Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:04 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sub semnul contestaţiilor Radiografia reabilitării Cazinoului

ro

31 Dec, 2019 00:00 3758 Marime text

Anul 2019 se încheie cu o veste nesperată pentru toţi cei ce iubesc Cazinoul şi îşi doresc să îl vadă renăscut. În ultimele zile lucrătoare ale lunii decembrie, înainte de Crăciun, autorităţile şi reprezentanţii firmelor câştigătoare ale licitaţiei au semnat contractul pentru reabilitarea edificiului. Pentru a se ajunge la acest moment însă, mulţi ani au trecut de la închiderea Cazinoului şi multe tentative de a-i asigura restaurarea au fost sortite eşecului, iar tristul scenariu a fost la un pas să se repete inclusiv la ultima licitaţie.
 
În acest context, ZIUA de Constanţa vă prezintă paşii făcuţi în 2019 de la anunţarea deschiderii licitaţiei şi până la semnarea contractului. Totodată, includem şi un scurt istoric al licitaţiilor anterioare, pentru o ilustrare cât mai fidelă a unei cronologii a neputinţei de a readuce la viaţă un edificiu unic în lume.
 
În luna mai 2019, în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice a fost publicat anunţul CN 1011468 - aparent un simplu indicativ, care însă anunţa cea de-a patra licitaţie organizată pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa. A patra, după ce alte trei licitaţii cu acelaşi obiectiv fuseseră sortite eşecului. Licitaţia era organizată de Compania Naţională de Investiţii, care a preluat Cazinoul în anul 2011.
Pe data de 16 iulie a avut loc deschiderea ofertelor depuse de firme pentru contractul de peste 60 de milioane de lei pus la bătaie de CNI.
 
S-au înscris trei asocieri de firme:
1. SC Eldiclau SRL & Telekom Romania Mobile Communications SA & Research Consorzio Stabile Societa Consortile A SRL & SC Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA
2. Aedificia Carpaţi SA & SC Remon Proiect  SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL
3. SC Construcţii Erbaşu SA & SC Concas SA & SC Euras SRL & SC Polarh Design SRL
 

Începe „războiul“ la CNSC

 
Iniţial, a fost desemnată câştigătoare asocierea reprezentată de Aedificia Carpaţi. Totuşi, pe data de 13 septembrie, în ultima zi de depunere a contestaţiilor privind rezultatul procedurii, asocierea reprezentată de SC Eldiclau SRL a contestat rezultatul, la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.
 

În urma analizării contestaţiei, CNSC a decis anularea în parte a raportului procedurii iniţial. Mai exact, Consiliul a menţinut decizia prin care oferta depusă de Eldiclau şi partenerii săi era respinsă ca inacceptabilă şi neconformă şi a dispus reevaluarea ofertelor financiare admisibile (cea depusă de Aedificia Carpaţi şi partenerii săi şi, respectiv, cea depusă de Construcţii Erbaşu şi partenerii săi) prin solicitarea de clarificări.
 
Pe 17 octombrie, oferta depusă de Aedifica Carpaţi şi partenerii săi a fost desemnată iar drept câştigătoare.
 
Pe 28 octombrie, ultima zi în care puteau fi depuse contestaţiile pentru noul raport al procedurii încheiat în urma reevaluării, a fost depusă la CNSC o nouă contestaţie tot de către Eldiclau SRL şi partenerii săi.
 
În aceeaşi zi, Eldiclau a depus o contestaţie şi la Curtea de Apel Bucureşti, împotriva deciziei CNSC prin care fusese soluţionată prima sa contestaţie.
 
A doua contestaţie de la CNSC a blocat procedura de atribuire a contractului. Ulterior, CNSC a decis să suspende analizarea celei de a doua contestaţii depuse de Eldiclau până la soluţionarea procesului de la Curtea de Apel Bucureşti.

 
Pe data de 13 decembrie, o veste aproape nesperată a venit de la instanţa de judecată: magistraţii au respins plângerea Eldiclau SRL, ceea ce însemna că se putea relua analizarea celei de a doua contestaţii de la CNSC.
Pe 19 decembrie, în mod surprinzător, societatea Eldiclau şi-a retras contestaţia de la CNSC şi întreaga procedură de atribuire a fost deblocată.
 
