Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un subiect sensibil Harababura cu secţiile de votare şi comunicatul Primăriei Constanţa

ro

07 Jun, 2012 02:55 3068 Marime text

DESCHIDERE_Sectii_votare_.jpgPrimăria Constanţa a dat ieri publicităţii un comunicat de presă prin intermediul căruia a anunţat o serie de modificări privind delimitarea secţiilor de votare din municipiul Constanţa. Iată cum a sunat comunicatul, care se regăseşte, de altfel, şi pe site-ul instituţiei: „Important! Modificările intervenite în delimitarea unora dintre secţiile de votare din Circumscripţia electorală nr. 1 Municipiul Constanţa. În vederea bunei desfăşurări a scrutinului din 10 iunie 2012, Primăria Municipiului Constanţa aduce la cunoştinţa alegătorilor modificărilor intervenite în delimitarea unora dintre secţiile de votare din Circumscripţia electorală nr. 1 Municipiul Constanţa, după cum urmează". Urmează aici modificările survenite.

„Cel mai târziu la data de 15 aprilie 2012"

Informaţiile din comunicatul de presă de ieri au fost interpretate de presa locală ca fiind o premieră. Lucru firesc, de vreme ce, prin publicarea acestor date în forma mai sus menţionată cu doar câteva zile înaintea scrutinului de sâmbătă a fost indus sentimentul unei noutăţi.

Nici Biroul Electoral Municipal (BEM), nici Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Constanţa nu aveau cunoştinţă, ieri, de modificările survenite în delimitarea secţiilor de votare din oraş. Cu atât mai mult cu cât, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 141 din 15 martie 2012 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea activităţilor referitoare la organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2012, delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare, prin dispoziţie a primarului, trebuia să aibă loc „în termen de cel mult 20 de zile de la stabilirea datei alegerilor, cel mai târziu la data de 15 aprilie 2012 (Art. 12 şi 15)". Delimitare care a avut loc şi în municipiul Constanţa şi care a respectat termenul limită prevăzut de legislaţia în vigoare.

Nimic nou sub soare

Modificările delimitărilor unora dintre secţiile de votare publicate ieri de Primăria Constanţa au mai apărut atât pe site-ul instituţiei, dar şi în ediţiile online ale publicaţiilor locale. Revenind astfel la comunicatul de ieri, se impune întrebarea: unde anume era noutatea informaţiilor publicate cu menţiunea „Important!"? De ce ieri, cu doar câteva zile înainte de alegerile locale? Şi de ce cu falsul caracter al unei noutăţi?

Până a primi lămuririle necesare din partea administraţiei locale ne-am adresat atât BEM-ului, cât şi BEJ-ului. Răspunsul primit de la BEJ a fost următorul: „Vă aducem la cunoştinţă că nu ni s-a comunicat oficial nici faptul că au fost efectuate asemenea modificări şi nici motivul avut în vedere la realizarea operaţiunii". Biroul Electoral Judeţean nu avea cunoştinţă de modificări fiindcă erau exact acelea care au fost făcute până la data de 15 aprilie.

„Vreau să le reamintesc constănţenilor unde votează"

Instituţia cea mai în măsură să lămurească ceea ce am putea numi bulversare sau chiar o gestionare deficitară a informării legate de modificările survenite în delimitarea secţiilor de votare din municipiu este Primăria Constanţa.

În acest sens, l-am contactat pe viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, care a explicat: „Nu sunt delimitări noi. În 2009, la alegerile prezidenţiale oamenii au votat într-un loc. Ulterior, însă, am primit solicitări pentru rearondări, pentru că se întâmpla ca alegătorii să parcurgă jumătate de oraş pentru a vota. Mai mult, comparativ cu anul 2009, acum există străzi noi în Constanţa. Pentru ca toată lumea să fie informată, am vrut să fac un anunţ suplimentar. Vreau să le reamintesc constănţenilor unde votează şi am apelat la această formulă. Nu este nimic ascuns, am făcut-o doar pentru informare. Este, practic, o sinteză a modificărilor din intervalul 2009 - 2012".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Hannibal 11 Jun, 2012 09:13 Minciuni ,dezinformare si manipulare din partea primariei Constanta.Daca Chiru nu ne baga (in cutia postala) o hartie,in care ne anunta noul loc unde vom vota,un bloc intreg, ar fi mers la vechiul loc.