Un necaz nu vine niciodată singur! Femeie din Constanța, dată în judecată de spitalul în care a fost internată după un accident rutier
Un necaz nu vine niciodată singur!: Femeie din Constanța, dată în judecată de spitalul în care a fost internată
12 Mar, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
32944
Marime text
Magistrații de la Judecătoria Constanța au soluționat un dosar civil (13973/212/2019) în care oficialii Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava au chemat la judecată o femeie din Constanța!
Potrivit datelor oficiale, reprezentanții unității sanitare au cerut în instanță obligarea femeii, prin procedura specială cu privire la cererile de valoare redusă, la plata sumei de aproximativ 7.000 de lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de spitalizare suportate de unitatea sanitară, precum și obligarea la plata cheltuielilor de judecată.
În motivarea în fapt a acțiunii, Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava a arătat, în esență, că pârâta, din Constanța, a fost victima unui accident rutier produs din vina sa la finele anului 2016, fiind internată 11 zile. În opinia oficialilor Spitalului Județean Suceava, față de prevederile art. 320 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, femeia datorează unității sanitare contravaloarea cheltuielilor de spitalizare.
După cinci termene, prin decizia 552/2020, din data de 22 ianuarie, magistrații de la Judecătoria Constanța au respins acțiunea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava, ca neîntemeiată.
În motivarea deciziei se arată, conform rolii.ro http://www.rolii.ro/, că, „potrivit art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în forma în vigoare la data producerii evenimentului rutier «Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătății altei persoane, precum și daune sănătății propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii și au obligația să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile și obligațiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate și dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele și cererile aflate pe rolul instanțelor judecătorești, indiferent de faza de judecat㻓.
Cu toate acestea, se continuă în motivare, o eventuală răspundere a persoanei care a beneficiat de servicii medicale s-ar putea pune numai în situația în care aceasta nu are calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, însă din înscrisurile aflate la dosar rezultă că pârâta figura ca persoană asigurată în perioada în care a fost internată în spital.
Prin urmare, mai arată judecătorii din Constanța, „în acest caz, îngrijirile medicale acordate sunt suportate de unitatea medicală în virtutea calității pârâtei de asigurat în sistemul de sănătate publică, aceasta având dreptul la asistență medicală gratuită“.
Nu în ultimul rând, instanța a avut în vedere și decizia Curții Constituționale din data de 5 decembrie 2019 prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate și s-a constatat că sintagma „precum și daune sănătății propriei persoane ” din cuprinsul art. 320 alin. (1) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății este neconstituțională.
Față de cele expuse mai sus, Judecătoria Constanța a respins acțiunea spitalului, ca neîntemeiată.
Nemulțumiți de decizie, oficialii Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava au formulat un apel, această cale de atac fiind trimisă spre soluționare Tribunalului Constanța.
Citește și:
Copiii s-au certat în faţa blocului, părinţii - în instanţă. Se cer daune de 50.000 de euro. Ce se întâmplă cu procesul
Se cer daune de 12 milioane de euro de la MApN
Nouă militari au murit după ce un elicopter s-a prăbuşit în Sibiu. Ce s-a decis ieri (document)
Caz tranşat la Constanţa
Daune impresionante solicitate de la Ministerul Justiţiei, Curtea Supremă şi alte opt instanţe. S-au abţinut toţi judecătorii
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- FC33 13 Mar, 2020 08:25 Asta pentru ca fiind VICTIMA nu trebuie sa suporte nici o cheltuiala. Toate cheltuielile trebuie sa-i revina FIRMEI DE ASIGURARI si statul trebuie sa asigure cadrul legal pentru ca firmele sa raspunda.