Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:15 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surse. Procurorii au finalizat ancheta în cazul morții lui Andrei, de 14 ani, din Mangalia. Urmează trimiterea în judecată

ro

20 Mar, 2020 00:00 15530 Marime text
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au finalizat cercetările specifice, potrivit unor surse judiciare, în dosarul în care Andrei I., un tânăr de 14 ani, din Mangalia, a decedat după ce a fost bătut de un alt băiat, de 15 ani, Daniel S. Zilele trecute, procurorii au schimbat încadrările juridice din dosar, din tentativă la omor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, în omor și tulburarea ordinii şi liniştii publice.  Acum, odată cu finalizarea anchetei, minorul de 15 ani va fi trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu.
 
Potrivit datelor oficiale, Andrei a fost bătut de Daniel în ziua de 1 februarie, pe bulevardul 1 Decembrie, din municipiul Mangalia.
 
Pe data de 2 februarie, Judecătoria Mangalia a admis cererea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia și a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de băiatul de 15 ani, cercetat atunci sub aspectul comiterii infracţiunilor de vătămare corporală și tulburarea ordinii și liniștii publice. Mandatul de arestare la domiciliu a fost valabil pe o durată de 30 de zile, de la data de 02.02.2020 până la data de 02.03.2020 inclusiv.
 
„Impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. Impune inculpatului să respecte următoarele obligaţii pe durata arestului la domiciliu: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu martorii. Atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive“, potrivit minutei judecătorești.
 
 
La data de 13 februarie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor, din infracţiunile de vătămare corporală şi tulburarea ordinea şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, în infracţiunile de tentativă la omor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi au formulat cerere de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu arestul preventiv, faţă de inculpat.
 
    Probatoriul administrat în cauză până în prezent a relevat, ca stare de fapt, că la data de 01.02.2020, orele 13.30, în timp ce afla pe bd.1 Decembrie din Mangalia, pe fondul unor dispute anterioare, inculpatul minor, i-a aplicat mai multe lovituri persoanei vătămate minore, producându-i leziuni care i-au pus viaţa victimei în pericol prin hemoragie meningo-cerebrală consecutivă unei fisuri de arteră vertebrală dreaptă, prognostic rezervat.
 
Inculpatul i-a aplicat victimei lovituri puternice cu pumnii ceea ce a făcut victima să se dezechilibreze şi să cadă, iar în cădere inculpatul a continuat să-l lovească cu pumnii şi picioare, până când a rămas inconştientă la pământ, fapte ce au dus la tulburat ordinea şi liniştea publică în zonă conflictului.

 
La data de 17 februarie, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa a admis cererea procurorului şi a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu arestul preventiv faţă de inculpatul minor, pe o perioadă de 30 de zile.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată de inculpatul minor la Curtea de Apel Cnstanța, instanță care a respins cererea procurorilor de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu arestul preventiv. Decizia Curții de Apel Constanța a fost definitivă.
 
Pe data de 26 februarie, judecătorii de la Tribunalul Constanța au admis propunerea de prelungire a măsurii arestului la domiciliu formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa în cazul inculpatului minor.
 
„Dispune prelungirea măsurii arestului la domiciliu, pe durată de 30 de zile, începând de la data de 03.03.2020 şi până la 01.04.2020 inclusiv, faţă de inculpat. Respinge ca nefondată cererea de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar“, potrivit minutei judecătorești.
 

Decizia Tribunalului Constanța a fost menținută și de Curtea de Apel Constanța, prin decizia 67/2020 din data de 03 martie.
 
Pe data de 12 martie, Andrei a decedat.
 
Drept urmare, zilele trecute, procurorii au schimbat încadrările juridice din dosar, din tentativă la omor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, în omor și tulburarea ordinii şi liniştii publice.  Așa cum arătam și mai sus, odată cu finalizarea anchetei, minorul de 15 ani va fi trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu.
 
Dosarul urmează să fie judecat de Tribunalul Constanța. Oricare va fi decizia acestei instanțe, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.  
 
Precizăm că trimiterea în judecată din cursul procesului penal nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.  
 
Citește și
 
A murit Andrei, din Mangalia, bătut grav de un alt băiat

Un bărbat dintr-un sat din județul Constanța a luat 15 ani de închisoare pentru uciderea soției
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii