Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:57 12 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul a dispus începerea judecății în cazul fostului șef al Diviziei Trafic din CFR Constanța! Detalii din dosarul de mită (RECHIZITORIU)

ro

12 Feb, 2025 17:00 236 Marime text
Foto ilustrativă - sursa: Pexels

Tribunalul Constanța a dat undă verde pentru începerea judecății în dosarul în care fostul șef al Diviziei Trafic din cadrul CFR Constanța este acuzat de luare de mită în formă continuată!
 
Astăzi, 12.02.2025, în faza camerei preliminare, judecătorii au respins cererile și excepțiile formulate de inculpatul ca nefondate, stabilind începerea judecății pe baza rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.
 
Decizia nu este definitivă!
 
MINUTA
 
Tip soluție: Încheiere
Soluția pe scurt: În baza art. 346 alin.1 C.p.p. in referire la art. 345 alin.1 C.p.p. respinge cererile și excepțiile formulate in procedura camerei preliminara, de inculpatul ŞOLDAN GHEORGHE, prin apărător ales, ca nefondate. Constata legalitatea sesizarii instanței, cu rechizitoriul nr. 512/208/P/2024 din data de 19.11.2024 al Parchetului de pe lânga Tribunalul Constanța, a administrării probelor ce stau la baza acuzării inculpatului, a efectuării actelor de urmărire penală și dispune trimiterea dosarului, ce îl privește pe inculpatul ŞOLDAN GHEORGHE, trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin.1 C.penal cu aplicarea art. 35 alin.1 C.penal, la completul penal F8, pentru începerea judecății. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicarea. Cercetată și pronunțată în camera de consiliu azi, 12.02.2025.
Document: Încheiere finală camera preliminară  88/2025  12.02.2025
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, Tribunalul Constanța a stabilit, la data de 03.02.2025, ca Șoldan Gheorghe să rămână în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

 
Hotărârea a fost contestată de inculpat, iar dosarul cu indicativul 8526/118/2024/a5 a ajuns în atenția magistraților Curții de Apel, care marți, 11 februarie 2025 au rămas în pronunțare, urmând ca astăzi să ia o hotărâre în privința măsurilor preventive. Oricare va fi decizia, va rămâne definitivă!
 
Pentru ce fapte este acuzat Gheorghe Șoldan – date din rechizitoriu
 
Fapta inculpatului, care având calitatea de Șef Divizie Trafic, în cadrul Companiei Naționale de Căi Ferate „CFR” S.A - Sucursala Regională CF Constanța, în baza aceleiași rezoluții, a primit în perioada 24.05.2024 – 06.08.2024, în trei rânduri, respectiv la datele de 24.05.2024, 20.06.2024 și 06.08.2024, de la martora-denunțătoare ICV, câte 500 lei, cu titlu de mită, suma totală de 1.500 lei fiind primită pentru a-i facilita acesteia ocuparea unui post de acar în cadrul Sucursalei Regionale C.F. Constanța, iar la data de 11.09.2024, în același scop, ȘG a primit de la martora denunțătoare ICV, cu titlu de mită suma de 10.000 lei, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii  de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. (4 acte materiale).
 
 
Șeful Diviziei Trafic din CFR Constanța, denunțat de o aspirantă la postul de acar

 
La data de 24.09.2024, numita ICV a formulat un denunț împotriva numitului ȘG pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
 
Potrivit datelor existente în cauză, numitul ȘG, având calitatea de Șef Divizie Trafic, în cadrul S.R.C.F. Constanța, a primit în perioada 12.02.2024 – 06.08.2024 de la numita ICV, în trei rânduri, câte 500 lei cu titlu de mită, suma totală de 1.500 lei fiind primită pentru a-i facilita acesteia ocuparea unui post de acar în cadrul S.R.C.F. Constanța. De asemenea, la data de 11.09.2024, în același scop, numitul ȘG a primit de la numita ICV, cu titlu de mită suma de 10.000 lei.
 
Potrivit declarației formulată de martora ICV în toamna anului 2023, a auzit de la o colegă de muncă, că se va organiza un curs de calificare pentru funcția de acar, și fiind interesată de acest lucru l-a rugat pe numitul CD, un vecin, care lucra la Sucursala Regională Căi Ferate Constanța să-i precizeze mai multe detalii în referire la acest curs (durata acestuia, cuantumul, contract, posturi disponibile etc).
 
Față de această împrejurare, domnul CD i-a comunicat că urmează să se organizeze acest curs, în anul 2024, curs plătit din fonduri proprii, comunicându-i durata acestuia și explicându-i că participanții nu au asigurat post după încheierea cursului.
 
„Șoldan Gheorghe, unul din șefii cu influență și putere de decizie”
 
Femeia a început să se intereseze, primind informații care au făcut-o să aibă suspiciuni în sensul că toți cei care se înscriau la acest curs trebuiau să treacă pe la numitul ȘG, fiind unul din șefii cu influență și putere de decizie.
 
În prima săptămână din luna februarie 2024, s-a deplasat la Regionala C.F. Constanța, la biroul numitului ȘG, cu care a avut o întâlnire, în cadrul căreia a adresat întrebări legate de curs, preț, durată, posibilitate de angajare, posturi libere, acte necesare, întrebări la care a primit răspunsuri, însă, a înțeles poziția domnului, influența pe care o poate avea la angajare, dar și subtilitățile în ceea ce privește atențiile (sume de bani) ce trebuiau acordate în cadrul tuturor etapelor până la angajare.
 
A înțeles de la alte persoane că aceste atenții urmau a se înmâna domnului ȘG la fiecare întrevedere cu dânsul (verificare dosar, început curs, finalizare curs, stagiu de practică, autorizare și la final angajarea). Cu această ocazie, a făcut schimb de numere de telefon, stabilind să se întâlnească pe data de 12 februarie 2024.
 
La această întâlnire a înțeles că va fi verificată pentru ca numitul ȘG să o cunoască, să capete încredere în ea, astfel încât să se asigure că nu va discuta aceste aspecte cu alte persoane. Toate acestea au făcut-o să devină și mai suspicioasă în ceea ce îl privește pe numitul ȘG, urmând a se gândi ce măsuri de precauție să ia.
 
Pentru a se putea înscrie la acest curs, a fost nevoită să se împrumute de o sumă de bani de la familia C, sumă pe care a restituit-o acestora la salariu, după cum reiese din extrasul bancar.
 
Prima întâlnire din biroul șefului Diviziei Trafic
 
La data de 12 februarie 2024, s-a întâlnit cu domnul ȘG în incinta Regionalei Căi Ferate Constanța, la biroul dânsului, situat la ultimul etaj, și așa cum îi dăduse acesta de înțeles, anterior, a pregătit suma de 500 de lei ca și primă atenție, în vederea acceptării participării sale la curs, iar ca măsură de protecție a făcut poze la bancnote față verso și serie. Suma a fost pusă într-un plic alb și oferit domnului ȘG aproape de finalul întâlnirii. Acesta nu a părut surprins sau deranjat, dar a observat că nu părea mulțumit, refuzând să îl primească, menționând că „nu este momentul, că am timp să mă revanșez și că odată cu începerea cursului mă invită să vin cu o șampanie să o desfacem și să o bem împreună”.
 
Martora a remarcat apropourile nepotrivite ale acestuia în ceea ce o privește, astfel încât a primit următoarea invitație, cu îndemnul de a se prezenta mai veselă și plină de viață pentru a fi pe placul dumnealui, la sfârșitul discuției rămânând să se întâlnească la data de 24 mai 2024.
 
Femeia, chemată cu o sticlă de șampanie
 
La data de 24 mai 2024, pe timpul desfășurării cursului, ICV s-a prezentat din nou la biroul domnului ȘG pentru a onora invitația și, așa cum i s-a sugerat, s-a prezentat cu o sticlă de șampanie (fără a ține minte marca acesteia), cu o pungă de cadou și un alt plic ce conținea suma de 500 de lei, constituită din două bancnote de câte 200 de lei și una de 100 de lei, întâlnire pe care a înregistrat-o audio pentru a avea dovada faptului că sus-numitul primește atenții de la persoane pentru a facilita participarea la curs dar și pentru a se proteja de alte intenții (sexuale) pe care le-a remarcat la dânsul („consideră că avem o relație”, ”intimitatea noastră”, ”să ne întâlnim diseară” etc).
 
Invitații indecente
 
În cadrul discuțiilor, aceasta a încercat să fie mai veselă pentru a-i fi pe plac, explicându-i că își dorește un loc de muncă mai urgent fiind dispusă să plătească autorizările în funcție și chiar atențiile menționate de acesta în mod subtil. Pe timpul discuțiilor a remarcat atitudinea nepotrivită, acesta folosind un limbaj neadecvat și făcându-i propuneri indecente.
 
ȘG a încercat să-i returneze plicul cu un minim gest, însă l-a primit, fapt pentru care i-a înțeles nemulțumirea și l-a asigurat că se va revanșa și data viitoare o dată cu angajarea, astfel încât a primit în sfârșit  garanția angajării, spunându-i că o să se întâmple ceea ce își dorește. La finalul întâlnirii domnul ȘG s-a ridicat de la birou și întâlnirea s-a finalizat cu o nouă invitație la terminarea cursului și începutul stagiului de practică.
 
Bani, pregătiți pentru angajare
 
La data de 20 iunie 2024 a avut loc o altă întâlnire înregistrată audio, în cadrul căreia i-a mulțumit lui ȘG pentru grija și sfaturile ce i le-a acordat fiind pregătită o altă atenție sub formă de recunoștință, respectiv o sticlă de whisky Ballentines și un alt plic cu suma de 500 de lei, constituită din două bancnote de câte 200 de lei și una de 100 de lei.
 
Pentru a încerca limitele domnului Ș în materie de atenții și pentru a se asigura de angajarea pe unul din posturile de acari, i-a spus că are pregătită suma de 2.000 de euro pentru dumnealui la finalizarea angajării.
 
ȘG, deși a fost foarte atent la oferta, a schimbat cursul discuției, adresându-i remarci nepotrivite legate de vestimentație, recomandându-i mai multă plajă pentru un bronz mai profund, însă martora a readus în discuție, mai încrezătoare oferta de 2.000 de euro pregătită pentru el.
 
Insistând pe această temă, ȘG nu a ripostat și nu încercat prin nicio cale să descurajeze primirea de bani și foloase, făcând remarca ,,consideră că nu te-am auzit’’, dar a asigurat-o de tot ajutorul lui fără discuție considerând că are o relație apropiată cu martora și i-a solicitat să nu poarte aceste discuții cu alte persoane, spunându-i că o așteaptă cu adeverința și cererea de angajare.
 
O nouă întâlnire, nicio „atenție”
 
La 9 iulie 2024, a avut o nouă întâlnire între martoră și ȘG, înregistrată audio, dar de data aceasta fără a se da nicio atenție, pentru a vedea reacția acestuia atunci când nu primește nimic. În cadrul discuțiilor, martora a remarcat diferența atât în voce cât și în atitudine a sus-numitului, după ce l-am asigurat că a doua zi după angajare se va prezenta cu recunoștința în valoare de 2.000 de euro.
 
Aluzii sexuale, „parate” cu o sticlă de vin și bani
 
La data de 06.08.2024, întâlnirea a fost înregistrată audio, întâlnire care a început cu aceleași aluzii sexuale ,,iubi”, ,,te-a adus iubi’’, „eu știu ce vorbești tu cu iubi”. Ca să poată evita aceste discuții, martora i-a oferit o altă atenție pregătită pentru ȘG, respectiv o sticlă de vin a cărei marcă nu și-o amintește și suma de 500 de lei, constituită din două bancnote de câte 200 de lei și una de 100 de lei.
 
În aceeași împrejurare, i-au fost prezentate toate sticlele de băutură oferite, ce se aflau într-un fișet, dar nu și plicurile de bani primite până la acel moment. ȘG i-a solicitat cererea de înscriere la cursurile de IDM, chiar dacă a conștientizat problemele sale financiare, nerefuzându-i plicurile cu bani și recomandându-i să facă un împrumut pentru acest curs. Spre finalul discuției, ȘG i-a verificat actele pentru angajare, timp în care îi făcea avansuri și complimente în referire la aspectul fizic, apoi a făcut un gest infim de returnare a plicului, fiind mai mult teatral și a îmbrățișat-o.
 
O nouă întâlnire, o nouă promisiune de revanșă
 
La 4 septembrie 2024, a avut loc a doua întâlnire, după semnarea contractului colectiv de muncă, tot în biroul ȘG, care a verificat contractul la rubrica organizație sindicală, respectiv dacă este membru al organizației sindicale B al cărui șef de sindicat este fratele său, ȘM. Totodată acesta i-ar fi oferit datele cu caracter personal ale martorei fratelui său care este lider de sindicat.
 
În cadrul acestei întâlniri i-a promis lui ȘG că se va revanșa cu suma de 2.000 de euro, așa cum discutaseră, fără a primi un răspuns concret de la acesta și în urma căreia deja i s-a propus o promovare în funcția de revizor de ace.
 
Angajarea, finalizată – revanșa, primită în numerar
 
La data de 11.09.2024, în urma unor discuții prealabile, prin mesaje tip SMS, s-a deplasat la biroul numitului ȘG, având asupra sa un plic cu suma de 10.000 lei (50 de bancnote a câte 200 de lei fiecare) drept mulțumire pentru selectarea și finalizarea angajării sale. La fel ca în dățile trecute, respectiv 24 mai și 20 iunie și 6 august 2024, și aceste bancnote au fost marcate cu inscripția (MITĂ ȘG), conform pozelor anexate ca probă. Tot ca probă a marcat și o bancnotă de 100 de lei pentru a putea demonstra fapta penală săvârșită în mod repetat. Această întâlnire a fost înregistrată audio-video atât pentru a se putea acoperi în fața eventualelor avansuri cât și pentru a putea demonstra faptele de natură penală comise de ȘG.
 
ȘG a insistat să nu poarte nicio discuție despre pile și relații cu alte persoane, timp în care martora a scos plicul cu suma de 10.000 de lei și  i l-a oferit acestuia spunându-i:  „drept mulțumire” poziționându-l pe biroul lui ȘG, iar acesta a acoperit plicul cu niște documente, făcând remarca „nu ai discutat nimic cu mine”, și mai apoi „te dau afară” (cu un zâmbet subtil) luând plicul și asigurând-o că poate să apeleze la el întrucât ușa este deschisă pentru ea.
 
Martora precizează că în urma discuțiilor avute cu ȘG și a sumelor de bani înmânate acestuia, începând cu luna august 2024 au fost scoase la concurs un număr de trei funcții de acar în cadrul Sucursalei Regionale Căi Ferate Constanța, pentru care s-a înscris la examenul de ocupare a funcției, ea absolvind cursul de acar în luna iunie 2024.
 
Examenul de ocupare a funcției de acar a avut loc la data de 4 septembrie 2024, la sediul Sucursalei Regionale Căi Ferate Constanța și a constat într-un test grilă cu 15 întrebări. Examenul l-a dat singură într-o sală, având atât grila cu întrebările cât și răspunsurile aferente acestora. Persoana care i-a înmânat atât grilele, cât și răspunsurile la întrebări i-a comunicat că trebuie să greșească două întrebări pentru a nu atrage suspiciuni, lucru cu care s-a conformat. Martora a precizat că nu cunoaște persoana în cauză.
 
Astfel, pe data de 4 septembrie 2024, a fost angajată în cadrul Sucursalei Regionale Căi Ferate Constanța.
 
Sumele din cele patru plicuri, totalizând 11.500 de lei, precum și sticlele de băuturi alcoolice au rămas în custodia domnului ȘG, foloase pe care și le-a însușit.
 
Din procesul-verbal de redare a înregistrărilor efectuate de martoră în mediu ambiental cu dispozitiv de înregistrare personal, coroborat cu cele declarate de aceasta în referire la datele și împrejurările în care a efectuat înregistrările s-a stabilit că la data de 11.09.2024, numitul ȘG s-a întâlnit în biroul său cu martora denunțătoare, ocazie cu care a avut loc o discuție în urma căreia aceasta i-ar fi remis suma de 10.000 lei, cu titlu de mită, pentru angajarea sa pe funcția de acar, fapt ce se petrecuse în urmă cu câteva zile.
 
Banii, marcați cu marker fluorescent – „MITĂ Ș.G.”! Declarațiile unui martor
 
Martorul declară că la data de 11 septembrie 2024, în jurul orei 10:00 – 10:30, a primit un apel telefonic de la ICV care i-a comunicat că a avut o întâlnire cu ȘG, în biroul acestuia, ocazie cu care i-a dat acestuia un plic alb care conținea suma de 10.000 de lei (50 de bancnote de câte 200 de lei pe care le-a fotografiat față verso și seriile acestora, fiind marcați cu un marker fluorescent cu textul MITĂ Ș G),  apoi i-a solicitat să se întâlnească, în zona „Abator”, lucru ce s-a și întâmplat, cu această ocazie ICV arătându-i imaginile audiovideo cu interacțiunea pe care a avut-o cu ȘG.
 
În legătură cu cele întâmplate CD a întrebat-o pe ICV ce intenționează să facă, moment în care martora a afirmat că dorește ca ȘG să fie tras la răspundere penală.
 
Martorul CD s-a deplasat apoi la biroul lui ȘG unde l-a chemat pe numitul MD - director al Sucursalei Regionale Căi Ferate Constanța și după ce le-a adus la cunoștință că va înregistra discuția care urmează să aibă loc cu telefonul personal. În acest context, i-a prezentat lui ȘG situația creată, respectiv l-a întrebat dacă are vreun aport sau vreo influență în angajarea vreunei persoane, acesta a negat și atunci i-a comunicat că „astăzi, 11 septembrie 2024, la dumneavoastră în birou s-a prezentat o doamnă, IC, care v-a oferit un plic cu suma de 10.000 de lei, drept recompensă pentru că ați sprijinit-o la angajare”.
Acesta, în prezența numitului MD și a martorului,  numitul ȘG a confirmat în două rânduri prin exprimarea: „Da, da, șefuꞌ, așa este, a venit și mi-a lăsat un plic cu bani!”, „mi-a fost milă de ea”, „să faci bine”, „uite ce mi se întâmplă, trebuia să ies cu plicul după ea și să arunc plicul cu bani”.
 
Aceasta a repetat, de mai multe ori, să vină doamna I să-i restituie banii sau eventual să-i dea martorului CD pentru a-i restitui.
 
ȘG a precizat că are toți banii la el, inclusiv banii primiți de la doamna IC de la întâlnirile precedente și că îi ține la el, făcând referire la biroul său.
 
Martorul i-a spus lui ȘG că dacă ar fi în locul său și-ar da demisia de onoare, moment în care ȘG i-a răspuns că „dacă ar fi să-mi dau demisia, rămâne între noi trei, rezolvi problema, ce facem cu banii, cine vine să-i ia, se stinge?”.
 
Demisie semnată „pe fond emoțional”
 
În aceeași zi, ȘG ar solicitat o coală pentru a-și scrie demisia, aducând la cunoștință acest aspect inclusiv numitului MD. Astfel, ȘG și-a scris demisia, rugând insistent ca ceea ce s-a întâmplat să rămână între ei și să nu fie sesizate organele de urmărire penală.
 
După ce și-a dat demisia, ȘG i-a solicitat  lui CD să o cheme pe doamna I pentru a-i restitui banii sau eventual să-i iau el, martorul replicând că nu vrea să pună mâna pe bani, iar ICV nu se poate prezenta.
 
În continuare, cei doi au urcat împreună în biroul lui ȘG, unde au discutat despre același subiect și anume de a fi iertat pentru ceea ce a făcut.
 
În data de 12.09.2024, martorul CD  a aflat  că ȘG a depus o solicitare prin care dorea să-și retragă cererea de demisie, depusă la data de 11 septembrie întrucât a precizat că a depus-o pe un fond emoțional și a fost constrâns de către CD.
 
Din cuprinsul procesului-verbal de redare a convorbirilor purtate în mediu ambiental de numiții CD, MD și ȘG rezultă că cel din urmă recunoaște primirea sumelor de bani de la martora denunțătoarea ICV.
 
Percheziții la biroul lui Șoldan – ce au descoperit anchetatorii
 
La data de 26.09.2024, a fost pus în executare mandatul de percheziție nr. 506 din 25.09.2024, la sediul profesional al numitului ȘG, ocazie cu care, în esență au fost identificare bunurile obținute cu titlu de mită.
 
Astfel, conform procesului verbal de percheziție din data de 26.09.2024, numitul ȘG a predat organelor de poliție judiciară o sticlă cu capacitatea de 0.75l, conținând vin spumant alb brut, marca Domeniile Davidescu, o sticlă de whisky cu capacitatea de 70cl, marca Ballantine’s, un număr de 4 plicuri albe, respectiv un plic mărime A5, si trei plicuri mici. În plicul de mărime A5, a fost identificată suma de 10.000 lei, formată din 50 bancnote cu cupiura de 200 lei, iar în celelalte 3 plicuri mici, au fost identificate în fiecare suma de 500 lei, respectiv în primul plic o bancnotă de 200 lei și 3 de 100 lei, în cel de al doilea, 2 bancnote de 200 lei și 1 de 100 lei, iar în cel de al treilea plic, 2 bancnote de 200 și 1 de 100 lei. În legătură cu aceste sume, numitul ȘG ne precizează că provin de la numita IC la diferite intervale de timp, fiind refuzate de fiecare dată. De asemenea, numitul ȘG precizează ca sumele erau puse în plic și lăsate pe masa de lucru din birou. De asemenea, sticlele de băutură sunt primite tot de la numita IC, însă la momentul remiterii a refuzat de fiecare data primirea acestora.
 
Numitul ȘG mai precizează că la momentul remiterii IC proceda astfel pentru a-și arăta recunoștința față de informațiile pe care numitul ȘG i le furniza privind procedurile de angajare.
 
În prezența numitului ȘG, s-a procedat la compararea seriilor bancnotelor identificate în cele 4 plicuri, cu seriile comunicate de numita IC- Victoria cu ocazia audierii sale, constatând faptul că seriile bancnotelor ce formează suma de 10.000 de lei corespund în totalitate cu cele predate de aceasta numitului ȘG.
 
În secțiunea Documente poate fi parcurs în integralitate rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.
 
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Șeful Diviziei Trafic CFR SA, Şoldan Gheorghe, vrea în libertate! Cererea sa, dezbătută la Curtea de Apel Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii