Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trataţi cu mult dispreţ de PSD Constanţa, UDTTMR-iştii ar putea revizui protocolul de susţinere a primarului Muurat - „Domnule Mazăre, v-aţi gândit la musulmanii care v-au votat când aţi semnat autorizaţia împotriva geamiei Hunchiar?"

ro

17 Nov, 2011 01:00 3923 Marime text

cap_1.jpgLa Interviu Online, muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, i-a cerut primarului Radu Mazăre să-şi retragă avizul de pe ultima dintre autorizaţiile eliberate în luna septembrie, pentru că, „oricum, prima, cea din 2008, este ilegală"

Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Muurat, alături de reprezentanţii comunităţii, a cerut la începutul acestei luni sprijinul prefectului judeţului Constanţa, după ce primarul Radu Mazăre a emis o nouă autorizaţie de construire pentru clădirea din apropierea geamiei Hunchiar din Constanţa, în baza unui nou aviz eliberat de către Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. Reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a făcut plângere penală primarului Constanţei pentru autorizaţiile de construire eliberate în favoarea construirii clădirii de lângă Geamia Hunchiar. La rândul său, primarul a anunţat că-l va da în judecată pe muftiu după ce acesta ar fi insinuat că Cin Cin SRL a plătit cu bani grei eliberarea celei de-a doua autorizaţii de construire menită să introducă în „legalitate" construcţia din apropierea geamiei Hunchiar. La interviu Online, muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, i-a cerut primarului Radu Mazăre să-şi retragă avizul de pe ultima dintre autorizaţiile eliberate în luna septembrie, pentru că, „oricum, prima, cea din 2008, este ilegală".

Muurat: „Am încredere în continuare în justiţie"

Celebrul proces cu firma care a ridicat un imobil în apropierea geamiei Hunchiar va fi reluat, după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis strămutarea dosarului la Curtea de Apel Bacău, pe baza unor noi probe. Ce va însemna acest lucru a explicat muftiul Muurat. „Eu, de la bun început am afirmat că am încredere în justiţia din România, deşi magistraţii de la ÎCCJ, după părerea mea, nu au cercetat cu atenţie dosarul de strămutare, pentru că unul dintre argumente era că primarul este părtinitor al cultului, ceea ce era total fals. Nu ştiu ce se va judeca la Bacău, pentru că există deja un nou aviz. Indiferent unde vom merge, cred că s-au făcut multe schimbări în sistemul judiciar şi vom găsi oameni care vor scoate adevărul la iveală şi nu vor susţine interesele unor persoane private."

„Adrese la primărie şi soli de pace nestrăini"

În luna iunie, când s-a dat sentinţa de demolare, proprietarul clădirii spunea că verdictul judecătorilor Curţii de Apel Constanţa se referea doar la anularea autorizaţiei de construire, pentru că documentul nu a fost dat de autoritatea competentă. Aşa că patronului Cin Cin nu i-a rămas decât să ceară o nouă autorizaţie. L-am întrebat pe muftiu dacă s-a aşteptat la această tactică din partea familiei Mocianu. „Am făcut adrese încă de pe 20 ianuarie 2011, prin care ceream în mod expres ca Primăria să ţină cont de refuzul nostru în eliberarea unei noi autorizaţii. Nu ni s-a trimis niciun răspuns la solicitări. Mărturisesc că au fost negocieri cu familia Mocianu la iniţiativa unor persoane, chiar la nivel foarte înalt, pentru a soluţiona problema într-un fel sau altul. Mi-am susţinut părerea de la bun început, anume că acea clădire este construită ilegal şi a venit momentul să dispară din locul respectiv. Având în vedere aceste negocieri, pe care nu ştiu dacă domnul primar le cunoştea, deşi la discuţii au existat şi oameni ai domniei sale, totuşi s-a emis autorizaţia de construire. Vreau să transmit şi pe această cale că niciun negociator nu mă va face să-mi schimb părerea, clădirea trebuie demolată pentru că este ilegală."
Nu de aceeaşi părere este primarul Constanţei, care se apără şi susţine că, potrivit legii, autorizaţia de construire a imobilului a fost emisă în baza avizelor eliberate de celelalte instituţii ale statului. „Deşi toate celelalte instituţii cunoşteau situaţia, primarul are dreptate în această privinţă, pentru că, într-adevăr, acele avize erau eliberate. Având în vedere adresele trimise de Muftiat, primarul putea totuşi să refuze emiterea autorizaţiei. Cel mai grav este acela că atunci când a semnat autorizaţia, în 2008, primarul nu avea atribuţii de emitent, fapt dovedit şi de Curtea de Apel Constanţa. Emitentul autorizaţiei trebuia să fie preşedintele Consiliului Judeţean. Organele de control vor trebui să analizeze dacă s-a făcut un abuz în serviciu contra intereselor publice în cazul eliberării autorizaţiei din 2008, pentru că instituţia Muftiatului este de utilitate publică, nu este persoană fizică.

„Terenul de pe Sucevei este al oraşului, nu ni l-a dat primarul din buzunarul lui"

Muftiul Iusuf Muurat spune că gestul primarului a stârnit reacţii atât din partea membrilor comunităţii, cât şi a oamenilor de cultură din toată ţara, care au privit la televizor acest „război" pentru apărarea geamiei Hunchiar şi consideră că ceea ce s-a întâmplat la Constanţa este „o pată pe modelul interetnic din Dobrogea". Îmbucurător este faptul că în urma vizitei în România a ministrului Culturii din Turcia şi a discuţiilor avute cu omologul său de la Bucureşti, Kelemen Hunor, acesta din urmă a promis că va anula avizul emis de Direcţia de Cultura a judeţului.
În legătură cu atribuirea terenului de pe strada Sucevei, unde de altfel s-a şi construit un lăcaş de cult, muftiul Muurat spune: „Este dreptul musulmanilor care trăiesc în municipiului Constanţa de a li se pune la dispoziţie terenul pentru ridicarea unor lăcaşuri de cult. Iar terenul dat de primar nu este în proprietatea privată a dumnealui. E vorba doar de respectarea unei legi, nu a făcut nimic deosebit Radu Mazăre".

Muurat: „Consiliul Sinodal va decide care va fi relaţia cu primarul"

Întrebat dacă dosarul Hunchiar va schimba pe viitor relaţiile dintre Muftiat, comunitatea musulmană din Constanţa şi administraţia locală, Muurat spune: „Muftiatul este o instituţie de cult şi bineînţeles că nu-şi doreşte să aibă probleme nici cu administraţia locală, nici cu alte instituţii din România, iar ceea ce s-a creat la ora actuală este o situaţie care se va analiza la primul Consiliu Sinodal, care se va întruni până la sfârşitul acestui an. Cea mai aspră decizie ar putea fi întreruperea relaţiei cu administraţia locală. Este decizia Consiliului, nu a mea, dar eu, ca muftiu, va trebui să mă supun ei dacă aşa se va decide. De aceea, fac apel la domnul primar să-şi retragă avizul de pe ultima autorizaţie, pentru că, oricum, prima este ilegală".

În finalul Interviului Online, Muurat i-a adresat primarului o întrebare pe care o putem considera retorică: „Când a semnat această autorizaţie, s-a gândit vreun moment la membrii comunităţii turco-tătare din România care l-au ales primar?"... şi a adăugat că se roagă „ca Dumnezeu să-l aducă pe Radu Mazăre pe calea cea dreaptă şi să fie printre cei smeriţi"!

UDTR şi UDTTMR l-au făcut pe Mazăre primar

În 2008, aproximativ 10.000 de membri ai comunităţii musulmane l-au susţinut pe Radu Mazăre pentru un nou mandat de primar, spune muftiul. În acest sens, pe plan local, au fost încheiate şi protocoale de colaborare politică între Uniunea Democrată a Turcilor din România şi PSD Constanţa, precum şi un protocol între Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, filiala Constanţa, şi aceeaşi organizaţie a PSD de la malul mării.

Deşi muftiul precizează că nu-şi doreşte ca acest conflict să se extrapoleze nici în plan diplomatic şi nici politic, totuşi, la ora actuală, „99% dintre membrii comunităţii susţin demersurile Muftiatului şi ale celor două Uniuni", precizează acesta.

Care este poziţia Uniunilor?

În acest moment, una destul de rezervată, dat fiind faptul că protocoalele au fost încheiate în anul 2008, iar anul viitor urmează să fie luate din nou decizii de a sprijini un candidat sau un partid politic pe plan local.

Preşedintele UDTR, Osman Fedbi, spune că în calitate de reprezentant al comunităţii susţine demersul Muftiatului, însă are convingerea că acest conflict se va rezolva, deoarece el nu face bine nici imaginii României şi nici cinste oraşului Constanţa. În privinţa protocolului, Fedbi apreciază că o decizie de susţinere sau de retragere a sprijinului pentru vreunul dintre candidaţii la Primăria Constanţei la alegerile de anul viitor va fi luată în cadrul Consiliului Naţional al Uniunii, care se va întruni în primăvara lui 2012. Menţionăm că UDTR are încheiat un protocol cu PSD la nivel naţional.

De cealaltă parte, preşedintele UDTTMR, Amet Varol, susţine afirmaţiile colegului Fedbi cu amendamentul că în calitate de lider al Uniunii nu poate influenţa deciziile unei filiale. Facem precizarea că în cazul UDTTMR, doar filiala de la Constanţa are încheiat protocol cu PSD-ul lui Mazăre. La Conferinţa Naţională care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni s-ar putea aduce în discuţie subiectul protocolului, susţine Amet Varol, şi ulterior în cadrul Adunării Generale a filialei din Constanţa.

Amet Aledin: „Nu am agreat niciodată protocolul cu PSD"

Deputatul UDTTMR Amet Aledin este singurul care parcă are curajul să spună lucrurilor pe nume. Parlamentarul a precizat că, personal, nu a agreat niciodată protocolul încheiat în 2008 cu organizaţia PSD Constanţa şi la scurt timp temerile sale s-au adeverit. „Trebuia să avem şi noi un reprezentant în Consiliul Judeţean în urma acelui protocol. Şi am primit probabil ce am meritat, un loc neeligibil pe poziţia 50". Totodată, deputatul UDTTMR spune că este dezamăgit de atitudinea autorităţilor locale, iar anul viitor, când va fi reanalizat protocolul în perspectiva alegerilor, va avea un cuvânt de spus în legătură cu menţinerea sau retragerea sprijinului pentru Radu Mazăre. „Am fost trataţi încă de la început cu mult dispreţ de PSD Constanţa. Eu, personal, îmi voi spune punctul de vedere anul viitor", a conchis Aledin, care a recunoscut că Uniunea nu colaborează strălucit cu nicio formaţiune politică pe plan local.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • europeanu 17 Nov, 2011 10:02 Cand iti vinzi sufletul diavolului hot mazare trebuie sa accepti si consecintele...