Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:58 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tristul final al unei legende Terenul fostului Hotel Continental a fost scos la vânzare

ro

02 Jul, 2013 00:00 16332 Marime text
În urmă cu puţin timp a fost scos la vânzare un teren în suprafaţă de 478 de metri pătraţi, situat chiar în centrul municipiului Constanţa. Este vorba despre terenul pe care s-a aflat Hotelul Continental. Potrivit unui reprezentant al Agenţiei Acord Imobiliar, agenţie care se ocupă de această posibilă tranzacţie, la momentul actual se poartă discuţii cu o persoană interesată de acest teren. Preţul cerut este de 310.700 de euro, însă reprezentantul agenţiei nu a putut menţiona dacă suma cerută este cu sau fără TVA.
 
O vânzare de... poveste
 
Terenul cu pricina nu este însă un teren oarecare. Căci pe el s-a aflat, cum spuneam, Hotelul Continental, obiectiv în jurul căruia au circulat, de-a lungul anilor, o mulţime de poveşti. Potrivit informaţiilor disponibile pe ctcro.wordpress.com, se spune că în perioada interbelică a fost pusă la punct construcţia unui hotel ce ulterior a cazat sute de turişti. Hotelul Continental era compus din două clădiri lipite şi unite. Era vorba despre clădirea veche, care avea cinci etaje, şi o clădire cu patru etaje, care semăna însă cu un bloc comunist. „Acest din urmă tronson a fost construit în locul vechiului hotel Continental, originalul”, se menţionează pe blogul mai sus citat. Tot aici este precizat: „Hotelul a fost demolat pentru ca în locul lui să se ridice alt Continental. De altfel, în anii 90 a existat şi un proiect de clădire cu 12 etaje. Din păcate, în timpul demolării a început un lung proces între urmaşi şi grupul de hoteluri Continental. Ruinele au rămas în centrul Constanţei până în 2000, atunci când Primăria Constanţa a demolat ruinele. Fundaţia hotelului a rămas şi peste ea s-a adus un strat de pământ”.

La momentul actual, pe acest teren sunt expuse patru obiecte decorative care au atras, de-a lungul anilor, numeroase critici. Aşa cum menţionam într-o ediţie anterioară, constănţenii de rând (dar nu numai) se întreabă şi acum, la ani de zile de la amplasarea acestora, ce reprezintă „fierătaniile” cu pricina. Cele patru obiecte sunt, în prezent, ruginite.
Aşa numitele opere de artă au fost realizate într-o tabără de creaţie coordonată de artistul plastic Ion Tiţoiu, cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. Ele nu pot fi însă identificate, nepurtând nicio semnătură. Asta deşi Tiţoiu susţine că sunt realizat de „artişti mari”. Mari, dar necunoscuţi publicului. Mai mult, artistul plastic este de părere că cele patru lucrări „sunt reprezentative”. „De-aia le-am şi pus acolo. Au o deschidere şi o expunere fantastică”, a adăugat Ion Tiţoiu. Nimic de spus: terenul se află în ceea ce, generic, numim buricul târgului, în imediata apropiere a Muzeului de Artă, mărginit de strada Răscoala 1907 şi de două din marile bulevarde ale Constanţei: Ferdinand şi Tomis.
În ceea ce priveşte numele proprietarului terenului, reprezentantul agenţiei imobiliare a declarat că acesta nu poate fi dezvăluit din cauza unei clauze de confidenţialitate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • De la mine! 02 Jul, 2013 14:20 O sesizare personala: terenul este imens, asta se poate vedea si din fotografie, dar si din constatarea la fata locului. In niciun caz nu are doar 478 mp. Deci sunt sigur ca este doar partial scos la vanzare.
  • gogu 02 Jul, 2013 13:54 fierataniile acelea sunt niste porcarii fara valoare
  • c.neagoe 02 Jul, 2013 09:30 Sa va spun eu adevarul si o sa va spun si numele proprietarului .Sa scurtam : hotelul , rechizitionat de rusi, in timpul razboiului , nu a foast prins pe un decret de expropiere . Dupa plecarea rusilor , a fost dat in folosinta la S.C. Litoral . Nefiind expropiat , avea deci un proprietar , doamna Gheorghiu , di n Bucuresti , prindonatie testamentara . Avand deci proprietar , nu am onorat cererea domnului Fertig , reprezentantul lantului Continental Romania , de a elibera autorizatie de demolare . Intre timp viceprimaru Ilie Vintila , in cardasie cu Mihaesi , pe vremea aceea au eliberat titlul de propretate pe teren, lui Fertig (deci ilegal, pe teren fiind o constructie autorizata , cu proprietar , in plus , viceprimarul a semnat , fara cunostinta primarului) . asa ca , daca ramane ilegalitatea Vintila -Mihaesi , proprietar este Fertig , daca se face dreptate , proprietar este doamna Gheorghiu . Dixit .