Pe 20 decembrie 2019, cu doar cinci zile înainte de Crăciun, noi file de istorie s-au scris pentru Cazinoul din Constanţa. Ministrul Dezvoltării şi reprezentanţii Aedificia Carpaţi au semnat contractul pentru reabilitarea Cazinoului. Organizarea şantierului va începe în luna ianuarie, după ce Compania Naţională de Investiţii va semna ordinul de începere a lucrărilor.
 

Scurt istoric al licitaţiilor anterioare

 
Pe data de 29 martie 2012 a fost publicat anunţul în SEAP pentru reabilitarea şi consolidarea Cazinoului. Două contestaţii au fost formulate de către diferite firme imediat după publicarea anunţului. Urmarea a contestaţiilor depuse, procedura de achiziţie publică a fost anulată de CNSC, pe data de 28 mai 2012, după circa două luni de la demararea procedurii.
 
După anularea licitaţiei în 2012, Cazinpul a fost preluat de Unitatea Administrativ Teritorială Constanţa, până în 2014. În 2015, după reavizarea indicatorilor tehnico-economici, CNI a demarat o nouă procedură privind achiziţia de lucrări de consolidare şi reabilitare a Cazinoului Constanţa. În SEAP, anunţul a fost publicat pe data de 8 mai 2015. Din păcate, toate cele cinci oferte depuse de asocierile de firme au fost declarate inacceptabile sau neconforme, aşa că licitaţia a fost anulată. Decizia de a anula licitaţia a fost contestată de două firme, iar CNSC a decis să oblige CNI să reanalizeze oferta depusă de una dintre acestea.
 
Pe de altă parte, firma a cărei contestaţie fusese respinsă de CNSC s-a adresat şi instanţei de judecată, însă nici aici nu a primit câştig de cauză. Oferta celeilalte firme, pe care CNSC hotărâse că CNI trebuie să o reevaluzeze, a fost respinsă şi în urma reevaluării.
 
Licitaţia a fost din nou anulată, iar decizia de a o anula a fost contestată iar şi iar de către firmele implicate în procedură. Abia în 2016 a putut fi anulată definitiv această procedură în SEAP, pe data de 28 aprilie.
 
În cifre, licitaţia din 2015 a însemnat şapte contestaţii, din care trei soluţionate la Curtea de Apel, şi un total de aproape 12 luni pierdute în acest proces.
 

O licitaţie anulată în 20 de luni

 
Pe data de 11 mai 2016 a fost deschisă o nouă licitaţie, la care s-au înscris şase ofertanţi. Războiul contestaţiilor continuă. O singură ofertă trece de evaluarea iniţială, ceea ce atrage cu sine noi contestaţii din partea celorlalţi ofertanţi. Ulterior acestor contestaţii, o altă firmă trece în etapa următoare, alături de prima. Noi contestaţii se depun şi în această fază astfel că, în cele din urmă, Curtea de Apel Bucureşti constată că cei doi operatori economici nu respectaseră cerinţele din fişele de date.
 
La data de 18 august 2017 procedura de atribuire este anulată din nou, iar decizia de a o anula este contestată şi ea. În cele din urmă, abia pe 26 ianuarie 2018 CNI poate anula efectiv procedura în SEAP, după pronunţarea unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti de respingere a contestaţiilor formulate de către firmele implicate în procedură.
 
Cea de-a treia procedură de achiziţie publică organizată de CNI a durat circa 20 de luni, adică aproape doi ani, timp în care nu s-a întâmplat efectiv nimic în beneficiul Cazinoului, ci doar s-au analizat contestaţii peste contestaţii.
 
Cu un astfel de istoric trist al tentativelor de a fi restaurat Cazinoul, este de înţeles scepticismul constănţenilor când vine vorba despre acest subiect. Cu un contract de reabilitare semnat şi aproape de organizarea şantierului, sunt încă voci care susţin că nu cred în restaurarea Cazinoului până ce nu o văd efectiv înfăptuită. Şi cine i-ar putea învinovăţi pentru asta?
 
Sursa foto: www.cni.ro 
 
Citeşte şi:

Iubit şi plâns, deopotrivă, din toate colţurile lumii Cum a „mobilizat“ Cazinoul peste 16.000 de oameni

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii