Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:53 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Terenurile retrocedate, locuri de "joacă" Cum a ajuns Pomacost asociat cu RAEDPP (document + galerie foto)

ro

15 Jan, 2011 00:00 7212 Marime text
ave.jpgPomacost SA, societatea care a fost administrată până nu de mult de Basarab Popa, cel despre care se spune că ar fi vărul primarului Radu Mazăre, a ajuns asociat cu Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat. Instituţie aflată în subordonarea primăriei şi condusă de Radu Babuş, liderul tinerilor PSD-işti de la judeţ şi, în consecinţă, subalternul pe linie de partid al lui Mazăre.

Şi iată cum Pomacos-ul, firmă care a luat de-a lungul timpului numeroase contracte la primărie şi la Consiliul Judeţean Constanţa, s-a trezit asociat cu RAEDPP-ul lui Babuş. Dar cum s-a ajuns la asta? Prin contractul de cesiune nr. 2287 din 26 iulie 2010, SC Ave Tebia SRL, reprezentată prin Andreea Iolanda Butucescu, a cesionat către Pomacost toate drepturile şi obligaţiile ce izvorăsc din contractul de asociere nr. 409/6.03.2002 încheiat cu RAEDPP Constanţa şi a actului adiţional nr. 2611/1.07.2010 la contractul de asociere nr. 409/6.03.2002 încheiat cu RAEDPP Constanţa, privind construirea, amenajarea, întreţinerea şi exploatarea obiectivului R1-14, cu destinaţia alimentaţie publică şi cazare (P+4E), pe teren în suprafaţă de 636,44 mp situat în staţiunea Mamaia - zona Lebăda-Scandinavia, administrat de instituţia condusă de Babuş. Cesiunea s-a făcut cu acordul scris al RAEDPP, conform adresei nr. R2465/23.07.2010, iar preţul acesteia a fost de 79.330,54 lei + TVA, conform facturii nr. 121/26.07.2010, emisă de SC Ave Tebia SRL. Conform negocierii părţilor, societatea Ave Tebia facturează cesiunea corespunzător valorii mai sus enunţate, iar SC Pomacost SA, de asemenea, a emis factura nr. 702/26.07.2010 pentru aceeaşi sumă.

De la Basarab la Ave Tebia via vericu

Potrivit contractului de vânzare-cumpărare, în schimbul preţului cesiunii, SC Pomacost SA, reprezentată prin administratorul Basarab Popa, a transmis dreptul de proprietate către SC Ave Tebia SRL asupra terenului situat în intravilanul municipiului Constanţa, bulevardul Mamaia nr. 404, staţiunea Mamaia, zona Ovidiu-Victoria-Flora, lot 2, de 250 mp. Şi aici intervine povestea retrocedărilor instrumentate de administraţia Mazăre. Terenul a fost dobândit de către SC Pomacost SA prin cumpărare de la SC Habitat şi Ambient SA în baza contractului de vânzare cumpărare nr. 383/21.02.2008. Vânzătorul dobândise terenul în baza dispoziţiei nr. 1344 de respingere a cererii de restituire în natură şi a ofertei primarului municipiului Constanţa privind acordarea altor măsuri reparatorii prin echivalent la data de 31 mai 2004, a procesului verbal de predare-primire nr. 73640 din 10 iunie 2004, conform Legii 10/2001, încheiat cu reprezentanţii Primăriei Constanţa şi în baza contractului de partaj voluntar fără sultă autentificat sub nr. 4398 din 20 octombrie 2010. Şi uite cum am ajuns la deja celebra sagă a retrocedărilor şi vedem cum firma administrată la acea vreme de Basarab Popa, cel despre care se spune că ar fi vărul lui Mazăre, a pus mâna pe un teren retrocedat chiar de vericu. De altfel, atât Habitat şi Ambient SA, cât şi Pomacost, alături de Basarab Popa, apar în dosarul instrumentat de DNA. Comunicatul remis de Direcţia Naţională Anticorupţie pe 28 octombrie 2008 enumeră cesionarii cumpărători de drepturi succesorale: Viorel Pană, Valentin Gheorghe Ionescu, prin firma sa Habitat şi Ambient SA, Cristian Borcea şi Mihai Camboianu, Bogdan Gabriel Sandu, prin SC Holland Development Group SA, şi Daniel Ene, Marius Puşcaşi, Carmen Puşcaşi şi Mihai Sergiu Ceacîreanu, ca persoană fizică şi prin firma sa New Home Construct SA, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.

În... amintirea familiei Movilă

Basarab şi firma sa apar la categoria "interpuşi cumpărători de terenuri", pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Pomacost deţine o pepinieră în zona Cişmea. De fapt, este vorba chiar despre sediul firmei, de pe bulevardul Tomis nr. 488. Terenul pe care este amplasată pepiniera a ajuns la Pomacost în urma unei retrocedări "instrumentate" de Radu Mazăre. Pământul de 17.878 de metri pătraţi a fost retrocedat chiar în jurul birourilor vărului Popa. La scurt timp, a devenit proprietatea Pomacost, care şi-a făcut acolo serele. Totul a început în octombrie 2002, când, prin contractul de concesiune 120.264, Primăria Constanţa a dat societăţii, pentru o perioadă de 49 de ani, terenul de 17.878 de metri pătraţi aferent activului Sere Model. Apoi, prin decizia 796 din 19 martie 2004, terenul i-a fost retrocedat lui Georgică Giurgiucanu, iar după partajare a revenit firmei Habitat şi Ambient SA. Pământul a fost, de fapt, o parte din terenurile retrocedate familiei Movilă, pe care a pus mâna fostul ţărănist Giurgiucanu. Printr-un adevărat lanţ al cesiunilor, averea Movileştilor s-a împărţit între Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuţa, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA. Cele 98 de hectare care au aparţinut familiei Movilă au fost retrocedate, cu ajutorul primarului Radu Mazăre, în zonele scumpe şi centrale ale oraşului. Printre acestea se află şi terenul de 17.878 de metri pătraţi unde acum are SC Pomacost pepiniera. Societatea condusă în trecut de Basarab Popa a intrat în posesia pământului pe 28 ianuarie 2005, atunci când a încheiat tranzacţia de cumpărare cu SC Habitat şi Ambient SA. Basarab Popa a fost, alături de Laura Bianca şi Irina, fiicele lui Dumitru Cilibia, de Pomacost SA şi de Five Holding, fondator al SC Aqualand SA. Din septembrie 2010, Basarab Popa nu mai este administratorul firmei Pomacost. Locul său a fost luat de Alexandru-Pimen Leca, ocupant al aceleiaşi poziţii şi la Nisipuri SA. De cealaltă parte, în vânzătorul SC Habitat şi Ambient SA îl regăsim pe Valentin Gheorghe Ionescu, inculpat şi el în celebrul dosar. Despre afaceristul bucureştean se spune că a fost coleg de Institut de Marină cu Radu Mazăre şi cu Nicuşor Constantinescu. Ionescu este implicat, printre altele, şi în SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, concesionarul Portului Turistic Tomis.

Afacerea familiei Butucescu

Cât despre Ave Tebia, putem spune că are ca unic asociat şi administrator pe tânăra Andreea-Iolanda Butucescu, fiica directorului şi asociatului de la SCIM SA, Gabriel Butucescu. Firma are sediul pe strada Caşin nr. 3 şi, potrivit Registrului Comerţului, în 2009 avea 34 de asociaţi. În 2002, firma îi avea ca asociaţi pe tatăl Gabriel Butucescu şi pe Radu Vasile Tira. Contractul dintre Ave Tebia şi RAEDPP a fost făcut în acea vreme şi nu prevede obligaţii deosebite pentru chiriaş. Însă, ceea ce a atras atenţia la acea dată a fost distribuirea profitului impozabil: 10% - RAEDPP, 90% - Ave Tebia. Cota de 10% nu trebuia să fie mai mică de 300 de dolari pentru iunie, iulie şi august şi de 30 dolari pentru fiecare din restul lunilor, indiferent de rezultatele economico-financiare obţinute. În 2007, situaţia privind părţile sociale ale Ave Tebia stătea puţin altfel. Printr-o hotărâre luată pe 5 iunie 2007, din firmă se retrăgeau Ion şi Florentina Sorina Fătu, care îi cesionau părţile sociale Andreei Iolanda Butucescu. Aceasta îi avea alături în Ave Tebia pe Alexandra Ildiz Tira şi pe Mihai Robert Fătu. În ianuarie 2008 se retrage şi tânăra Tira, urmată de Mihai Fătu, în 2009. În 2008, obiectul de activitate al societăţii a devenit "lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale". Trebuie menţionat faptul că Butucescu senior este partener de afaceri, la SCIM SA, cu Dănuţ Moisoiu, consilier local cu apartenenţă politică incertă.

Radu Babuş, directorul RAEDPP, spune că nu-şi aminteşte despre contactul încheiat cu Ave Tebia sau despre cesionarea către Pomacost a acestuia. Pe de altă parte, am încercat să o contactăm pe şefa de la Ave Tebia, însă numerele de telefon înscrise la Registrul Comerţului nu sunt corecte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii