Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:27 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vasile Funda, prima victima a crizei imobiliare

ro

25 Nov, 2008 01:14 5322 Marime text

deschidere_cladire.jpgOmul de afaceri era înglodat în datorii, principalii creditori fiind furnizorii 

Vasile Funda, patronul firmei SC Venkal Grup SRL, s-a spânzurat, la sfârşitul săptămânii trecute, într-una din clădirile pe care firma sa le construia. Omul de afaceri şi-a pus capăt zilelor cu un prelungitor electric. Cei care l-au găsit au fost chiar muncitorii săi. Se pare că bărbatul s-a spânzurat din cauza datoriilor enorme pe care le avea către  furnizori. 

Sâmbătă, 22 noiembrie, la ora 7.50, la numărul de urgenţă 112 s-a primit un apel telefonic prin care se anunţa că, într-o clădire aflată în construcţie, pe strada Teodor Lemnea, la etajul şase, a fost găsit un bărbat spânzurat. Poliţiştii de la Secţia 4 s-au deplasat la faţa locului. Până la sosirea acestora, însă, muncitorii care lucrau la construcţie dăduseră jos cadavrul patronului lor. Ei erau cei care îl găsiseră, la prima oră, când se prezentaseră la lucru. În stare de şoc, sunaseră la 112. Din primele cercetări efectuate la faţa locului a reieşit că bărbatul, omul de afaceri Vasile Funda, se spânzurase, cu firul unui prelungitor, de o grindă ce susţinea cofrajul tavanului. Asupra sa au fost găsite două facturi de vânzare a unor autoturisme de lux şi mai multe contracte de amanet. Nu le-a luat mult oamenilor legii să afle cauza sinuciderii, deşi bărbatul nu lăsase niciun bilet prin care să îşi explice gestul. Motivul pentru care alesese să îşi pună capăt zilelor erau datoriile, care se ridică, se pare, la miliarde de lei vechi. Şi ne referim aici numai la datoriile oficiale. Firma sa, SC Venkal Grup SRL, era înglodată în datorii şi nu mai făcea faţă plăţilor către furnizori. Vasile Funda îşi amanetase tot aurul, vânduse maşinile, dar banii obţinuţi din aceste tranzacţii se dovediseră insuficienţi pentru salvarea firmei de la faliment. Singura care ştia de problemele financiare era soţia sa, însă nici aceasta nu cunoştea exact ce datorii avea omul de afaceri. Deşi ipoteza sinuciderii este singura luată în calcul, dat fiind că pe trupul victimei nu au fost găsite urme de violenţă, dosarul a fost solicitat, având în vedere cine era victima, de ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.

funda.jpgAsociaţii

SC Venkal Grup SRL, firma pe care Vasile Funda o administra, îşi are sediul pe strada Vârful cu Dor nr. 6, avea un capital social de 200 de lei şi are ca obiect principal de activitate lucrări de construcţii ale clădirilor rezidenţiale şi nerezindenţiale. Omul de afaceri deţinea numai 50% din acţiunile firmei, cel de-al doilea asociat fiind Gheorghe Vlad, de 60 de ani. Cel care administra firma era însă Vasile Fundă. Din datele de bilanţ reiese că cifra de afaceri a firmei scăzuse drastic, de la 1.246 de lei în anul 2005, la 476 de lei, în 2006. Profitul brut rămăsese însă neschimbat, adică... zero. Printre clădirile pe care SC Venkal Grup SRL le construia se numără inclusiv cea în care patronul s-a spânzurat, situată pe strada Teodor Lemnea. Deşi clădirea are aviz de mediu numai pentru trei etaje, condiţiile acestuia fuseseră încălcate, deoarece construcţia respectivă numără deja şase etaje. Beneficiarul acestei lucrări, ce include clădire cu şase etaje şi o parcare la parter, este SC Imperial Gas 2002 SRL, cu sediul pe strada Poporului nr. 18. Societatea are un capital social de 200 de lei şi se ocupă cu închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Asociaţii acesteia sunt Stere Steriu, de 49 de ani, şi soţia sa, Sultana Steriu, de 45 de ani. În vreme ce primul deţine 95% din firmă şi are şi calitatea de administrator, Sultana Steriu are numai 5%. Firma are un punct de lucru pe strada Alexandru cel Bun nr. 1, al cărei sediu este închiriat prin contract de comodat. Cifra de afaceri a societăţii a avut, se pare, o traiectorie sinuoasă. În anul 2005 a fost de 196.649 lei, pentru ca în 2006 să scadă la 83.728 lei, iar în 2007 să crească vertiginos la 395.417 lei.

Beneficiarii

Geoga Steriu, în vârstă de 24 de ani, este asociat cu Sterian Steriu, născut în anul 1983, în firma SC Montan Group SRL, cu sediul pe strada Ileana Cosânzeana nr. 23. Societatea are un capital social de 1.500 lei şi ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliară. Cel de-al treilea acţionar este Dincă Pasata, născut în 1968, în comuna Stejaru, judeţul Tulcea. Geoga Steriu a făcut, în mai 2008, un împrumut de 240.000 de euro la Credit Europe Bank SA, sucursala Tomis Constanţa. A garantat, pentru această sumă, mai întâi cu toate veniturile prezente şi viitoare. De asemenea, pentru garantarea împrumutului s-a constituit gaj asupra disponibilităţilor din conturi, precum şi o ipotecă asupra imobilului de pe strada Poporului nr. 18, compus din teren în suprafaţă de 263 mp şi locuinţă. La rândul lor, soţii Steriu au contractat un credit de 135.000 de euro la Egnatia Bank Constanţa.

Creditorii

Revenind la Vasile Funda, omul de afaceri şi firma lui erau datori vânduţi către furnizori. SC Venkal Grup SRL începuse deja să fie acţionată în instanţă de creditori. Primul dosar fusese înregistrat la Judecătoria Constanţa, în anul 2003, reclamant fiind Asociaţia de proprietari nr. 715. Cel de-al doilea dosar are ca obiect somaţie de plată şi a fost înregistrat în data de 12 noiembrie 2008, cu puţin înainte ca omul de afaceri să se sinucidă. Dosarul a primit termen pe 9 decembrie. Creditor este SC Ogutur SRL, unul dintre furnizorii săi, ceea ce ar confirma ipoteza formulată de poliţie, că omul de afaceri ar fi fost dator vândut către furnizori. Debitori sunt atât Vasile Funda, cât şi SC Venkal Gurp SRL. Societatea creditoare se ocupă cu comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi de construcţii, asociaţi fiind Ogutai Ibadula şi Ilme Ibadula. Poliţiştii de la Secţia 4, care anchetează cazul, aşteaptă acum rezultatul necropsiei pentru a finaliza dosarul privind moartea omului de afaceri. Angajaţii firmei nu ştiu dacă peste câteva zile vor mai avea loc de muncă. Imediat după înmormântare, la sediul societăţii este aşteptat cel de-al doilea asociat, Gheorghe Vlad, care urmează să decidă soarta firmei. Acesta este fostul patron al firmei deja falimentate, Vlad Construct.
(Va urma)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii