Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:52 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un alt teren de top din Constanţa, din retrocedări, s-a întors în proprietatea municipiului. Povestea din sala de judecată! (documente)

ro

21 Oct, 2021 00:00 5963 Marime text
  • În Secţiunea Documente puteţi consulta Hotărârea nr. 9555/2021 a Judecătoriei Constanţa, HCL 250/2019, dar şi Dispoziţia nr. 679/2004 semnată de fostul primar Radu Mazăre.
  • Judecătorii din oraş au fost chemaţi să decidă soarta unui lot de peste 3.600 de metri pătraţi din Portul Tomis, după ce, în baza sentinţei definitive pronunţate în Dosarul Retrocedărilor, Municipiul Constanţa prin Primar şi-a intabulat dreptul de proprietate asupra terenului.
  • Măsura a fost contestată în instanţă de proprietarul suprafeţei în cauză, beneficiar de top al retrocedărilor din perioada lui Radu Mazăre, omul de afaceri Georgică Giurgiucanu.
 
Piesă cu piesă, ca într-un imens puzzle imobiliar, terenurile din Portul Tomis, retrocedate în perioada administraţiei Radu Mazăre, încep să se „reaşeze“ în domeniul public al Municipiului Constanţa.
 
Recent, judecătorii din oraş au fost chemaţi să decidă soarta unui lot de peste 3.600 de metri pătraţi din Portul Tomis, după ce, în baza sentinţei definitive pronunţate în Dosarul Retrocedărilor, Municipiul Constanţa prin Primar şi-a intabulat dreptul de proprietate asupra terenului.
 
Reacţia proprietarului nu a întârziat să apară!
 
Astfel, măsura a fost contestată în instanţă de proprietarul suprafeţei în cauză, beneficiar de top al retrocedărilor din perioada lui Radu Mazăre, omul de afaceri Georgică Giurgiucanu.
 
Cazul a fost înregistrat pe rolul Secţiei Civile a Judecătoriei Constanţa în luna aprilie 2021, unde a primit numărul de înregistrare 9818/212/2021.
 
În cauză, Georgică Giurgiucanu are calitatea de petent, obiectul dosarului fiind reprezentat de o „plângere împotriva încheierii de carte funciară“.
 
Iniţial, Judecătoria Constanţa a respins această plângere, însă omul de afaceri s-a adresat Tribunalului Constanţa, în apel, aşa încât cazul urmează să fie analizat la data de 18 ianuarie 2021.
 

Ce a cerut Giurgiucanu
 
În Hotărârea nr. 9555/2021 a Judecătoriei Constanța, document citat pe Jurindex, se arată că Georgică Giurgiucanu „a formulat plângere împotriva Încheierii de respingere a cererii de reexaminare (...) prin care s-a respins cererea de reexaminare a Încheierii (...) prin care s-a înscris dreptul de proprietate - domeniu public al Municipiului Constanta prin Primar asupra terenului în suprafață de 3.651 mp, înscris în CF (...)“.
 
În motivarea acestei cereri, Georgică Giurgiucanu le-a explicat judecătorilor, prin avocatul său, că a solicitat un extras de carte funciară privind terenul respectiv şi astfel a constatat intabularea dreptului de proprietate al Municipiului Constanţa.
 
În această situaţie, a formulat o cerere de reexaminare, care însă, i-a fost respinsă.
 
„Prin încheierea de respingere a cererii de reexaminare a fost respinsă cererea petentului cu motivarea că prin dispozitivul Sentinței penale nr. 32/A/07.02.2019 a ICCJ s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor în sensul revenirii terenurilor ce fac obiectul dispozițiilor emise de Primarul Municipiului Constanţa în perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, desființate, în domeniul public al Municipiului Constanța. Astfel, Consiliul Local al Municipiului Constanța a emis Hotărârea 250/25.06.2019 privind actualizarea HCL 451/2017 privind aprobarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al Municipiului Constanța“, se arată în hotărârea citată pe www.rolii.ro.

 
Se mai arată în hotărârea instanței că „petentul a susținut că încheierea de respingere a cererii de reexaminare este nelegală deoarece nu se poate deroga de la procedura legală de inventariere a bunurilor, nu există o Hotărâre de Guvern care să ateste inventarierea in domeniul public, astfel că înscrierea dreptului de proprietate este nelegală“.
 
Teren retrocedat în 2004
 
Terenul în cauză este în suprafață de 3651,19 mp, fiind situat în Portul Tomis, tronson 3, lot 3.
 
Menționat în HCL 250/2019 printre terenurile identificate în hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 32/2019 pronunțată în dosarul penal nr. 6536/2/2008, acesta a fost retrocedat prin Dispoziția nr. 679/11.03.2004.
 
La finalul procesului penal pornit în baza Dosarului Retrocedărilor din Constanța, Curtea Supremă a hotărât, prin Decizia 32/2019, ca anumite dispoziții prin care au fost retrocedate terenuri din Constanța să fie desființate.
 
În urma acestei decizii, în luna iunie 2019, Consiliul Local Constanța a votat HCL 250/2019 pentru completarea și actualizarea HCL nr. 451/2017 privind aprobarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al municipiului Constanța.
 
Practic, prin această hotărâre, terenul în discuție, în suprafață de peste 3.600 de metri pătrați, situat în Portul Tomis, se regăsea printre cele ce urmau să se întoarcă în domeniul public al municipiului, conform Deciziei 32/2019 a ÎCCJ.
 
„Instanța va respinge ca nefondate apărările“
 
Acum, Georgică Giurgiucanu a contestat faptul că Municipiul Constanța a intabulat dreptul de proprietate pe terenul în cauză.
 
Totuși, după analizarea actelor de la dosarul cauzei, dar și a situației în sine, magistrații Secției civile a Judecătoriei Constanța au decis să respingă plângerea formulată de beneficiarul de top al retrocedărilor din perioada administrației Radu Mazăre.
 
În acest sens, se arată în Hotărârea nr. 9555/2021 a Judecătoriei Constanța că „în procedura plângerii de carte funciară instanța de judecată este investită să verifice numai modul în care registratorul a respectat prevederile art. 31 din Legea nr. 7/1996, sens în care instanța reține în prezenta cauză a fost intabulat dreptul de proprietate în favoarea Municipiului Constanța în baza Hotărârii nr. 250/25.06.2019 privind actualizarea si completarea HCL 451/2017 privind aprobarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public, prin care s-a dispus completarea anexei privind bunurile domeniu public și cu terenul în suprafață de 3.651,19 mp situat în mun. Constanța, Port Tomis, tronson 3, lot 1, jud. Constanța“.
 
Astfel, judecătorii au arătat că „instanța va respinge ca nefondate apărările petentului cu privire la nelegalitatea procedurii și implicit a Hotărârii nr. 250/25.06.2019 a Consiliului local Constanța, având în vedere faptul că aceste apărări nu pot fi valorificate in prezenta cauză, nefiind invocată o excepție de nelegalitate a acestei hotărâri“.
 
„În mod legal s-a procedat la intabularea dreptului Municipiului Constanța“
 
„În aceste condiții, având în vedere că în prezenta cauză instanța nu poate cerceta legalitatea actului administrativ, se va reține că în mod legal s-a procedat la intabularea dreptului Municipiului Constanța în temeiul Hotărârii nr. 250/25.06.2019 privind actualizarea si completarea HCL 451/2017“, se arată în hotărârea citată pe www.rolii.ro.
 
Totodată, magistrații au mai arătat că „astfel, în acord cu principiul legalității care presupune exactitatea, corectitudinea și certitudinea înscrierilor de carte funciară, registratorul este chemat să respecte legalitatea formală a înscrierilor de carte funciară“.
 
„În calea de atac a plângerii împotriva încheierii de carte funciară, instanța efectuează aceleași verificări formale pe care le efectuează registratorul de carte funciară, exclusiv pe baza înscrisurilor existente în dosarul transmis de biroul de carte funciară, fără a putea soluționa alte aspecte ce privesc titlul de proprietate“, potrivit Hotărârii nr. 9555/2021.
 
„Or, în prezenta cauză, petentul contestă însuși titlul în baza căruia s-a efectuat intabularea în cartea funciară. O asemenea situația litigioasă poate fi soluționată numai pe calea dreptului comun, și nu pe calea plângerii împotriva încheierii de carte funciară. Pentru toate aceste aspecte, instanța urmează a respinge ca neîntemeiată cererea formulată de către petent“, a conchis instanța.
 
Astfel cum am precizat anterior, decizia Judecătoriei Constanța, de a respinge plângerea, a fost deja atacată de Giurgiucanu.
 
Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Constanța, instanță care va analiza apelul declarat de Georgică Giurgiucanu la data de 18 ianuarie 2021.
 
În Secțiunea Documente puteți consulta Hotărârea nr. 9555/2021 a Judecătoriei Constanța, HCL 250/2019, dar și Dispoziția nr. 679/2004.

Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Teren lăsat prin testament
Primăria Constanța, obligată să soluționeze o notificare de acum 20 de ani, a Academiei Române

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii