Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:04 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un congolez, membru PD-L Mangalia (galerie foto)

ro

05 Nov, 2009 02:14 12105 Marime text
deschidere.jpgDr. Kadisha Muyabo, propus director medical al spitalului

S-a născut în Luluabourg, actuala localitate Kananga, din Republica Democrată Congo, exact în inima Africii. După ani de zile în care a studiat la Iaşi şi Craiova şi după ce a reuşit să fugă din calea războiului civil declanşat în 1994 pentru îndepărtarea lui Mobutu Sésé Seko, s-a stabilit la malul mării, în România. A ajuns şef al Secţiei de Chirurgie a Spitalului Municipal Mangalia şi este propus pentru funcţia de director medical al unităţii.

Doctorul Kadisha Muyabo a venit în România în 1977, când i s-a oferit o bursă de studii de către statul congolez. Iniţial, propunerea pe care o primise era pentru China, însă viitorul medic, care studiase la şcoală cu un profesor român, a ales o ţară a cărei limbă să fie cât mai înrudită cu franceza.

„Statul zairez oferea burse de studiu, eu am vrut să aleg economia sau medicina. În momentul în care mi s-a spus că aveam de optat pentru medicină, în România, nu am mai stat pe gânduri. În decembrie 1977 am ajuns în căminul de la Agronomie, la Facultatea A.I. Cuza din Iaşi, unde, timp de un an, am studiat în limba română materiile pe care urma să le învăţ la facultatea de medicină - fizică, biologie etc. În septembrie 1978 am intrat la Medicină Generală, la Centrul Universitar de la Craiova, unde am stat şase ani şi, ulterior, am făcut cerere pentru specializarea chirurgie. Nu eram cetăţean român, aşa că a fost nevoie să fac o solicitare la ambasada Zair-ului, actualul stat Congo", îşi aminteşte şeful Secţiei de Chirurgie Generală din Spitalul Municipal Mangalia.

kadisha1.jpg„Fan" declarat al lui Băsescu

În 1988 a terminat facultatea şi a plecat către ţinutul natal. Nu era singur, ci cu soţia, economistă, pe care o cunoscuse tot în Craiova şi cu care se căsătorise în 1986. În Congo i s-a născut şi unicul copil, un băiat. Pentru siguranţa micuţului decide, în 1993, să fugă din ţară: „Începuse războiul civil pentru înlăturarea lui Mobutu. Rebelii din Rwanda şi Uganda se băteau la graniţa cu Congo, au murit atunci mulţi oameni. Un prieten al meu, medic pediatru, care studiase tot în România, a fost omorât atunci. Au fugit din Congo, în anii aceia, două milioane de oameni".

S-a decis să se stabilească în Mangalia pentru că aici erau socrii lui. S-a prezentat la directorul de atunci al Spitalului Mangalia, dr. Aurel Coja, şi i-a solicitat un post: „Mi-a spus că avea locuri libere, dar că este nevoie de aprobări speciale de la minister, pentru că nu eram cetăţean român. Aprobările astea durau ceva timp, între trei şi şase luni. Am reuşit până la urmă să obţin postul şi de atunci sunt medic aici. În 1999 am devenit cetăţean român, cu acte în regulă", ne spune Kadisha Muyabo.

Cum i se pare România, zilele acestea, medicului care a apucat un război civil în Congo, dar şi frământările de după Revoluţia din 1989 de la noi? „România a evoluat mult, în bine. Dacă nu avea principiul «nu ne vindem ţara», acum era mult «peste» Ungaria. Însă, conducătorii comunişti pe care i-am avut înainte, dar şi după 1989, au tras mult înapoi România. Este însă ţara pe care o iubesc şi pe care mi-o doresc fără urmă de comunism".

Dr. Kadisha face şi politică. Este membru „cu acte" al PD-L Mangalia de vreo doi ani, însă simpatizant al acestuia de pe vremea PD-ului. Admirator înfocat al preşedintelui Traian Băsescu, dr. Kadisha Muyabo nu s-a sfiit să meargă, cot la cot, cu echipele portocalii pe străzile Mangaliei, pentru a promova ideea de schimbare şi de reformă a acestuia.

{mos_ri:Kadisha Muyabo} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Andrei Homeniuc 13 Jun, 2017 05:05 Impresionant, atata pot sa spun
  • Doinita 22 Jan, 2016 15:57 Succes in cariera d-nul doctor
  • Kadisha Armel 26 Nov, 2009 18:42 Asta e taticu meu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • surmelis argentina pusa 05 Nov, 2009 17:15 La voi ,in municipiul Mangalia este inca bine,dar la noi in orasul Harsova de Constanta ,se zvonise ca va fi DIRECTOARE DE SPITAL o prostituata ,sotia unui traficant de droguri ,care a ajuns si el POLITIST DE FRONTIERA ,de pe timpul lui IONEL CHIRITA ,liberalul lunatic.
  • ctv 05 Nov, 2009 09:49 e la ctv (02:11:20 05 Noiembrie 2009) lume, lume, saptamana viitoare incepe sa emita din nou ctv, cu aceleasi fetze lesinate dar cu noi actionari, care se vor secreti, (aproape) toti membrii de vaza ai PDL, oamenii lui basescu. pun eu un nume, cine ii pune pe ceilallti? 1. stavrositu
  • Milica 05 Nov, 2009 08:55 Pare un doctor onest si bine pregatit profesional. Ar fi de dorit sa aflam opinia sa despre fostul primar, Zanfir Iorgus, actualmente deputat PDL, in timpul mandatului caruia a fost instrainata cea mai mare parte a incintei spitalului orasenesc. Chiar poate cineva defila cu fruntea sus, pe strazile urbei, alaturi de un mare snapan?