Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:25 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toleranţă zero pentru personalul Spitalului Judeţean Ţuţuianu s-a sesizat după ce o mămică a povestit umilinţa trăită în timpul naşterii

ro

07 Jul, 2016 00:00 24771 Marime text
 

Cu toţii am auzit cel puţin o poveste halucinantă despre naştere şi despre tratamentul inuman de care au parte viitoarele mămici înainte, în timpul sau după naştere în spitalele din România.  Sigur, aceste poveşti ne întristează sau ne fac să ne simţim dezamăgiţi, însă, de cele mai multe ori, aceste cazuri rămân doar strigăte de ajutor în mediul online.
 
Un astfel de caz a ajuns şi în atenţia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Țuţuianu, care i-a cerut managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cătălin Grasa, să ia măsuri urgente pe secţiile cu probleme, astfel încât viitoarele mame să nu mai fie jignite sau tratate pe baza „atenţiilor“! Horia Țuţuianu a povestit pentru ZIUA de Constanţa că soţia sa a observat pe un site de socializare o postare care a strâns o mulţime de comentarii, majoritatea incriminând comportamentul angajaţilor Secţiei de Obstetrică-ginecologie şi nou-născuţi din Spitalul Judeţean.
 

„I-am adus acest aspect la cunoştinţă managerului Grasa. Poate că nu este vina dânsului, dar trebuie să se informeze şi să ia măsuri urgente pentru ca, pe viitor, astfel de situaţii să nu se mai întâmple“, spune Țuţuianu.

 
Contact telefonic, dr. Grasa a afirmat că nu se pune problema unei anchete, deoarece anchetele sunt apanajul altor instituţii de forţă ale statului, însă conducerea spitalului afirmă că a declarat „toleranţă zero“ pentru toţi angajaţii unităţii medicale, indiferent de postul ocupat sau de secţia în care îşi desfăşoară activitatea.
 

„Nu pot vorbi în acest moment despre o anchetă, nu vizăm o secţie anume, însă toţi colegii mei trebuie să înţeleagă că totul pleacă de la comportament, de la modul de adresare. Este valabil pentru toţi angajaţii spitalului, vom avea toleranţă zero pentru aceste cazuri, indiferent de unde ne vin sesizările!“, a precizat Cătălin Grasa.

Cu o floare nu se face primăvară!

Sigur, chiar şi în Spitalul Judeţean Constanţa sunt şi excepţii, dar, din păcate, aceste excepţii sunt extrem de puţine. Nu este de ajuns să avem un domn doctor extraordinar sau o asistentă de toată isprava. Nu, nu este suficient!!! Cu toţii ne-am săturat să auzim de mămici (şi nu numai, pacienţi) care sunt tratate mai rău decât nişte animale în momentul cel mai sacru din viaţa lor: în travaliu şi la naşterea pruncului mult dorit. Mărturii de genul „M-am săturat să aud că mi se spune: «Împinge! Ce, vrei să îţi omori copilul?»“ sau „De ce te plângi? Ți-a plăcut… acum nouă luni, de ce urli acum?“ au devenit de mult virale. Oare este chiar atât de greu să le explicaţi, în cadrul vizitelor lunare/bilunare la care gravida cotizează din greu, în speranţa că-şi asigură o naştere demnă, că pot să stea liniştite acasă până când au contracţii la cinci minute cel puţin două ore şi apoi să vină la spital?
 
Este limpede că, în cele mai multe cazuri, personalul medical este mai preocupat de alte lucruri decât de a oferi sprijin real viitoarei mămici. Este regretabil şi faptul că, odată ajunse la spital, viitoarele mame primesc automat nenorocita de oxitocină pentru a grăbi dilatarea. Oxitocina, în cel mai bun caz, ajută tot personalul medical, grăbind travaliul, ca să poată pleca mai repede acasă. Pe viitoarea mamă însă, din păcate, o epuizează, din cauza durerii. Iar poveştile pot continua…

O poveste demnă de o reclamaţie!

Sibel a născut, la începutul acestei luni, la Spitalul Judeţean. Postarea ei de pe un site de socializare l-a determinat pe şeful CJC să ia atitudine.
 

Sibel a scris: „Naşterea puiului meu... un moment care ar fi trebuit să fie unic şi sublim s-a dovedit a fi o experienţă deloc plăcută. Personal medical care a devenit mai maleabil şi binevoitor după ce le-am băgat bani în buzunar, medic care, deşi mi-a monitorizat întreaga sarcină, m-a pasat medicului de gardă... că deh… era la nuntă... asistente, infirmiere care râd în hohote, deşi aici sunt gravide care realmente plâng… fiecare dintre noi... este o asta... Cam astea s-au întâmplat în seara aceasta la Spitalul Judeţean.“

 
Imediat au venit şi replici din partea unor mămici care s-au aflat într-o situaţie similară. Mărturiile acestora sunt la fel de şocante!
 

Adina a scris: „Îmi pare rău pentru tine, dar şi eu am păţit la fel după ce am născut. Am cerut o mână de ajutor să mă dau jos de pe masă, iar ele se uitau la Măruţă şi mi-au spus să nu mă mai vait, că nu sunt singura care a trecut prin aşa ceva. Nici la mine noaptea nu a venit nicio asistentă, abia când am ajuns într-o baltă de sânge a deschis cineva uşa, alarmată de celelalte colege de salon, dar mi-a spus că nu are ce să îmi facă. În realitate, la 5 dimineaţa, ele sforăiau, deci nu mă mai miră nimic!“

 

Simona afirmă şi ea: „Cu tot cu banii pe care i-am dat (şi nu puţini, la fiecare în parte), nici cu mine nu s-au purtat mai bine… Eu nu mai puteam de durere, şi una îmi zicea că ce tot mă vait! Nu putem schimba nimic, din păcate!“

 

Şi Delia povesteşte că a trecut printr-o situaţie similară: „La fel am păţit şi eu, ele râdeau de mama focului că una făcuse o glumă, iar eu muream de durere şi una se răţoieşte către mine: «Ce te vaiţi atâta? Şi noi am născut la rândul nostru şi nu ne-am văitat atâta.» După ce am vrut să mă dau jos din pat (îi dădusem bani să mă ajute), a ţipat alta la ea: «Las-o singură! De ce o ajuţi?» Nişte nesimţite, iar în septembrie nasc al doilea bebe şi mă gândesc cu groază la ce mă aşteaptă iar!“

 

Cristina sugerează: „Ar trebui montate camere, ca în grădiniţe, ar mai avea atunci limbajul ăsta vulgar? Chiar şi medicul se trăgea de şireturi cu asistentele din staff şi foloseau un limbaj vulgar, ce nu poate fi reprodus!“

 

Corina are, la rândul ei, o poveste halucinantă: „Mie mi s-a rupt apa la 36 de săptămâni, neavând voie să nasc natural din motive medicale. Nu apucasem să programez cezariana, am chemat ambulanţa şi la spital m-au lăsat în faţa uşii, la Obstetrică, la Urgenţă, într-un cărucior cu rotile. Am încercat să intru şi să le spun să mă consulte mai repede, explicându-le problema mea, iar ele m-au dat afară şi mi-au spus să aştept. Am intrat şi a doua oară, spunându-le că încep să am contracţii, nu voiam ca copilul meu să păţească ceva. Eh, până nu le-a sunat medicul meu să le spună că-s pacienta lui, nu m-au băgat în seama. Asta se întâmpla pe la 10 fără ceva seara, şi eu am născut la 1.20 dimineaţa. Nu mai spun că, după ce am ajuns în salon, am făcut o complicaţie la vezica urinară şi nu mai puteam urina, urlam de dureri şi asistenta zicea că nu îmi poate face nimic fără acordul medicului meu, iar eu aproape că mă târam pe jos de dureri. Până la urmă, mi-a pus o sondă. M-am certat cu ea. A pus-o în aşa fel încât să simt bine. Am plecat ciuruită şi vânătă şi cu nişte «gogoşi» imense în ambele fese.  Urât ce se întâmplă în acest spital!“

 

Iar exemplele pot continua, deocamdată aşteptăm primele măsuri ale managerului Judeţeanului şi, de ce nu, primele sancţiuni.
 
P.S. Aşteptăm poveştile dumneavoastră trăite în Spitalul Clinic Judeţean Constanţa, pentru a le putea aduce la cunoştinţa Consiliului Judeţean şi a conducerii SCJU, pe adresa de e-mail tomis@ziuact.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Bianca 11 Jul, 2016 14:30 Am nascut la Spitalul Jud Constanta acum jumatate de an si vreau sa spun ca toti s-au comportat foarte bine cu mine, dr.Teaca m-a monitorizat toata sarcina si mereu mi-a vorbit frumos . Nu stiu de ce tot aruncati cu noroi in medicii de acolo ca ei chiar isi fac treaba.
  • Mariana 07 Jul, 2016 18:13 Din cauza acestor povesti,din păcate adevarate,suntem nevoiți să optăm pentru clinici particulare si să dăm mii de euro pe care facem eforturi extraordinare sa-i adunăm. Lipsa banilor pentru astfel de clinici si groaza de a naste in spitalul de stat fac de groază momente care ar trebui să fie sublime în viața unei mamici.Urât, foarte urât!
  • galina 07 Jul, 2016 14:45 E bine ca în sfârșit cineva ia atitudine ! Toată lumea a ajuns sa se teama de spitalul groazei, atât în ceea ce privește atitudinea personalului cât și a condițiilor. Nu cred ca e om sa nu aibă măcar o singura experiență neplăcută intamplata acolo. POATE TOTUȘI SE VĂ SCHIMBA CEVA , și nu este doar o poveste de 3 zile.
  • Xxx 07 Jul, 2016 13:41 Niste nesimtiti in cadrul Spitalului Jud Constanta. Nu as putea spune aceleasi lucruri despre cei din Medgidia. Am nascut acolo si am fost tratata exemplar atat de catre medici cat si de catre asistente. Tot respectul pt ei. A doua oara cu siguranta tot acolo voi naste.
  • fara nume 07 Jul, 2016 12:25 Am nascut si eu 2 fetițe la distanta de 6ani jumatate nu am dat 5 bani la nimeni La cea mare la internare am nimerit o tura can scarboasa cu tupeu nesimtit in ele cred ca am avut noroc ca am ajuns noaptea la 2 la urgenta cu salvarea asta dupa ce am așteptat sa vina soferul înapoi la masina ,fiind vecin cu mine a binevoit sa dea o fuga pana acasa.dar poate ca a fost mai bine asa Cei de la urgenta după ce m-au consultat au spus ca in maxim 2 ore nasc ca mi se pune si perfuzie care ma ajuta sa scot bebele mai Am ajuns pe secție mi -au facut o injectie nu mi-au spus ce si pt ce este ,nici vorba de perfuzie,cand am intrebat asistenta cand imi pune perfuzia a inceput sa țipe la mine ca 'cine ti-a zis tie ca se pune perfuzie,am raspuns ca doamna doctor de lla urgenta,mi-a intors spatele si iesit din sala de travaliu si acolo am ramas pana dimineata la 7 jumate cand a venit cealalta tură Au venit cele de noapte la un moment dat in sala si au inceput sa comenteze ca ce naiba am facut in patul ala ca e toata lenjeria cocolosita sub mine,pai era la cat m-am zvarcolit de durere Dupa ce avenit schimbul de tura se dadeau constiicioase veziDoamne ele isi fac treaba A vemit si asistenta sefa si le-a gonit spunand ca trebuia sa isi faca treaba pe tura nu acum ca e ea de fața a atras atentia si pentru lipsa perfuziei la care eu am spus asis. Sef care a fost dialogul dintre mine si colega din din tura de noapte Nu am absolut nimic de comentat si de reprosat fetelor care au venit in tura de dimineata au fost de nota 10fata de cele din tura de noapte Cand am nascut cea de a 2a fetita la fel nu am dat bani la nimeni si oarasi vreau sa spun ca mai lucreaza si oameni acolo doamna Madalin, Doamna Mona nu am ce sa le reprosez,in schimb cele de la neonatologie au cerut prin exprimarea: ce fetita frumoasa aveti,am avut noi grija de ea aici am spalat-o Nu mai departe asistenta de pe sectie care facea toaleta la cele care eram cusute a avut nesimtirea sa ma intrebe de seara cat dau,i-am spus ca nu dau nimic,si s-a ofensat reprosandu-mi a 3 zi ca ca nu se face asa ca fete alea si-au facut treaba si m-au ajutat Bun fetele alea au obligatia sa faca ce fac si sa te ajute ca de aia sunt platite Si ca sa vedeti ca Dumnezeu nu doarme acea asistenta la ora este operata de cancer are tot scos din ea,nu ma mira ssa fi blestemat-o multe femei Nu ma așteptam la la ea sa imi comenteze tinand cont de faptul ca ne cunostram de ani de zile si este prietena xu sora mea asta ca sa vedet
  • fara nume 07 Jul, 2016 09:44 Cred ca ne meritam soarta! Noi suntem cei care bagam in buzunar si tot noi suntem cei care toleram comportamentul medicilor si mai ales a asistentelor. Am fost in spital la Bucuresti, cu copilul, la Marie Curie - este alta lume, sunt alti medici, alt fel de asistente. Toata lumea e draguta, toata lumea te ajuta si vorbeste frumos. Conditiile sunt ca la un hotel de ceva stele, curatenia exemplara. Nu am cotizat nici la asistente, nici la medic si am stat in rezerva cu WC in camera, TV si frigider, plus cheie la usa. Aici, la Spitalul Judetean - rusine mare. Te plezneste mirosul de la intrare. Totul e macabru, aceiasi pereti cojcojiti si faianta de pe vremea raposatului. Ca sa nu vorbesc de carcalaci, care au ceva vechime in spital. Aici la urgenta am ajuns de 3 ori cu copilul: prima oara (inainte sa se faca urgenta) avea otita. Am stat de la 22.00 pana la 00.00 ca sa intram sa ne dea un bilet si sa ne trimita pe sectie, sus, unde a trebuit sa mai asteptam doctorul ceva timp pentru ca dormea. Ni s-a dat un tratament insuficient ca si dozaj, iar dupa o saptamana copilul era mai rau decat la inceput. Binenteles ca am plecat la Bucuresti ca sa il fac bine. A doua oara am ajuns tot in urgenta pentru o conjuctivita, unde i s-a dat acelasi tratament ineficient, dupa 3 zile copilul aproape nu mai vedea deloc, atat avea ochii de umflati. Am apelat la un cabinet particular ca sa-l fac bine. Cand a trebuit sa urcam la etaj cu liftul, toate liftierele erau gramada pe o sacosa cu toale aduse de o tiganca, si probau rochii si bluze pe holul spitalului si ne-au trimis cu un alt lift, singuri, ca ele aveau "treaba". Pentru fisa de la urgenta (chiar de la intrare) a trebuit sa astept un sfert de ora, pentru ca din 2 functionari care erau acolo, lucra doar unul. Celalalt, un barbat (imi pare rau ca nu i-am retinut numele), avea o conversatie foarte interesanta la telefon, despre felul in care a petrecut cu prietenii cu o zi inainte, si era foarte preocupat sa isi scoata tigara din buzunar , sa isi ia geaca pe el, sa iasa afara la cafea. Nu poti sa faci foarte multe cu telefonul la ureche, cafeaua intr-o mana si sa fii atent si la discutia "importanta" pe care o ai. Iar eu in fata ghiseului lui stau ca o tampita si ma uit cum ma ignora si pleaca efectiv, fara sa ma intrebe nimic. Sistemul in sine este o mare tampenie, modul de distribuire a urgentelor, faptul ca urci si cobori si nu exista specialisti direct in urgenta. Stai ore in sir sa ti se completeze o foaie si apoi te t
  • Manon 07 Jul, 2016 09:16 Am o fata de 27 de ani care se gandeste sa faca un copil...ma gandesc cu groaza la ce va intampina in spital. Din pacate si in clinicile private sunt aceeasi medici de la stat care lucreaza acolo cu jumatate de norma. Ma gandesc serios sa fac orice efort financiar necesita si sa nasca intr-o clinica dintr-o tara civilizata,. Nu vreau sa treaca prin ce au trecut aceste femei si eu la randul meu. Dar nu mai pun situatia mea avand in veere ca am nascut in epoca comunista. Din pacate vad ca nimic nu s-a schimbat de atunci. Se pare ca principala conditie ca sa lucrezi in sistemul sanitar romanesc este sa fii inuman! Si mai constat cu uimire ca medicii care sunt de nationalitate araba si care au ales sa ramana la noi sa profeseze sunt foarte laudati pentru exact ceea ce lipseste medicilro de nationalitate romana: omenia si cinstea!
  • liliana 06 Jul, 2016 23:36 Ca sa nu mai zic ca in ultima zi era si 1 martie medicul rezident Andrei T. Imi dpune de ce nu am plecat cu o zi inainte daca sunt bine,dar bebelusului nu i se facuse testul auditiv si protocolul e de 3 zile la cezariana si cand i s-a zis ca nu am venit in vacanta nu stia cum sa se scuze in fata sotului
  • liliana 06 Jul, 2016 23:23 Si eu sunt o mamaica...am nascut in februarie 2015 un baietel,am dat bani in toate partile. Am facut cezariana pentru ca aveam niste probleme de care toata lumea din spital stia...si s-au purtat de parca aveam lepra...asistenta care m-a luat de pe masa si m-a pus in pat mi-a zis..uite mi-am pus manusile pana la cot 😐 injectiile care trebuiau sa mi se faca in fund mi se faceau in mijloc...ca sa-mi vad baiatul 10 secunde am dat 50 lei