Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un colos al minereurilor s-a „surpat” și a ajuns la faliment Prosidex Rom SRL Constanța, tabelul definitiv al creanțelor modificat (DOCUMENT)

ro

20 Sep, 2024 17:00 2557 Marime text
Chituc foto - Google Maps
  • Societatea  Prosidex Rom SRL (1998) Constanța desfășura activitate în domeniul extracției minereurilor neferoase și a avut ca principal beneficiar al serviciilor sale pe Acelor Mittal Steel Galați
  • Societatea Prosidex Rom SRL (1998) și-a cerut insolvența, la cererea debitorului, la Tribunalul Constanța
  • Motivul pentru care societatea și-a cerut insolvența a fost faptul că Acelor Mittal Steel Galați a solicitat sistarea livrărilor de marfă începând cu octombrie 2010 și până în luna mai 2011 inclusiv
  • Societatea Prosidex Rom SRL (1998) Constanța a fost reprezentată de către asociații, până în august 2010, Tambozi Iustin senior, Carmen Iuhas, Stere Narcis Cristian și Crăciunescu Ștefan
  • Pe 6 septembrie 2024 a fost publicat în BPI tabelul definitiv consolidate de creanțe al debitoarei Prosidex Rom SRL (1998) Constanța
  • În prezent, Ștefan Crăciunescu este decedat
 
Societatea Prosidex Rom SRL (1998) și-a cerut insolvența, la cererea debitorului, la Tribunalul Constanța în dosarul 8506/118/2011 și instanța a admis cererea prin sentința civilă 877/COM/20.06.2011 și anumit administrator judiciar provizoriu Global Insolvency SPRL, la momentul respectiv.
 
Societatea  Prosidex Rom SRL (1998) Constanța desfășura activitate în domeniul extracției minereurilor neferoase și a avut ca principal beneficiar al serviciilor sale pe Acelor Mittal Steel Galați, căruia îi livra periodic, pe bază de contract, produse precum serpentinita și minereu titanifer.
 
Motivul pentru care societatea și-a cerut insolvența a fost faptul că Acelor Mittal Steel Galați a solicitat sistarea livrărilor de marfă începând cu octombrie 2010 și până în luna mai 2011 inclusiv. Mai mult, societatea Prosidex Rom SRL (1998), a beneficiat de amânare de plată a taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat consolidat.


 
Ce bunuri imobiliare deținea societatea Prosidex Rom SRL (1998) Constanța
 
Societatea deținea bunuri și utilaje în patrimoniu, printre care imobilul din satul Chituc, comuna Corbu în suprafață totală teren de 158.890 mp și construcții, compus din două ansambluri de locuințe cu suprafețele 1.400,17 mp și 996,46 mp, stație pompe, puțuri captare, rezervor de apă, secție preparare uscată 1 cu suprafața de 18.500,34 mp, iaz decantare nisip cuarțos  suprafața de 71.168,4 mp, iaz decantare Granati suprafața de 62.327,03 mp, stație filtrare Granati, stație expediție Corbu suprafața de 3.271,69 mp, stație pompe Tașaul și atelier C1.
 

Asociații majoritari au ieșit din firmă înainte de intrarea în insolvență

 
Societatea Prosidex Rom SRL (1998) Constanța a fost reprezentată de către asociații, până în august 2010, Tambozi Iustin senior, Carmen Iuhas, Stere Narcis Cristian și Crăciunescu Ștefan care și administra firma. Crăciunescu Ștefan a devenit asociat unic în august 2010 când a preluat capitalul social de la partenerii Tambozi Iustin senior, Carmen Iuhas, Stere Narcis Cristian (mof. 3520/13.08.2010).
 

Societatea Prosidex Rom SRL (1998) și-a cerut insolvența,  la cererea debitorului, la Tribunalul Constanța în dosarul 8506/118/2011 și instanța a admis cererea prin sentința civilă 877/COM/20.06.2011 și anumit administrator judiciar provizoriu Global Insolvency SPRL.
 

Cum și-a cerut insolvența

 
Societatea  Prosidex Rom SRL (1998) Constanța desfășura activitate în domeniul extracției minereurilor neferoase și a avut ca principal beneficiar al serviciilor sale pe Acelor Mittal Steel Galați, căruia îi livra periodic, pe bază de contract, produse precum serpentinita și minereu titanifer.
 
Prosidex Rom SRL (1998) Constanța a raportat pe anul 2023 o pierdere de 282.221 lei fără cifră de afaceri și fără salariați. Sediul social este pe strada Primăverii din Constanța, iar asociat unic apare Ștefan Crăciunescu. În prezent, lichidator judiciar este Spectrum Insolvency IPURL. Ștefan Crăciunescu mai apare în Nitrogreen SRL. 
 
Într-un BPI apare clar – „ Avand în vedere ca domnul Craciunescu este decedat am solicitat informatii cu privire la dezbaterea succesiunii la Camera Notarilor Publici Constanta. Instituia ne-a comunicat faptul ca succesiunea defunctului nu a fost dezbatuta. O noua solicitare s-a facut la 14.04.2022 cand ni s-a comunicat faptul ca nu exista inregistrari în evidentele institutiei”, iar în prezent, la Registrul Comerțului încă apare Ștefan Crăciunescu asociat unic.
 
 

Tabel final al creanțelor

 

Pe 6 septembrie 2024 a fost publicat în BPI tabelul definitiv consolidate de creanțe al debitoarei Prosidex Rom SRL (1998) Constanța. Totalul creanțelor se ridică la suma de 3.004.401,98 lei, iar tabelul poate fi integral citit în secțiunea „Documente”. Tabelul definitiv consolidat de creanțe a fost actualizat ca urmare a eliminării din Tabel a creditorului Midex SA care a fost radiat.
 
Printre cei mai importanți creditori amintim PPC Energie SA, Agenția Națională de Administrare Fiscală – DGRFP Galați, Migway Trans SRL, Alldin Construct SRL, Consal Trade SRL, Chemgas Holding Corporation SRL, VH Extra Oil SRL, Constam Metal Trading SRL (fostă Mancom Industrie SRL), Primăria Galați, Prospectiuni SA, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, Compania Națională a Uraniului SA, ICMRS SA Galați, Grup Feroviar Român SA, Des 2000 SRL, Tar 02 Special SRL, Primăria Constanța, ABADL, Nelcar-Dam SRL, Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, Alum SA.
 

Valorificare bunuri

 
Conform unei decizii luate de Prosidex Rom SRL publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 15429 din 09 septembrie 2024, se ia act de o informare cu privire la adunarea creditorilor debitoarei Prosidex Rom SRL din 17.09.2024.
 
„Referitor la stadiul valorificarii imobilizarilor corporale, rămase în proprietatea PROSIDEX ROM SRL, respectiv loturile 1 şi 2 parte din loturile 1-6 care compuneau SECTIA DE PREPARARE USCATA 1-Vadu (Obiectiv Chituc) situate în satul Vadu, Comuna Corbu, Jud.Constanta din patrimoniul debitoarei PROSIDEX ROM. La data de 25.05.2018 a fost intocmit raportul de evaluare al imobilizarilor corporale din loturile 1-6 care compuneau SECTIA DE PREPARARE USCATA 1-Vadu (Obiectiv Chituc) aflate în patrimoniul debitoarei Prosidex Rom SRL. Raportul de evaluare al bunurilor a fost depus la Grefa Instantei în data de 07.06.2018. Conform hotararii adunarii creditorilor din 10.08.2018, a fost aprobata valorificarea bunurilor prin vanzare la licitatie publica cu strigare în conformitate cu dispozitiile art.118 din legea 85/2006, pretul de pornire fiind cel indicat de evaluator în raportul de evaluare. Ulterior, conform hotararii adunarii creditorilor din 01.07.2022 a fost aprobata modificarea strategiei de valorificare a loturilor ramase ( exceptie lot 4), astfel: Scaderea preturilor de pornire la licitatie cu 10% fata de pretul de vanzare pentru urmatoarele 4 saptamanii ulterior sedintei adunarii creditorilor, Scaderea preturilor de pornire la licitatie cu inca 10% fata de pretul de vanzare pentru urmatoarele 4 saptamani. Ca urmare a aprobarii modificarii strategiei de valorificare au fost publicate anunturi de vanzare pe site-ul www.spectruminsolvency.ro, pe site-ul www.licitatiiinsolventa.ro şi pe site-ul www.publi24.ro la pretul scazut la 60% fata de pretul stabilit prin raportul de evaluare”, se arată în decizie.
 

Despre Ștefan Crăciunescu

 
În prezent, Ștefan Crăciunescu este decedat. A fost ofițer de Securitate şi patron la ce a mai rămas din Întreprinderea de Metale Rare de la Vadu, comuna Corbu, parte a Grindului Chituc.
 
În anul 2000, Crăciunescu a cumpărat cu 2 milioane de euro fosta firmă a Securităţii pe care o conducea, ştiind foarte sigur că nisipul de la Vadu merită această investiţie. În firma Prosidex Rom, care exploata metalele rare moştenite de la ÎMR, au fost cooptaţi, treptat, pe lângă Narcis Cristian Stere, care se află şi acum la conducere alături de Ştefan Crăciunescu, soţia securistului, Carmen Ştefănescu, Ioana Nedelcu, Justin Tambozi, născut în Bulgaria şi fost senator PUNR de Călăraşi, dar şi Carmen Iuhas.
 
România a avut, în timpul regimului comunist, o industrie secretă, am extras şi am prelucrat titan şi zirconiu în scop militar şi nuclear. Minereul a fost scos din nisipul litoral de la Grindu Chituc şi din carierele Merisani şi Glogova. Titanul era folosit în industria aviatică. Din zirconiu s-au fabricat capsulele în care se depozitează uraniu radioactiv, adică combustibilul nuclear pentru centrală de la Cernavodă. România era a şasea ţară din lume, după S.U.A, U.R.S.S, China, Japonia şi Franţa, capabilă să producă zirconiu pentru centralele nucleare.
 
In anii 1980 a fost demarată exploatarea de metale rare de la Vadu, proiect care pentru specialiști era mai mult decât aberant. Teoretic, din nisipul scos din mare ar fi trebuit obținute adevarate bogății necesare pentru industria românească. IMR a tot promis că o să exploateze dioxid de titaniu, zirconiu sau granat și alte materii prime la fel de rare și necesare.
 
Ba chiar a fost construită o conducta pe marginea drumului din Grindul Chituc care ar fi folosit la transportul nisipului din care s-ar fi obținut siliciu. S-ar fi obținut, pentru că proiectul se pare că nu avea nici un fel de susținere în realitate. De altfel, dupa 1990, IMR-ul de la Vadu a mai supravietuit 7 ani din subvenții, iar din cei 300 de angajați pe care îi avea a mai ramas doar cu 10%, iar firma a fost cumparată de către fostul director al combinatului, Ștefan Crăciunescu. N-a mai rămas mare lucru de pe urma ambițiosului proiect de odinioară: stâlpii de la conductă pentru nisip, furată și vândută la fier vechi, un morman de cladiri fara ferestre, fierătanii răsărite din loc în loc în trupul rezervației Biosferei Delta Dunării..., scrie în Jurnalul.ro

 Presa națională preciza în 2022 că lichidatorii judiciari au prins în vizor și execută un afacerist controversat al Constanței. Vorbim despre Ștefan Crăciunescu, fost ofițer de Securitate şi patron peste ce a mai rămas din Întreprinderea de Metale Rare de la Vadu. Măsura de a-i vinde mai multe bunuri situate în Constanța sau prin Galați vine cu o poveste bizară, în care au fost implicați Securitatea, un fost senator și chiar un fost șef Companiei Naţionale a Uraniului, care şi-a pus soţia asociată în firma ce exploata ceva, nu prea se ştie ce, la Vadu.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Bunurile societăţilor Vifrana SA şi Prosidex SRL, scoase la mezat de Fisc pentru a doua oară

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii