Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:05 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri din Constanța Investitorul Black Waters SA și proprietarul terenului de lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis au formulat plângeri la DNA! (DOCUMENTE)

ro

30 Jul, 2023 18:00 3971 Marime text
  • Plângerea penală a fost înregistrată la DNA București/DNA Constanța pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de dispozițiile art. 297 Cod Penal raportat la art. 13 ind. 2 din Legea 78/2000
  • Potrivit avocaților investitorului și proprietarului terenului, plângerea a fost formulate împotriva membrilor Consiliului Local al Municipal Constanța în componența din data de 28.02.2019, în calitate de autori și împotriva primarului de la acea dată, Decebal Făgădău pentru instigare la fapta săvârșită de autori și împotriva membrilor Comisiei Tehnice de Urbanism - arhitecții Mihai Isacov, Ignis Nejla Duvagi, Radu Ștefan Cornescu, Veronica Pribeagu, Laura Smaranda Tudosie, Doina Păuleanu și Mihai Radu Vânturache( n.r. fost arhitect-șef al Primăriei Constanța)
  • Stăiculescu a spus pentru ZIUA de Constanța că „funcție de cursul plângerii penale, va exista și un proces civil pentru recuperarea prejudiciilor care nu au fost deocamdată cuantificate, însă sunt pe de o parte facturile rezultate în urma întocmirii tuturor documentațiilor pentru investiției iar pe de altă parte, considerăm că nefolosirea și degradarea terenului reprezintă la fel de bine un prejudiu care urmează să fie stabilit de un expert)
 



În ședința de Consiliu Local Municipal programată luni, 31 iulie 2023, consilierii locali vor avea în atenție Proiectul de Hotărâre nr. 328/25.07.2023 privind respingerea „Planului urbanistic de detaliu – construire imobil S+D+P+5-6E - locuire colectivă cu comerț la D+P, strada Mircea cel Bătrân, nr 47A, investitor SC Black Waters SA!“.
 
Motivul repunerii acestui proiect de hotărâre în discuția Consiliului Local Municipal Constanța, este o decizie a Tribunalul Constanța ( vezi dosar 3202/118/2019) care obligă Consiliul Local să „adopte o hotărâre motivată de aprobare sau respingere cu privire la solicitarea reclamantelor de aprobare a Planului urbanistic de detaliu – construire imobil S+D+P+5-6E – locuire colectivă cu comerţ la D+P, str. Mircea cel Bătrân nr. 47A, investitor Black Waters S.A“, conform portalului instanțelor de judecată.


Noutatea adusă la cunoștință de proprietarul terenului, prof. univ. dr. Ana Rodica Stăiculescu este formularea și înregistrarea în iunie a.c. a unei plângeri penale împotriva tuturor persoanele care „au contribuit la situația actuală în ceea ce privește acest proiect”, susține aceasta.
Un proiect similar a fost votat de fostul Consiliu Local Constanța în ianuarie 2019 la propunerea fostului primar, Decebal Făgădău.

Proiectul a fost votat la acea dată de toți consilierilor locali, mai puțin cei de la Partidul Mișcarea Populară (n.r. s-au abținut). Au fost consemnate un număr de 20 de voturi împotrivă şi 3 abţineri. Alți doi aleși locali au lipsit de la acea ședință.

Înainte votului, Primăria Constanța a lansat și un sondaj în rândul cetățenilor. Au fost înregistrate 5.279 răspunsuri, din care 3987 pentru realizarea construcției, 1983 împotrivă și 11 "nu știu".


După votul de respingere a Planului Urbanistic de Detaliu pentru construire imobil S+D+P+5-6E – locuințe colectivă cu comerț la D+P, situat pe strada Mircea cel Bătrăn nr 47A, din februarie 2019, investitorul Black Waters SA și proprietarul terenului, Rodica Ana Stăiculescu s-au adresat instanțelor de judecată și au înregistrat dosarul nr.3202/118/2019, cu obiect - obligaţia de a face, deoarece hotărârea Consiliului Local Municipal nu ar fi fost motivată, invocându-se lipsa oportunității investiției.

Pârâți în dosar au fost Consiliul Local Constanța și Primarul municipiului Constanța.

La termenul din 4 mai 2023, magistrații de la Tribunalul Constanța au admis în parte cererea reclamanților.

Iată soluția pe scurt: „Respinge capătul de cerere având ca obiect anularea procesului-verbal din data de 28.02.2019, ca inadmisibil. Respinge capetele de cerere având ca obiect obligarea pârâtului Primarul Municipiului Constanţa la emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire, ca premature. Admite în parte cererea reclamantelor formulată în contradictoriu cu pârâtul Consiliul local al Municipiului Constanţa. Obligă pârâtul să adopte o hotărâre motivată de aprobare sau respingere cu privire la solicitarea reclamantelor de aprobare a Planului urbanistic de detaliu – construire imobil S+D+P+5-6E – locuire colectivă cu comerţ la D+P, str. Mircea cel Bătrân nr. 47A, investitor Black Waters SA. Respinge cererile părţilor privind cheltuielile de judecată, ca neîntemeiate. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Tribunalul Constanţa. Pronunţată astăzi, 04.05.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”.


 
Plângerea penală a fost înregistrată după verdictul dat de magistrați!
 
Plângerea penală a fost înregistrată la DNA București/DNA Constanța pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de dispozițiile art. 297 Cod Penal raportat la art. 13 ind. 2 din Legea 78/2000.

Potrivit avocaților investitorului și proprietarului terenului, plângerea a fost formulate împotriva membrilor Consiliului Local al Municipal Constanța în componența din data de 28.02.2019, în calitate de autori și împotriva primarului de la acea dată, Decebal Făgădău pentru instigare la fapta săvârșită de autori și împotriva membrilor Comisiei Tehnice de Urbanism - arhitecții Mihai Isacov, Ignis Nejla Duvagi, Radu Ștefan Cornescu, Veronica Pribeagu, Laura Smaranda Tudosie, Doina Păuleanu și Mihai Radu Vânturache( n.r. fost arhitect-șef al Primăriei Constanța) – „în calitate complici la fapta autorilor, deoarece sunt arhitecții semnatari ai Punctului de vedere în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului în baza căruia autorii au săvârșit fapta de natură penală”.


 
Prof. univ. dr. Ana Rodica Stăiculescu a spus pentru ZIUA de Constanța că „funcție de cursul plângerii penale, va exista și un proces civil pentru recuperarea prejudiciilor care nu au fost deocamdată cuantificate, însă sunt pe de o parte facturile rezultate în urma întocmirii tuturor documentațiilor pentru investiției iar pe de altă parte, considerăm că nefolosirea și degradarea terenului reprezintă la fel de bine un prejudiu care urmează să fie stabilit de un expert).
 






Componență Consiliul Local al Municipal Constanța 2016-2020 din cadrul ședinței din 28 februarie 2019

Primar – Decebal Făgădău (PSD)

Viceprimari și consilieri locali: Dumitru Babu (PSD) și Costin Răsăuțeanu (PSD)

Consilierii locali municipali:
Raluca-Andreea Trandafir (PNL), Ioan Solomon (PNL), Adriana Arghirescu (PNL), Costin-Valeriu Avătafului (PNL), Adriana Câmpeanu (PNL), Andrei Mihaela (PNL), George-Andrei Popescu (independent), Mărioara Cojoc (PSD), Dede Perodin (PSD), Cristian Mihăilescu (PSD), Irinela Nicolae(PSD), Marius Cristian Andreiaș (PSD), Teodor Patrichi (PSD), Gabriel Valentin Pîrvulescu (PSD), Cristian Tincu(PSD), Aurelian-Marius Marin (PSD) și Liviu Merdinian (PSD).

S-au abținut de la vot: Alexandru Zabara (PMP), Cătălin-Florin Papuc (PMP) și Secil Cantaragiu (PMP).

Au lipsit de la ședință Răzvan-Ionuț Florea (PSD) și Cristina-Andreea Văsii (PNL).

În cadrul acelei ședinței, secretarul municipiului Constanța de la acea vreme, Marcela Enache a anunțat vacantarea mandatelor de consilieri locali ai lui Remus Rezeanu și lui Horia Căliminte (n.r. prin încetarea acestora).

Procesul verbal al ședinței din 28 februarie 2019 poate fi studiat în secțiunea „documente”.




Scurt istoric PUD Mircea cel Bătrân nr. 47A
 
PUD-ul vizează un proiect imobiliar pe care investitorul Black Waters SA dorea să-l realizeze lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis de pe strada Mircea cel Bătrân.
 
Vă reamintim că, în data de 25 iunie 2018, beneficiarul, Black Waters SRL, a demarat procedura informării şi consultării publicului asupra Planului Urbanistic de Detaliu - locuinţă colectivă S+D+P+5 etaje + 6 etaje, pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A.
 
Beneficiarul a depus anunţul privind consultarea asupra propunerilor preliminare PUD înregistrat cu nr. 104865/25.06.2018, declaraţia de vecinătăţi nr. 104878/25.06.2018 şi fotografiile cu amplasarea panoului pe teren.
 
Documentaţia PUD s-a aflat în consultare în perioada (26.06.2018 - 20.07.2018), perioadă în care cetăţenii interesaţi au fost invitaţi să consulte documentaţia de urbanism disponibilă la sediul Primăriei municipiului Constanţa, Serviciul Strategii şi Planificare Urbană.
 
Pe parcursul derulării procedurii de informare şi consultare publică, au fost depuse solicitări, observaţii şi sesizări care vizau reglementările propuse, astfel: SNTGN Transgaz SA, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Asociaţia de Proprietari bloc MK2, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa, Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Dobrogea.
 
Planul Urbanistic de Detaliu - locuinţă colectivă S+D+P+5 etaje + 6 etaje a fost scos de pe ordinea de zi a CLM de două ori consecutiv.

Iniţiatorul PUD-ului este Black Waters SRL, iar terenul aparţine Anei Rodica Stăiculescu (moştenitoare a defunctei Verginia Brezeanu, conform contractului de vânzare-cumpărare cu încheiere de autentificare 1722/2006).
 
Proiectul a fost realizat de SC Design Unit / SC Desenatura Atelier de Proiectare SRL.
 
Terenul, în suprafaţă de 296 mp, este situat în apropierea unor vestigii arheologice cercetate, consolidate şi valorificate muzeistic, datând din sec. III-VI p.Chr., epoca romană - poarta de nord-est a zidului de incintă al Cetăţii Tomis.
 
Pentru terenul ce face obiectului prezentului memoriu a fost eliberat certificatul de urbanism nr. 2953 din 26.08.2015, emis de Primăria Constanţa.

În luna iunie 2018, investitorul a reuşit să obţină de la Ministerul Culturii avizul favorabil nr. 247/U/2018. PUD-ul a fost însă desfiinţat de fostul arhitect-şef al municipiului Constanţa, Mihai Radu Vânturache, în cadrul Comisiei de Urbanism şi de amenajare a teritoriului.
 
După votul de respingere a Planului Urbanistic de Detaliu pentru construire imobil S+D+P+5-6E – locuințe colectivă cu comerț la D+P, situat pe strada Mircea cel Bătrăn nr 47A, din ianuarie 2019, investitorul Black Waters SA și proprietarul terenului, Rodica Ana Stăiculescu s-au adresat instanțelor de judecată și au înregistrat dosarul nr.3202/118/2019, cu obiect - obligaţia de a face.
 

Despre Black Waters SA  

Firma are sediul social pe bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 104A, într-un apartament, fiind fondată în anul 2014.
 
Capitalul social este de 90.000 lei, iar acționari sunt Remus-Alfredo Budur – 40%, Ioan-Claudiu Dobre – 10%, Ștefan Bănculescu – 5%, Gheorghe Lisandru – 45%. Administrator este Ștefan Bănculescu. Firma are ca principală activitate – Activități de servicii anexe transportului pe apă, conform codului CAEN.
 
Ca puncte de lucru, firma a raportat următoarele: Municipiul Mangalia, intrarea Portului nr. 1, Hala Construcții corp nave din incinta Șantierului Naval Mangalia SA Oraș Năvodari, în Portul Midia Sat Ostrov – teren albie minoră a fluviului Dunărea, în suprafață de 40.169 mp – contract din 2019 (reînoit în 2021 pentru 25.547,48 lei/an) Sat Ostrov – teren extravilan în suprafață de 24.157 mp, parcela 1847, închiriat în iunie 2022 Municipiul Constanța – 150 mp, Port Constanța Năvodari – Port Midia Năvodari, Clădire administrativă
 
Pentru anul 2021, firma a raportat 31 de salariați, la o cifră de afaceri de 4.017.423 lei, cu un profit net de 25.094 lei.

În 2022, cifra de afaceri a fost de 4,146,671 lei cu un profit de -2,058,295 lei și 29 de angajați.

Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 3.22%, potrivit www.termene.ro.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

LIVE TEXT Şedinţă ordinară a Consiliului local al municipiului Constanţa. Consilierii locali au decis să nu se construiască lângă Poarta mare a Cetății Tomis (galerie foto)

 Constănțeanul supărat Cazul de pe strada Mircea cel Bătrân, nr 47A. – „Primarul Chițac îi îndeamnă pe consilierii locali să voteze aprobarea respingerii PUD-ului pentru locuința colectivă cu spații comerciale“.

Stiri Constanța. Consiliul Local, obligat de instanță să ia o decizie în privința investiției de lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis a celor de la Black Waters SA (DOCUMENT)

Poarta Mare a Cetăţii Tomis, salvată de CLM! S-a deschis Cutia Pandorei! Primăria vrea să recupereze şi să pună în valoare toate siturile arheologice din Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii