Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:13 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tovarăş cu Strutinsky Italianul Serghie, personajul-cheie al business-urilor ACN-ului (documente)

ro

19 Nov, 2010 01:19 8624 Marime text
deschidere.jpgNumitorul comun al afacerilor desfăşurate de Administraţia Canalelor Navigabile în dosarul în care conducerea instituţiei este urmărită penal pare să fie Cristian Serghie, partenerul lui Sorin Strutinsky

Firme_sediu_Administratia_Canalelor_Navigabile_01.jpgSuveica afacerilor desfăşurate de Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile pare a fi una dintre cele mai interesante modalităţi de jonglare cu bani publici. La o primă vedere, nume grele din lumea „particularilor" constănţeni sunt implicate în business-urile ACN-ului, care au trezit interesul procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Personaj-cheie în afacerile Administraţiei Canalelor Navigabile pare să fie cetăţeanul italian Cristian Ion Serghie, născut la Eforie şi partener al cunoscuţilor Sorin Strutinsky şi chiar Gheorghe Valentin Ionescu, ultimul fiind coinculpat al primarului Radu Mazăre în dosarul retrocedărilor.

Aşa cum arătam în ediţia anterioară, conducerea prezentă şi trecută a companiei este urmărită penal de procurori, care sunt de părere că ar exista indicii privind posibile infracţiuni de abuz în serviciu. În ceea ce priveşte latura strict economică a dosarului instrumentat de procurori, nu este deloc de trecut cu vederea că afacerile par să se desfăşoare într-un mod ce nu ţine cont de alte raţiuni (coloratură politică, afinităţi politice) în afară de cele financiare. Concret, „suveica" business-urilor ACN-ului pare să se învârtă în jurul unor nume ca Cristian Ion Serghie - cetăţean italian, renumit partener de afaceri al lui Sorin Strutinsky, dar şi asociat al unei firme despre care DNA susţine că ar fi beneficiat de pe urma retrocedărilor din administraţia Mazăre - , dar şi Georgică Giurgiucanu, cunoscut drept apropiat al primarului Radu Mazăre. În ediţia anterioară relatam despre modul aparte în care conducerea PNL-istă (prin liberalul Ovidiu Cupşa) şi, ulterior, PDL-istă (prin democrat-liberalul Valentin Zeicu) par să fi făcut afaceri cu Giurgiucanu, colegul lui Mazăre de inculpare în dosarul retrocedărilor. Însă, pe măsură ce vălul care învăluie societăţile preferate pentru business-urile desfăşurate de ACN se ridică, noi şi noi nume apar în peisaj. Nume din aceeaşi sferă ca Giurgiucanu: a retrocedărilor şi a primăriei lui Mazăre.

Afaceri cu „macaronari"

Ancheta procurorilor, pornită de la SC Analog Trans SRL care are ca punct de lucru Depozitul PAM 4 Ovidiu ce aparţinea de ACN, a dus ulterior la alte firme cu implicaţii în caz, una dintre ele fiind D&L Stars Comp SRL. Înfiinţată în 2006 şi cu sediul social declarat în Ovidiu, firma, deşi în stare de funcţiune, are sediul expirat, la fel ca şi mandatul administratorilor. Obiectul principal de activitate este reprezentat de comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun. Lucrurile devin cu adevărat interesante însă în momentul în care privirea cade asupra acţionariatului societăţii. Trei firme sunt asociate în D&L Stars Comp, fiind vorba despre SC Santoni Iniziative SRL, cu 5%, SC Owen Five SRL, cu 50%, şi SC Worlwide Resorts International Holdings Limited, care deţine 45% din acţiuni. La rândul lor, trei cetăţeni italieni sunt administratorii D&L Stars Comp, fiind vorba despre Tullio şi Nicola Santoni şi, respectiv, despre Cristian Ion Serghie, cetăţean italian născut în Eforie. La fel ca Georgică Giurgiucanu. De altfel, numele lui Serghie este unul cu rezonanţă în Constanţa, pornind de la ceea ce ar fi trebuit să fie un luxos hotel de cinci stele în Portul Turistic Tomis, prin firma Satu&Fase, care apare şi în dosarul cu CN ACN-ul. În afară de Satu&Fase, Serghie mai apare în societăţile Tomrad Comunications, Qaudrifoglio, Invest Consult Services, Act Consulting Services 2004, Mamaia Luxury Construction, R.D.C. International Construction, Dominic Mar, Amber Consulting, Firflylogistic, Quality House, Est Capital D.V., Hofburg Imobiliare şi M&D Farers Invest.

Tovarăş cu Strutinsky şi Ionescu

Printre partenerii de afaceri ai lui Serghie se numără Valentin Gheorghe Ionescu, nimeni altul decât concesionarul Portului Turistic Tomis şi inculpat, alături de Giurgiucanu, în dosarul retrocedărilor, în care inclusiv primarul Mazăre a fost trimis în judecată de DNA, pentru un prejudiciu estimat la peste 100 de milioane de euro. Un alt partener de seamă al lui Serghie este nimeni altul decât cunoscutul Sorin Strutinsky, cei doi fiind acţionari în firma M&D Farers Invest. Lesne de înţeles, la rândul său Strutinsky este un apropiat al edilului Mazăre. Nu este de trecut cu vederea nici faptul că, în urmă cu doi ani, prin Dominic Mar, italianul de origine constănţeană Cristian Serghie a preluat de la Holland Development Grup, firmă de asemenea menţionată în rechizitoriul întocmit de DNA cu privire la retrocedările din Constanţa, 3.000 mp de teren în Mamaia. Revenind la SC D&L Stars Comp, este de menţionat că în 2007 şi 2008 cu un singur salariat declarat, firma administrată de Serghie şi cei doi Santoni a avut 0 profit brut şi 0 cifra de afaceri. Un an mai târziu s-a renunţat la orice salariat, dar cifra de afaceri a crescut la 24.566 de lei, deşi profitul brut s-a menţinut la 0. În ceea ce-l priveşte pe Tullio Santoni, acesta apare şi în firmele Tomrad Communications (împreună cu Serghie), Lela Intima şi, respectiv, Calzu-Santu Construct SRL.

Hop şi firmele cipriote!

În ceea ce priveşte acţionariatul D&L Stars Comp trebuie menţionat că firma Owen Five, care deţine jumătate din acţiunile acesteia, a fost înfiinţată în 2007 şi are un capital de 330 de lei şi 1.900 de euro, ocupându-se în principal de „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management". În 2009, fără salariaţi declaraţi, firma a avut o cifră de afaceri de 12.000 de lei şi un profit brut de 6.177 de lei, în 2008 cifra de afaceri a fost 0 şi profitul brut 888 de lei, iar în 2007 situaţia a fost aproape identică, profitul brut fiind de 72.351 de lei. Surprinzător sau nu, acţionar şi administrator al Owen Five este Serghie cu 5% şi, respectiv, cu 95%, firma cipriotă Owenton Overseas Co. Limited, care apare şi în Astera Consulting SRL. Serghie rămâne însă personajul-cheie al business-urilor desfăşurate de ACN, cu atât mai mult cu cât şi firma Satu&Fase, al cărei administrator este, a intrat în atenţia procurorilor Parchetului Tribunalului Constanţa în dosarul „ACN". Înfiinţată cu zece ani în urmă, societatea se află în stare de funcţiune, dar are sediul expirat. Cu un capital de 810 lei şi 88 de dolari, Satu&Fase se ocupă oficial de „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale". Cei doi asociaţi sunt italianul Serghie, cu 1%, şi firma cipriotă SC Socorota LTD, cu 99%, iar Serghie îndeplineşte, aşa cum am arătat, şi funcţia de administrator. După un profit brut ameţitor înregistrat în 2007, de 2.579.249 de lei (în condiţiile în care firma avea un singur salariat declarat şi o cifră de afaceri de 2.858 de lei), Satu&Fase pare să fi înregistrat un declin în anii ulterior. Astfel, în 2008 profitul brut a fost 0 şi cifra de afaceri a fost de 29.031 de lei, iar în 2009 şi profitul şi cifra de afaceri au fost 0.

Corina, de la Caransebeş

Nu în ultimul rând, este de menţionat că şi SC Andreea Imobil Invest SRL a trezit interesul anchetatorilor în dosarul „abuzuri la CN ACN". Cu sediul social declarat pe strada Banu Mihalcea, la numărul 16, firma înfiinţată în 2002 are un capital de 63 de dolari şi se ocupă de „lucrări de construcţii a clădirilor rezindeţiale şi nerezidenţiale". Unic asociat şi administrator al firmei este Adriana Corina Gravan, din Caransebeş. Conform datelor oficiale, în 2009, cu un salariat declarat, societatea a înregistrat o cifră de afaceri în sumă de 131.807 lei, în timp ce profitul brut a fost 0, în 2008 cifra de afaceri fiind de 117.275 de lei, cu un singur salariat declarat şi 0 profit brut. În 2007, firma a avut profit 0, un salariat declarat şi o cifră de afaceri de 86.329 de lei. În contextul expus mai sus, se prefigurează un mare semn de întrebare referitor la cine învârte, de fapt, business-urile ACN-ului şi, mai ales, în favoarea cui. De menţionat că Ion Cristian Serghie nu a putut fi contactat telefonic, pentru a-şi exprima un punct de vedere. Vom reveni.

 

 

 

 

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii