Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:15 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tainele litoralului Cele mai periculoase plaje româneşti ale Mării Negre

ro

23 Apr, 2013 00:00 37323 Marime text
Mai sunt câteva zile până la începerea sezonului estival, aşteptat cu mare nerăbdare de români, dar şi constănţeni,  dornici să se bălăcească în apele Mării Negre. De-a lungul anilor, însă, marea şi-a luat tributul, zeci de persoane găsindu-şi sfârşitul în apele învolburate. Dar ştiţi oare care este lungimea plajelor turistice de pe litoralul românesc? Care este adâncimea maximă a plajelor submerse? Unde ne putem îmbăia fără a ne îneca sau fără a ne răni? La toate aceste întrebări ne-a răspuns doctorul geolog Dănuţ Ilie Diaconeasa de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină Grigore Antipa.

Ţărmul românesc se întinde pe o lungime de 244 de kilometri, ceea ce reprezintă 5% din ţărmul Mării Negre. „Avem două zone de plaje: zona nordică şi sudică. Zona nordică este cuprinsă între Sulina şi Constanţa (plaja Modern), iar cea sudică – între Eforie Nord şi Vama Veche. De asemenea, zona nordică este formată din nisip terigen, care este fin, de culoare gri. La rândul ei, zona sudică este formată din nisip de origine biogenă, fiind de culoare gălbuie”, ne-a povestit doctorul geolog Dănuţ Ilie Diaconeasa. Pe plajele turistice Sulina, Sfântul Gheorghe, Portiţa, Corbu, Năvodari, Mamaia şi Modern (Constanţa), panta este mică. „De la linia ţărmului până la 150 de metri în larg adâncimea maximă este între 1,5 şi 2 metri”, ne-a mai spus doctorul geolog. De partea cealaltă, pe plajele Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Mangalia Nord (Olimp, Neptun, Jupiter, Venus, Aurora, Saturn, 2 mai şi Vama Veche panta este abruptă. „De la linia ţărmului până la 20 de metri în larg adâncimea maximă este de 2 metri. Aici, întâlnim zone de nisip şi zone cu substanţe dure, care crează disconfort şi care ne pot răni”, mai spune Dănuţ Diaconeasa. De altfel, şi geamandurile sunt situate în zona nordică – la 150 de metri în larg, iar cea sudică – la 50 de metri.

O serie de proprietăţi unice în lume

Marea Neagră figurează ca având o adâncime maximă de 2.235 metri. În partea română a Mării Negre, la 12 mile în larg de la linia ţărmului adâncimea maximă este de 50 de metri. Marea Neagră este situată între Europa şi Asia, având ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia şi Georgia. Prin Strâmtoarea Cherci este legată de Marea Azov, prin Bosfor de Marea Marmara, iar prin strâmtoarea Dardanele de Marea Egee şi deci de Marea Mediterană. Marea Neagră se întinde pe o suprafaţă de 423.488 km². Aici, mareele sunt în general de mică amploare (circa 12 cm). Din punct de vedere hidrologic, Marea Neagră este un rest al Mării Sarmatice. Are o serie de proprietăţi unice în lume: conţine ape salmastre (în medie 16-18 grame de sare pe litru faţă de 34-37 grame de sare în alte mări şi oceane), este stratificată între apele de suprafaţă oxigenate şi cele adânci anoxice (fenomen denumit euxinism), are limane la gurile fluviale, iar flora şi fauna cuprind multe specii-relicve.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tilea iulian 26 Jan, 2016 20:24 Interesant