Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:26 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un tânăr rezident în Constanţa ar putea fi declarat indezirabil

ro

13 Dec, 2017 00:00 4590 Marime text
Într-un alt dosar, judecătorii au decis declararea ca indezirabil a unui cetăţean iordanian, cu domiciliul în Constanţa, pe o perioadă de 15 ani, din motive de securitate naţională.
 
Azi, la Curtea de Apel Bucureşti va avea loc o şedinţă secretă, la solicitarea procurorilor, iar potrivit unor surse, cei din urmă vor solicita judecătorilor să dispună declararea ca indezirabil, pe o perioadă de zece ani, din motive de securitate naţională, a unui tânăr de 27 de ani, rezident în municipiul Constanţa, beneficiar al statutului de refugiat. Cel în cauză este suspectat că este adept al ideologiei jihadiste şi că ar intenţiona să desfăşoare activităţi în favoarea Statului Islamic ori pentru Al-Qaida.
 
Amintim că, în luna decembrie 2015, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a sesizat Curtea de Apel Bucureşti, conform dispoziţiilor legale ce reglementează regimul străinilor în România, pentru a aprecia asupra dispunerii măsurii de declarare ca indezirabil a unui cetăţean iordanian, cu domiciliul în Constanţa, pe o perioadă de 15 ani, pentru considerente de securitate naţională.
 
În cauză, au rezultat indicii temeinice că cetăţeanul iordanian a desfăşurat activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională, activităţi ce se încadrează în dispoziţiile Legii nr. 51/1991 privind siguranţa naţională şi ale Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului. La data de 29 decembrie 2015, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi a declarat ca indezirabilă respectiva persoană de cetăţenie iordaniană, pe o perioadă de 15 ani, din raţiuni de securitate naţională.
 
De altfel, recent, Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura declarării ca indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani, din motive de securitate naţională, a sârbului Bratislav Zivkovic. Conform SRI, bărbatul este comandantul organizaţiei de cetnici din Serbia „Cetniciki Pokret“, cunoscută ca fiind una paramilitară, cu orientări naţionalist-şoviniste.
 
Tot potrivit SRI, în perioada 2014-2015, cetăţeanul sârb Bratislav Zivkovic a participat de partea separatiştilor pro-ruşi (alături de alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei) la conflictul din Ucraina. Anchetatorii mai arată că, în cursul anului 2017, Bratislav Zivkovic s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activităţi de culegere de informaţii care, potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale. Zivkovic ar fi întreprins acte preparatorii de procurare şi transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizaţii străine ori agenţilor acestora şi de constituire de reţele informative pe teritoriul României. De asemenea, Bratislav Zivkovic ar fi manifestat interes pentru obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naţionale şi ale aliaţilor amplasate în sud-estul României, cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice.
 
Potrivit unor surse, suspectul a vizat Baza NATO de la Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Cetăţeanul sârb nu a reuşit să intre în posesia niciunui document sau a vreunei informaţii clasificate. Evaluarea SRI arată că prezenţa lui Bratislav Zivkovic pe teritoriul naţional constituie un risc la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public, cu propunere de declarare ca indezirabil, mai transmite SRI.

Activităţi generatoare de riscuri teroriste  

Într-un alt caz, pe data de 13 iulie 2017, Serviciul Român de Informaţii a sesizat Curtea de Apel Bucureşti cu propunerea de declarare ca persoane indezirabile pentru zece ani a doi cetăţeni sirieni implicaţi în activităţi generatoare de riscuri teroriste.
 
Curtea de Apel Bucureşti i-a declarat pe cei doi cetăţeni sirieni indezirabili pe o perioadă de opt ani, prin decizia nr. 5318/2/2017 din data de 19 iulie. Operaţiunea derulată de SRI a relevat faptul că cei doi suspecţi, A.H. şi A.H., au fost angrenaţi în România în acţiuni sistematice de promovare agresivă a ideologiei jihadiste specifice grupărilor teroriste active pe frontul din Siria. De asemenea, aceştia au facilitat pătrunderea ilegală în ţara noastră a unor conaţionali, dintre care unii erau deja semnalaţi având conexiuni teroriste.

 
În perioada de monitorizare, cei doi suspecţi au realizat inclusiv deplasări repetate în Siria, în cadrul cărora au stabilit şi au cultivat relaţii apropiate cu membri ai unor grupări jihadiste, inclusiv Daesh. Din evaluarea informaţiilor culese de SRI, s-a concluzionat că există riscuri asociate terorismului, astfel încât s-a luat decizia îndepărtării celor doi suspecţi de pe teritoriul României.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii