Un cetățean a chemat Primăria Constanța în judecată pentru alocarea unui loc de parcare
Un cetățean a chemat Primăria Constanța în judecată pentru alocarea unui loc de parcare
26 Mar, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
8581
Marime text



- Dosarul 6498/118/2024 a fost, inițial, înregistrat la Tribunalul Constanța, unde municipalitatea a avut câștig de cauză.
- Persoana fizică a făcut apel în dosar, iar pe 25 martie 2025 a fost înregistrat dosarul pe secția de contencios administrativ și fiscal al Curții de Apel Constanța
- A cerut repartizarea de către instituţia Primăria Municipiului Constanţa a unui loc de parcare la o distanţă de până la 200 m de domiciliul reclamantului conform prevederilor legale
O persoană fizică din Constanța cheamă în judecată Primăria Constanța, la mijloc fiind un loc de parcare.
Dosarul 6498/118/2024 a fost, inițial, înregistrat la Tribunalul Constanța, unde municipalitatea a avut câștig de cauză. Persoana fizică a făcut apel în dosar, iar pe 25 martie 2025 a fost înregistrat dosarul pe secția de contencios administrativ și fiscal al Curții de Apel Constanța.
Iată soluția pe scurt dată de Tribunalul Constanța, în februarie 2025 – „Admite excepţia prescripţiei, invocată de pârâtul Primarul Municipiului Constanţa, doar în privinţa capătului de cerere având ca obiect obligarea pârâtului la repartizarea unui loc de parcare la o distanţă de 200 de metri de domiciliul reclamantului Panait Marian Virgil şi respinge acest capăt de cerere ca prescris. Respinge în rest ca nefondată acţiunea formulată de reclamantul Panait Marian Virgil în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Constanţa. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Constanţa - Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată astăzi, 06.02.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.
Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa – Secţia de contencios administrativ şi fiscal sub nr. ####/118/2024 din data de 19.09.2024, reclamantul ###### ###### ###### a chemat în judecată pe pârâta Primăria Municipiului Constanţa - instituţia Primarului, solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa în cauză să dispună:
- în principal, obligarea Primăriei Municipiului Constanţa - Primarul să soluţioneze cererea reclamantului şi primirea sa în audienţă la Primarul Municipiului Constanţa ori la Viceprimaru şi
- în subsidiar, repartizarea de către instituţia Primăria Municipiului Constanţa a unui loc de parcare la o distanţă de până la 200 m de domiciliul reclamantului conform prevederilor legale.
În motivarea cererii, reclamantul a arătat că în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a parcărilor publice din Municipiul Constanţa aprobat prin HCL nr. 123/23.04.2021, în data de 23.08.2021 a depus online către Primăria Constanţa cererea cu nr. 167613 pentru alocarea unui loc de parcare şi deşi s-a deplasat de nenumărate ori la Punctul de lucru al primăriei Constanţa, nu a primit niciun răspuns în scris. De fiecare dată, verbal, a fost informat că nu sunt locuri de parcare sau că nu se mai primesc solicitări de acest fel.
Deoarece în zona de reşedinţă se executau lucrări de amenajare pentru locuri de parcare, în luna noiembrie 2023 reclamantul a revenit cu cererea nr. 216282/07.11.2023 către primăria Constanţa conform regulamentului acesteia, dar nici de această dată nu a primit niciun răspuns favorabil sau nefavorabil de la autoritatea publică, în speţă Primăria Constanţa.
Reclamantul a precizat că a înaintat o cerere de primire în audienţă nr. 3941/09.01.2024 adresată către şef serviciu siguranţa circulaţiei urbane şi parcări. A menţionat că nu a fost primit în audienţă, dar i s-a comunicat prin adresa nr. R3941/05.02.2024 că la acea dată cererile sale anterioare rămân la nivel de Cereri rezervare loc în aşteptare cu menţiunea că pentru aceea zonă au cereri din anii anteriori, iar alocarea locurilor de parcare se face în ordinea înregistrării cererilor şi că în zona sa de reşedinţă din strada Dafinului nu se pot executa marcaje conform Normativului Indicativ NP 24.
Întrucât nu a fost mulţumit de răspunsul primit deoarece pe locurile de parcare amenajate între timp au apărut tăbliţe cu numere de înmatriculare din judeţe ca ###### sau ######, reclamantul a depus o cerere de primire în audienţă la Primarul Municipiului Constanţa - nr. înregistrare 35431/19.02.2024. A precizat că nu a primit aprobarea de a intra în audienţă la dl. primar, în schimb a primit un răspuns evaziv şi neclar de la şeful serviciului drumuri, parcări şi transport.
Reclamantul a arătat că în luna aprilie 2024 s-a deplasat din nou la sediul punctului de lucru al Primăriei Constanţa din City #### Constanţa unde a depus o altă cerere nr. 76250/09.04.2024 de primire în audienţă adresată către viceprimarul Municipiului Constanţa Ionuț Rusu şi nici de această dată nu a primit niciun răspuns.
A menţionat că în data de 17 mai 2024 prin adresa nr. 99935/17.05.2024 a solicitat din nou o audienţă la primarul Vergil Chițac, şi nici de această dată nu a primit niciun răspuns.
Reclamantul a învederat faptul că, după data trimiterii de către Biroul Teritorial al Avocatului Poporului a sesizării sale către Primăria Constanţa, în data de 31.05.2024 a primit un email de la numitul ##### ####### ######, care într-un mod de exprimare jignitor i-a atras atenţia că nu a parcurs toţi paşii conform Dispoziţiei 700/28.02.2022 privind înscrierea în audienţă şi că nu a anexat nic un document la solicitarea sa prin care să facă dovada de primire în audienţă pe cale ierarhică de la şef serviciu la arhitect secretar general ,cu alte cuvinte de la întreg personalul din organigrama primăriei. A considerat atât refuzul de a i se permite intrare în audienţă, cât şi acest răspuns jignitor şi evaziv dat de către un funcţionar public ca un exces de putere nejustificat şi o depăşire a competenţelor legale şi de încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Mentenanța pentru soft-urile de gestionare spațiilor de parcare din municipiul Constanța va fi realizată de Nanoterra SRL (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii