Tinerețe răpită crunt Cronologia exploziei de la Rafinăria Petromidia. Un mort și cinci răniți
Tinerețe răpită crunt: Cronologia exploziei de la Rafinăria Petromidia. Un mort și cinci răniți
03 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4833
Marime text
- O explozie s-a produs vineri, la ora 12.00 în cadrul Rafinăriei Petromidia
- Un bărbat de 32 de ani a decedat
- Alte cinci persoane au fost rănite, patru fiind transportate la spital
- O victimă are arsuri pe 45% din corp
- În 2016, în august două persoane au decedat în urma unei alte explozii la Rafinăria Petromidia
- Fumul gros a putut fi văzut de la 10 kilometri distanță
- Ministrul Lucian Bode a spus că intervenția promptă a pompierilor a evitat o catastrofă
Era ora 12.16 minute când un apel la 112 anunța o explozie puternică la Rafinăria Petromidia. Flacăra și fumul gros a speriat oamenii care se aflau pe plajă, urmările incendiului fiind vizibile pentru câteva ore de la aproximativ 10 kilometri distanță.
Din păcate, în urma exploziei un bărbat de doar 32 de ani, soț și tată, s-a stins fulgerător. O altă persoană a suferit arsuri grave, pe 45% din suprafața corpului, fiind preluat de elicopterul SMURD, intubat. Totodată, o a treia persoană a ajuns la secția de arși cu arsuri pe 30% din suprafața corpului. Alte trei persoane au fost rănite, doar una nefiind spitalizată.
Momentul exploziei
La ora 12.16, camerele de supraveghere au surprins explozia. O flacără în formă de ciupercă și un fum gros au atras atenția tuturor persoanelor aflate pe plajă în Mamaia și Năvodari. În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum.Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.
Primele victime
Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o evacuarea imediată a victimelor , dintre care 1 cu arsuri pe 45% din suprafața corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, 1 cu arsuri la nivelul feței transportată la spital, 1 cu traumatism membru inferior, 1 cu traumatism lombar transportată la spital, 1 cu arsuri minore. Ulterior, în urma operațiunilor de căutare - salvare a fost descoperit un bărbat de 32 de ani decedat.
Localizarea incendiului
Incendiul a fost localizat la ora 13:14, iar în urmă cu puțin timp acesta a fost lichidat. La acest moment nu mai există flacără, iar echipajele de intervenție acționează pentru răcirea zonei de ardere, în scopul eliminării posibilității de reaprindere.Pentru gestionarea acestei situații de urgență, aproximativ 120 de pompieri din cadrul mai multor Inspectorate pentru Situații de Urgență Județene au acționat cu următoarele mijloace de intervenție:
- 14 Autospeciale de stingere cu apa și spumă;
- 3 Autocamioane de intervenție;
- 4 motopompe de mică și mare capacitate;
- 1 autospecială CBRN;
- 1 autospecială transport victime multiple;
- 1 ambulanța SMURD Terapie Intensivă Mobilă;
- 6 ambulanțe SMURD Echipaj de Prim Ajutor;
- 6 ambulanțe ale SAJ Constanța ( 1 echipaj C2 și 5 echipaje B2);
- 2 elicoptere SMURD.
Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns s-a dispus alocarea de forțe suplimentare din cadrul ISU Călărași, ISU Galați, ISU Vrancea, ISU Ialomița, ISU Tulcea, ISU Brăila. Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat la ora 16:20. Totodată, în scop preventiv, pentru informarea promptă a cetățenilor și luarea măsurilor de autoprotecție a fost trimisă o avertizare prin sistemul RO-ALERT.
Cine sunt muncitorii răniți în explozia de la Petromidia
Cele patru persoane rănite sunt: Laurențiu Gabriel Zaim, Mihai Caplat, Pavel Condurache și Marian Crăciun Marian. O a cincea persoană nu a fost transportată la spital. Din nefericire, bărbatul decedat este Iulian Atanasiu, în vârstă de 32 de ani. Acesta era tatăl unui copil de doi ani.
Două victime au fost transportate, inițial, înainte să fie mutate la Spitalul Floreasca din București, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Conform primelor evaluari de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, este vorba despre două persoane cu vârsta de aproximativ 50 de ani, o persoană cu arsuri pe 45% din suprafața corporală, grad II A/II B, și o persoană cu arsuri pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B.
Oficial de la KMG International
„Prioritatea pentru noi, de la începutul incidentului la rafinăria Petromidia, a fost siguranța angajaților noștri. Tot personalul rafinăriei Petromidia a fost evacuat și procesele tehnologice au fost oprite.
Din păcate, ca urmare a accidentului, 5 dintre colegii noștri se află în îngrijiri medicale la Spitalul Județean Constanța.
Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Suntem alaturi de familiile victimelor în acest moment tragic.
În acest moment, incendiul din cadrul instalației HPM este izolat și stabilizat, echipele interne și externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp. Va reamintim ca in cursul acestei zile, pe platforma Petromidia a avut loc un incident in cadrul instalatiei de hidrofinare petrol motorină (HPM).”
Lucian Bode, Dan Paul Iamandi și Raed Arafat, prezenți
Prezenți pe litoral, pentru alte evenimente, ministrul Lucian Bode, secretarul de stat Raed Arafat și șeful IGSU Dan Paul Iamandi au oferit declarații legate de explozie. Totodată, din partea rafinăriei a vorbit Felix Crudu.
„Astăzi, la Rafinăria Midia s-a petrecut o tragedie. Un om a murit și alți patru au fost răniți. Datorită profesionalismului pompierilor militari și ai pompierilor rafinăriei această tragedie nu s-a transformat într-o catastrofă. Le mulțumesc și îi felicit pe toți cei care au făcut posibil ca la 8 minute de la primirea apelului să fie prezenți aici. În jurul orei 13.15 incendiul a fost localizat, iar acum vă pot confirma că la 15.00 incendiul a fost lichidat”, a precizat ministrul afacerilor interne, Lucian Bode.
„Incendiul a fost atacat din toate părțile”
Raed Arafat a vorbit despre modul de acțiune prompt care a evitat o catastrofă.
„Apelul a fost la 12.16. Noi am fost informați fiind în județ cu domnul ministru și fiind la Cernavodă chiar. Forțele au ajuns în 8 minute. S-a anunțat că este explozie, cu incendiu și posibile victime. La această oră, avem un ars 45%, un ars 25%, doi răniți ușor și, din păcate, un decedat. S-au deplasat forțele... prima parte a intervenției au realizat-o colegii de la pompierii locali, ai Petromidia. Imediat au ajuns pompierii din Constanța. Între timp, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a mobilizat forțe de la Tulcea, Călărași și Brăila. Au ajuns toți aici și au asistat la lichidarea incendiului. Era nevoie să fie înconjurat incendiul respectiv și, cum se spune în limbajul colegilor de la pompieri, l-a atacat din toate părțile, la același moment. A fost lichidat cum a zis domnul ministru, în jurul orei 15.00”, a spus Raed Arafat, secretar de stat în MAI.
„Intervenția a fost foarte dificilă, pentru că s-a desfășurat cu flacără deschisă. Flacăra se manifesta în aproximativ patru focare. Temperatura era foarte ridicată. Persoana decedată a fost găsită la locul defalgrației, între conducte”, a spus inspectorul general al IGSU, Dan Paul Iamandi.
Felix Crudu, Rompetrol – „La prima vedere a fost o conductă fisurată”
„Din păcate, în instalația de hidrofilare benzină, în jurul orei 12.30, a apărut un incediu, flacăra, suflul propagat a generat încă trei focare. Din nefericire, unul dintre colegi care opera în zonă a fost prins de suflul exploziei. În timpul intervenților, s-au făcut eforturi disperate de a-l găsi. Au intrat echipați cu echipamente speciale. Într-un final am reușit să îl găsim. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru el. Pe platformă, în momentul respectiv erau cinci persoane. La prima vedere, dar o să investigăm, a fost o conductă, care s-a fisurat, nu cunoaștem detaliile. A apărut flacără, iar cu motorină s-a aprins imediat”, a spus Felix Crudu, reprezentantul Rafinăriei Petromidia. El a mai precizat că „se oprește tot în situații de genul. Nu fac legătura între incidentul dintre 2016 și cel prezent”, făcându-se referire la explozia din 2016.
Explozia din 22 august 2016
Puțin după ora 18.00, pe 22 august 2016, pompierii erau solicitați după ce o explozie a avut loc în cadrul Rafinăriei Petromidia. Patru pacienți cu arsuri pe 40% din corp au fost inițial preluați de ambulanțe. Cei patru, toți angajați ai SC Rominserv SRL, efectuau lucrări de reparații la o conductă aparținând SC Rompetrol Rafinare SA ce transporta distilat de vid - produs rezultat prin încălzirea țițeiului la o temperatura cuprinsă între 360 și 3800 C. Două persoane din cele patru au decedat.
În urma exploziei s-a produs un incendiu pentru stingerea căruia au intervenit operatorii Rafinăriei Rompetrol, pompierii civili angajați ai GSS (companie în cadrul grupului Rompetrol), dar și pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea, înlăturându-se starea de pericol și evitându-se propagarea incendiului.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii constănțeni, în cursul urmăririi penale s-a stabilit că, datorită nesupravegherii lucrărilor ce se efectuau, a funcționarii instalațiilor, echipamentelor tehnologice și de tratare și neutralizare menționate în prevederile acordului de mediu și autorizației integrate de mediu, s-a produs un fenomen de poluare accidentare prin alterarea caracteristicilor fizico-chimice ale aerului din zonă.
„S-a reținut totodată că atât cele două societăți comerciale dar și ceilalți inculpați persoane fizice nu au luat măsurile necesare de securitate și sănătate în muncă, împrejurare ce a condus la producerea unor consecințe constând în decesul și vătămarea corporală a patru persoane”, preciza acum cinci ani, într-o conferință de presă, procurorul Teodor Niță.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii