Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:58 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Testele Covid pentru copii Discuții contradictorii între părinți - „O să-i spun copilului meu să stea departe de copilul tău netestat!“. Care este poziția oficială ISJ Constanța (FOTO+VIDEO)

ro

04 Dec, 2021 00:00 3628 Marime text
  • Luni, 6 decembrie 2021, începe testarea Covid-19 a copiilor, la domiciliu, de către părinți.
  • În rândul părinților au apărut discuții aprinse legate de testele de salivă.
  • „E o responsabilizare comună, și a unității de învățământ, dar și a părinților. Din punctul meu de vedere, e și relevant și esențial și important să ne testăm mai ales că nu e atât de dificil“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, prof. Sorin Mihai, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
  • De asemenea, șeful IȘJ Constanța a explicat, pas cu pas, cum se procedează în cazul existenței unui test pozitiv.
Odată cu introducerea testelor Covid de salivă în școli pentru testarea copiilor, părinții s-au împărțit în două tabere: cei care sunt de acord cu testarea copiilor și cei care nu sunt de acord.
 
Pe grupurile create pe rețelele de socializare, părinții sunt foarte activi, astfel că, în aceste grupuri, au avut loc discuții în contradictoriu pe baza testării Covid-19 a copiilor.
 
O postare făcută de un părinte pe un grup destinat școlilor și grădinițelor a dat startul unei dispute. Părintele era nelămurit în legătură cu testele de salivă și dorea să știe dacă acestea sunt obligatorii. De asemenea, cerea informații cu privire la felul în care sunt distribuite aceste teste și cine le poate ridica, în cazul în care părinții nu pot. Părintele a menționat și faptul că unitatea de învățământ nu i-a oferit răspunsuri.
 
Ma jos vă redăm câteva comentarii făcute de părinți:
 

„Nu este obligatoriu (testele covid de salivă), dar nu mai primește copilul la grădiniță.“

 

„La noi la grădiniță ne-au transmis că dacă nu putem să ajungem să luăm acele teste piuse la dispoziție de ei, îi aducem pe cei mici, dar să facem dovada că i-am testat. Acum, nu știu în ce constă acea testare.“

 
Faptul că există și părinți care nu sunt de acord cu testarea copiilor, a stârnit și discuții aprinse atât pe rețelele de socializare, cât și la ședințele cu părinții.
 
Într-o postare realizată pe facebook, o mămică a dat startul unor discuții contradictorii prin simpla întrebare: „Sunteți de acord cu testarea copiilor dumneavoastră?“
 

„De ce să nu fim de acord ? Ce rău le face ?“

 

„Da, altfel vor fi școlile închise la nesfârșit. Nu sunt invazive! Ce rețineri să am?ׅ“

 

„Da, sunt de acord, îi voi testa. Mereu i-am testat când au fost răciți, să elimini orice suspiciune. Într-adevăr testele nasofaringiene ar fi fost mai precise, dar sunt ok și acestea.“

 

„Azi, un părinte spunea că facem experimente pe copil.“

 

„Mi se pare o bătaie de joc cum au fost împărțite. Vor să testăm copiii, dar aceste trec prin minim două mâini până ajung la noi. Ce siguranță avem noi că nu sunt safe aceste teste? Era greu să se dea testul sigilat? Sunt perfect de acord cu testarea copiilor, mi-am testat copilul de fiecare dată când a fost răcit, dar ce fac ei cu aceste teste este bătaie de joc.“

Sursă foto: Facebook.com

 

„Nu testele sunt sunt problema. Psihicul copilului, mai ales a celui mai mic dacă testul este pozitiv, el va asocia testul cu interzicerea de a mai merge la grădiniță, la școală. Testele astea mi se par a fi mai mult fake, nu ceva medical în care să am încredere. Am senzația că vor doar să dovedească faptul că sunt atât de mulți pozitivi, că incidența la copii e mare și că este necesară vaccinarea copiilor. Nu sunt de acord cu ele!“

 

„De ce să testezi un copil sănătos?“

 

„Sunt de acord cu testarea lor, dar nu în condițiile acestea. Este un act medical și trebuie efectuat de către un medic sau asistent. De asemenea, acele teste nu prezintă nicio credibilitate, ele fiind distribuite în pungi alimentare, fără prospect, fără etichetă, mod de utilizare. Este o bătaie de joc adusă copiilor și părinților.“

 

„Testele gratuite vor apărea masiv pozitive ca să justifice capania de vaccinare a copiilor mici. Banul să iasă.“

 
Părinții sunt nemulțumiți de modul în care se prezintă și sunt distribuite aceste teste de salivă, dar și de măsurile luate de autorități în această pandemie de coronavirus.

 
În această perioadă, cadrele didactice au susținut ședințele cu părinții pentru a duce la cunoștința acestora faptul că va începe testarea la domiciliu a copiilor și este nevoie de completarea fie a declarației de testare și transmitere a testelor, fie a declarației de refuz al testării copilului.
 
Și în cadrul acestor ședințe s-au născut discuții aprinse printre părinți.
 
Un părinte a declarat pentru ZIUA de Constanța că în colectivul de părinți al clasei gimnaziale în care copilul său învață, există un singur părinte care nu este de acor cu testarea Covid pe baza salivei a copilului său. Toți ceilalți părinți și-au exprimat indignarea „punând-o la zid“. Aceștia au încercat să convingă părintele în cauză să-și testeze copilul, însă acesta și-a menținut poziția.
 
La un moment dat, unul dintre părinți a spus:
 

„O să-i spun copilului meu să stea departe de copilul tău netestat.“

 

Părintele ne-a precizat faptul că dirigintele nu avea cunoștință de consecințele refuzului de a fi testat un copil.
 
Se pare că odată cu apariția acestor teste de salivă, au apărut și primele semne de discriminare printre copii, iar acest fapt este cauzat de părinți.
 
Sorin Mihai, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța:
 

„E o responsabilizare comună, și a unității de învățământ, dar și a părinților. Din punctul meu de vedere, e și relevant și esențial și important să ne testăm mai ales că nu e atât de dificil. Tocmai de aceea s-au achiziționat aceste teste non-invazive, pentru că a fost o întreagă discuție cu celelalte și acum când e atât de simplu, de ce nu s-ar întâmpla? Nu înțeleg ce ar constitui ca obiect al împotrivirii. De ce nu? Trebuie să fie o argumentare în spate.“

 

„Rezultatele se transmit așa cum și-a stabilit fiecare unitate de învățământ. Se pot transmite electonic sau în scris către o persoană de contact care s-a stabilit la nivelul unității de învățământ. Poate fi transmis și către diriginte să centralizeze, e în funcție de cum și-a organizat fiecare unitate de învățământ canalele de comunicare“, a mai precizat Sorin Mihai referitor la rezultatele testelor covid.

 

„În cazul în care rezultatul este pozitiv, se ia legătura cu medicul de famile, se ia legătura cu DSP-ul și este necesar să se facă un test PCR pentru că trebuie verificat în primul rând dacă a fost administrat corect și trebuie verificat pe un mod de testare mult mai performant. Din momentul în care avem o confirmare a testării PCR, și o confirmare din partea DSP. DSP va stabili, așa cum e precizat și în ordinul comun, dacă se impune sau nu trecerea în online. “, a mai adăugat acesta.

Referitor la poziția cadrelor didactice vizavi de aceste teste covid, inspectorul general al ISJ Constanța a precizat:
 

„Din partea cadrelor didactice nu au fost nemulțumiri. Majoritatea unităților de învățământ au stabilit că testarea se va face la domiciliu și atunci, cadrele didactice, pot doar să sprijine centralizarea informațiilor cu privire la rezultatele testelor.“


Dreptul la învățătură este garantat de Constituția României:
 
Art. 32. Dreptul la învăţătură
 
(1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.
 
(2) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în limba română. În condiţiile legii, învăţământul se poate desfăşura şi într-o limbă de circulaţie internaţională.
 
(3) Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.
 
(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.
 
(5) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii.
 
(6) Autonomia universitară este garantată.
 
(7) Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege.“
 
Totodată, joi, 25 noiembrie 2021, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara:
 

„Acolo unde şcoala nu ia decizia că va administra testele în şcoală, testarea urmează să se facă la domiciliu, sub supravegherea părinţilor, tutorelui legal sau a unui adult. Ordinul nu prevede nici obligativitatea testării, nici obligativitatea cadrelor didactice de administrare a testelor. Nu sunt obligaţi. Cei care doresc şi pot să administreze aceste teste o vor face.
 
Singura diferenţă este că testarea administrată de altcineva decât de părinţi necesită acordul părinţilor pentru testare.“

 
Părinților li s-a pus la dispoziție un videoclip în care doctorul Alexandru Rafila explică modul de utilizare a testelor de salivă:
 

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Sorin Cîmpeanu, demonstrație de utilizare a testelor antigen pe baza de salivă (VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii