Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:27 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Terenurile Navodariului, pastrate pentru tineri

ro

19 May, 2008 00:00 2253 Marime text
1211145250.jpg

Pentru tinerii din Navodari care doresc o locuinta, primarul orasului, Tudorel Calapod, a venit cu o oferta fara precedent: loturi de casa sau apartamente. Vineri seara, Casa de Cultura din oras s-a dovedit neincapatoare pentru cei ce au dorit mai multe amanunte despre modul in care pot intra in posesia unui teren, conform Legii 15/2003. Multi din cei prezenti aveau dosare depuse de ceva vreme, altii erau mandatati de rudele din strainatate sa afle cum se va desfasura acest program.

Proiecte gratuite pentru case

Programul, intitulat "Casa ta", are doua componente: loturi de case sau apartamente si trebuia pus in aplicare inca din anul 2006 dar, dupa ce primii 44 de beneficiari ai legii privind acordarea unei suprafete de teren pentru constructia casei au intrat in posesia loturilor, au inceput framantarile in Consiliul Local Navodari. "Alesii actuali voiau sa ia terenurile pentru afacerile de grup sau personale. Terenurile sunt pastrate pentru dumneavoastra", le-a spus Calapod celor prezenti. Terenurile ce vor fi acordate se afla fie in zona turistica a orasului (190 loturi de 250 de mp), fie pe strada Ceferistului (14 loturi), pana in acest moment fiind mai putine cereri decat oferta administratiei locale. Pentru ridicarea caselor, primaria pune la dispozitia doritorilor, in mod gratuit, proiectele de contructie. In functie de optiunea fiecaruia, acestea pot fi cu un nivel sau doar cu parter si mansarda. Tinerilor care doresc sa-si construiasca o locuinta, prin accesarea unui credit imobiliar de pana la 60.000 de euro, primaria le va achita integral dobanda la credit. Reprezentantul OTP Bank venit la prezentare a subliniat si o serie de conditii pentru acordarea creditului: venitul minim - 350 de lei/luna, banii se restituie in transe, cu justificarea cheltuielilor, evaluarea imobilului se va face la valoarea pietei, iar constructia trebuie sa respecte un proiect aprobat. Prin modificarea Legii 15, terenul va putea sa intre in proprietate cand casa va fi finalizata.

Dobanda subventionata 100% la credite imobiliare

Cea de-a doua componenta a programului "Casa ta" vizeaza locuintele de la bloc. Calapod vrea sa construiasca blocuri si, desi a fost blocat de Consiliul Local, a reusit sa realizeze infrastructura necesara in trei zone: intersectia strazilor Viilor si Stejarului, unde se vor ridica sase blocuri de opt etaje, urmand a rezulta 470 de unitati locative; Fabrica de paine, unde vor fi tot sase imobile a cate opt etaje cu 320 de unitati locative, si strada Sibioarei, unde va fi un ansamblu de 11 imobile cu 4 etaje, realizandu-se 1.000 de unitati locative, constructia acestuia urmand a demara in prima faza. Locuintele vor fi ridicate cu fondurile primariei si vor fi vandute la pretul de constructie. Pentru achizitionarea unei astfel de unitati locative, tinerii pot lua un credit imobiliar, a carui dobanda va fi integral subventionata de administratia locala. De altfel, pentru tinerii de pana in 35 de ani, care doresc sa acceseze un credit pentru a-si cumpara o locuinta de pe piata libera din Navodari, primaria asigura subventionarea dobanzii cu 100%, in limita unui credit de 60.000 de euro.

Elena Udrea va mobila primele apartamente sociale

Fostul sef al Cancelariei prezidentiale, Elena Udrea, a venit, sambata, la Navodari, pentru a participa la prezentarea celei de-a doua componente a programului "Casa ta". Sosirea ei a fost precedata de obisnuita sedinta foto cu localnicii si de multiplele mesaje pe care navodarenii au tinut sa le trimita presedintelui Traian Basescu. Blonda de la PDL s-a declarat convinsa de reusita programului lui Calapod, a apreciat ca foarte multe cereri de locuinte apartin cazurilor sociale si a promis ca primele apartamente vor fi oferite gata mobilate. Secretarul executiv al PDL i-a indemnat pe cei prezenti sa voteze continuitatea la Primaria Navodari, dat fiind faptul ca, din toamna, guvernarea va fi preluata de portocalii si este bine ca votul sa fie acordat unei echipe. "Nu am nicio afacere in Navodari. Am venit aici de doua ori: prima data in aceasta iarna, la si acum", a tinut sa precizeze Elena Udrea.

De astazi, se primesc cererile la primarie

Cei ce doresc sa beneficieze de avantajele programului "Casa ta" pot merge, de astazi, la sediul Primariei Navodari, unde functioneaza un ghiseu special, intre orele 9.00 si 12.00. Tinerii vor trebui sa completeze o cerere tip, in care sa specifice daca doresc subventionarea creditului la achizitionarea unui apartament de pe piata libera, achizitia unui apartament ieftin sau acordarea unui apartament pentru cazurile sociale, conform criteriilor stabilite prin lege. Cei care au deja dosare depuse sunt sfatuiti sa le completeze, pentru cei care au depasit 35 de ani urmand a le fi socotita varsta de la depunerea dosarului.

Scris de: {autor}Alexandru Stancu{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii