Vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, la bordul elicopterului medicalizat Urgenţa? Perdelele forestiere, anchetate de DNA! (galerie foto + document + video)
Vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, la bordul elicopterului medicalizat: Urgenţa? Perdelele forestiere, anchetate
30 Jan, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
5317
Marime text
Elicopterul medicalizat al Consiliului Judeţean Constanţa a zburat marţi deasupra judeţului nu pentru a prelua un caz grav, o victimă, un pacient aflat în suferinţă, ci, dacă vă vine să credeţi, pentru a realiza un ocol al judeţului. Vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, precum însuşi declară în timpul filmărilor, pentru că a fost o deplasare înregistrată video, a apelat la aparatul de zbor pentru a demonstra de sus cât de eficiente sunt perdele de protecţie şi pentru a arăta starea drumurilor de judeţ, după două zile de viscol. Vorbim astfel de un zbor efectuat cu un aparat care prezintă însemnele medicale specifice şi ne-am întrebat în mod firesc dacă este normal ca un astfel de elicopter să survoleze în interesul unei instituţii publice, chiar dacă instituţia publică respectivă are în proprietate acel aparat, din moment ce el este menit situaţiilor de urgenţă? Care era situaţia de urgenţă în acest caz? Chiar Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP), instituţie coordonată de vicele Darie, a transmis că în perioada 24-28 ianuarie, a însoţit 12 ambulanţe pentru ca acestea să poată prelua pacienţii în siguranţă. Unde a fost elicopterul în tot acest timp? Oare elicopterul nu avea altceva de făcut? Care elicopter? Elicopterul medicalizat al Consiliului Judeţean Constanţa! Elicopter care mai bine de o oră s-a aflat în aer la dispoziţia vicelui CJC. Dar care era urgenţa? Era chiar atât de important ca vicele CJC, social-democratul Cristian Darie, să facă declaraţii despre perdelele forestiere din elicopter, şi nu unul oarecare, ci din elicopterul medicalizat? Trebuie precizat că înregistrarea video cu zborul provine chiar de Consiliul Judeţean, care a pus la dispoziţia mass-media imaginile filmate din aparatul de zbor medicalizat.
Plăţile nelegale pentru perdele văzute din elicopterul medicalizat, nu mai sunt nelegale?
Avem nevoie de imagini din elicopter, şi mai cu seamă dintr-un elicopter medicalizat, pentru a ne convinge că perdele forestiere sunt eficiente? Şi iarna trecută cu siguranţă, acolo unde au fost plantate, acestea şi-au dovedit eficienţa, dar nimeni nu a fost să filmeze aceste lucruri. Anul acesta, să fie oare întâmplător că vedem imagini cu perdelele forestiere pentru care preşedintele Nicuşor Constantinescu este urmărit penal? Să nu uităm că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Constanţa au început urmărirea penală faţă de preşedintele CJC în sarcina acestuia reţinându-se, potrivit procurorilor, şase infracţiuni contra intereselor publice, în sensul că a dispus plăţi nelegale, iar o parte dintre aceste plăţi privesc şi aceste perdele forestiere, care oricât de eficiente ar fi, nu pot să absolve pe nimeni de vina unor plăţi considerate ilegale. Conform Rezoluţiei DNA, Nicuşor Constantinescu a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare de 1.239987,60 de lei către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) în cadrul proiectului de interes public judeţean „Caravana estivală a Judeţului Constanţa”, iar cheltuielile nu au avut legătură cu obiectivele proiectului şi anume, realizare de perdele forestiere, reabilitare de terenuri degradate, conservarea biodiversităţii naturale, etc. De asemenea, potrivit procurorilor, Nicuşor Constantinescu a plătit aceleiaşi Regii suma de 1.054.405,98 lei, acceptând şi decontând o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire şi pepiniere executate de RAJDP, în loc de 18%, cât ar fi fost legal.
Declaraţii în zbor
Imaginile filmate, marţi, 28 ianuarie, din elicopterul medicalizat, sunt însoţite de o serie de declaraţii făcute de vicele CJC, Cristian Darie, pe care le puteţi citi în rândurile ce urmează şi asculta în filmuleţul postat pe pagina noastră de internet www.ziuaconstanta.ro. O parte din declaraţii sunt făcute din aparatul de zbor, celelalte la sol, cel mai probabil pe Aerodromul din Tuzla, vicepreşedintele CJC având, de această dată, în spatele său elicopterul medicalizat. Facem precizarea că la finalul declaraţiilor, vicepreşedintele CJC nu ezită să ne prezinte caracteristicile elicopterului medicalizat la bordul căruia s-a aflat pentru şi în numele perdelelor forestiere, mai bine de o oră.
Mărturisirile vicepreşedintelui CJC din elicopter: „Suntem acum la Viişoara şi imediat se vor vedea primele perdele de protecţie a culturilor agricole. Acum se filmează perdeaua de protecţie! Aici este o îmbinare fericită, o parte din perdeaua de protecţie a culturilor este şi perdea de protecţie a drumului. Se vede că în dreptul perdelei de protecţie drumul este mai puţin înzăpezit. În depărtare se văd toate acele linii negre, care sunt perdele de protecţie a unor terenuri agricole. Discutând cu fermierul Albu, care a participat în program cu noi la realizarea acestor perdele, producţia pe aceste terenuri, peste 600 de hectare de teren arabil, este cu aproximativ 30% mai mare decât pe celelalte terenuri, unde au folosit aceeaşi sămânţă şi aceeaşi tehnologie. Aici iar vedem o perdea de protecţie a unei ferme agricole.
Este un alt program pe care noi l-am încurajat cu fermierii şi le-am spus că pot primi gratuit puieţi pentru protejarea fermelor, pentru protejarea localităţilor, nu numai a drumurilor. Acum putem observa, aici, pe Drumul Judeţean 223, această minunăţie de perdea, este chiar mai mult decât o perdea de protecţie, am făcut-o ceva mai lată şi se vede că a reţinut toată zăpada în pădure. Aici, pe Drumul Judeţean 222, între Medgidia şi Peştera, este prima perdea forestieră înfiinţată în programul de protecţie a drumurilor judeţene. Este o perdea înfiinţată pe aproximativ 13 kilometri. Se vede foarte bine cum zăpada este oprită imediat după perdeaua de protecţie. A fost un bun exemplu, are porţiuni în care întreaga perdea este acoperită de zăpadă, ceea ce dovedeşte că şi-a făcut datoria şi a oprit zăpada înainte de ajunge pe drum. Acum putem observa aici, pe Drumul Judeţean 223, această minunăţie de perdea, este chiar mai mult decât o perdea de protecţie, am făcut-o ceva mai lată şi se vede că a reţinut toată zăpada în pădure. Este cel mai bun exemplu. Se vede şi faptul că, chiar şi aici, în pădure unde au fost depuneri foarte masive de zăpadă, lucrătorii, drumarii de la Drumuri Judeţene şi-au făcut datoria. Se anunţă pentru noaptea asta un alt viscol cu precipitaţii sub formă de zăpadă, deci drumurile sunt pregătite. De fapt acesta este şi scopul acestui zbor să verificăm. Uitaţi! Se văd utilajele cum... Putem să dăm un ocol, uitaţi, utilajele astea pe dreapta! Da, vedem utilajele, este o freză care lucrează pentru a lăţi drumul! Foarte bine! Pentru că resturile de zăpadă de la furtuna care a avut loc ieri, alaltăieri... Uitaţi se vede cum lucrează freza şi cum eliberează drumul! Acum putem să ne întoarcem, să mergem spre Medgidia!”.
Discurs realizat lângă aparatul de zbor:
„Deci am făcut un zbor de recunoaştere cu elicopterul Consiliului Judeţean Constanţa, achiziţionat prin Programul de cooperare transfrontalieră cu Bulgaria, tocmai pentru situaţii de urgenţă şi de necesitate. Am trecut printr-o perioada de două zile de furtuni, şi de viscol, şi de zăpadă. Am avut o zi de pauză, zi în care utilajele de la Drumurile Judeţene şi de la Drumurile Naţionale au încercat şi au şi reuşit, după cum am şi văzut în acest zbor, să elibereze toate căile de acces spre toate localităţile. Aşteptăm să vedem dacă previziunile meteorologice se adeveresc. În noaptea aceasta o să reînceapă furtuna şi viscolul. Deci drumurile să fie pregătite pentru acest nou eveniment! Se dovedeşte că achiziţia acestui elicopter este foarte bună fiind şi dotat, în primul rând de fapt fiind dotat cu echipament medical de urgenţă, poate să şi transporte două tărgi, un doctor şi o asistentă.
Deci sperăm să nu fie nevoie, dar aşa cum am văzut, şi viaţa ne-a arătat că va fi nevoie, îşi va dovedi eficacitatea şi eficienţa în judeţul Constanţa şi, nu numai, chiar şi în judeţele limitrofe bulgăreşti”.
Conversând cu pilotul
Înregistrarea video se încheie cu câteva imagini filmate în Aerodromul Tuzla, fiind surprinsă şi următoarea conversaţie între vicele CJC şi pilot: „Auzi! Ştii cum vreau să o iau? Aş vreau să o iau de aici, de la Tuzla... Eu pot să-ţi dau o hartă, că am două! Să mergem spre Topraisar, Osmancea, până la Deleni, Pietreni... Vrei să-ţi dau o hartă?” „Nu! Că ştiu eu toată zona!”, răspunde pilotul.
Cristian Darie - „Nu a fost un zbor de plimbare!”
În urma vizualizării înregistrării video, am luat legătura cu vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, pentru a-l întreba un singur lucru: „Este normal să se apeleze la elicopterul medicalizat pentru astfel de plimbări/misiuni nemedicalizate?”. Iată răspunsul vicelui CJC dat reporterului cotidianului ZIUA de Constanţa: „Nu a fost un zbor de plimbare! Este un elicopter pentru situaţii de urgenţă (...) Este o acţiune în cadrul pregătirii noastre pentru cel de-al doilea viscol anunţat. A trebuit să vedem dacă drumurile sunt pregătite şi pot să suporte acest, al doilea, viscol! A fost folosit exact în scopul pentru care el a fost achiziţionat. Este pentru prima dată când zbor cu el. Credeţi dumneavoastră că eu ieri aveam chef să mă plimb cu elicopterul? Părerea dumneavoastră este că eu, ieri, după cât am stat, 24 de ore, numai prin judeţ, eu aveam chef să mă plimb cu elicopterul? A trebuit doar să mă conving, şi convingându-mă, şi văzând unde sunt probleme, am indicat să se acţioneze acolo unde am constatat că sunt probleme astfel încât astăzi să fie drumurile deschise pentru situaţiile de urgenţă!”. Vicele CJC a mai declarat: „Elicopterul este la Aerodromul de la Tuzla, la dispoziţia unui centru regional, în subordinea ISU, centrul acesta se află chiar la ISU. ISU poate să dispună de acest elicopter oricând!”.
Dotări de milioane de euro
Elicopterul multifuncţional din gama 2.700 - 3.175 kg, medicalizat a fost achiziţionat, în toamna anului trecut, de Consiliul Judeţean Constanţa. Potrivit SEAP, contractul a fost atribuit pe 12 noiembrie societăţii Eurocopter România SA din Braşov. Valoarea elicopterului este de 4.221.524 de euro şi a intrat în proprietatea Consiliului Judeţean Constanţa. Elicopterul este dotat cu terminal de radiocomunicaţii, proiector de noapte de mare intensitate, care va fi folosit pentru operaţiuni de recunoaştere aeriană, căutare-salvare, căşti de protecţie compatibile pentru ochelari de vedere pe timp de noapte, sistem de flotabilitate, echipament de salvare pentru echipaj şi pasageri pentru zborul deasupra apei, troliu cu minim de 50 metri şi cu cablu pentru descărcarea energiei electrostatice, căşti de protecţie pentru operatorul de troliu, cască de protecţie salvator cu sistem de comunicaţie integrat, microfon cu protecţie la vânt pentru comunicare între salvator şi echipajul elicopterului, mănuşi de protecţie pentru operatorul troliului, harnaşament pentru persoana salvată şi salvator, scaun de salvare sub formă de triunghi, targă specială dotată cu saltea vacuum pentru pacient, nacelă cu element de flotabilitate pentru evacuarea a minim patru persoane din locuri greu accesibile, schiuri pentru zăpadă. Aparatul de zbor este dotat şi cu echipament de resuscitare pentru adulţi şi copii, sistem de alimentare cu oxigen medical, defibrilator, monitor EKG, pompe de perfuzie, ventilator portabil, tuburi de oxigen portabile.
Video - /diverse/stiri-calde/imagini-din-elicopter-cu-situatia-drumurilor-din-judetul-constanta-video-482999.html
Plăţile nelegale pentru perdele văzute din elicopterul medicalizat, nu mai sunt nelegale?
Avem nevoie de imagini din elicopter, şi mai cu seamă dintr-un elicopter medicalizat, pentru a ne convinge că perdele forestiere sunt eficiente? Şi iarna trecută cu siguranţă, acolo unde au fost plantate, acestea şi-au dovedit eficienţa, dar nimeni nu a fost să filmeze aceste lucruri. Anul acesta, să fie oare întâmplător că vedem imagini cu perdelele forestiere pentru care preşedintele Nicuşor Constantinescu este urmărit penal? Să nu uităm că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Constanţa au început urmărirea penală faţă de preşedintele CJC în sarcina acestuia reţinându-se, potrivit procurorilor, şase infracţiuni contra intereselor publice, în sensul că a dispus plăţi nelegale, iar o parte dintre aceste plăţi privesc şi aceste perdele forestiere, care oricât de eficiente ar fi, nu pot să absolve pe nimeni de vina unor plăţi considerate ilegale. Conform Rezoluţiei DNA, Nicuşor Constantinescu a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare de 1.239987,60 de lei către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) în cadrul proiectului de interes public judeţean „Caravana estivală a Judeţului Constanţa”, iar cheltuielile nu au avut legătură cu obiectivele proiectului şi anume, realizare de perdele forestiere, reabilitare de terenuri degradate, conservarea biodiversităţii naturale, etc. De asemenea, potrivit procurorilor, Nicuşor Constantinescu a plătit aceleiaşi Regii suma de 1.054.405,98 lei, acceptând şi decontând o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire şi pepiniere executate de RAJDP, în loc de 18%, cât ar fi fost legal.
Declaraţii în zbor
Imaginile filmate, marţi, 28 ianuarie, din elicopterul medicalizat, sunt însoţite de o serie de declaraţii făcute de vicele CJC, Cristian Darie, pe care le puteţi citi în rândurile ce urmează şi asculta în filmuleţul postat pe pagina noastră de internet www.ziuaconstanta.ro. O parte din declaraţii sunt făcute din aparatul de zbor, celelalte la sol, cel mai probabil pe Aerodromul din Tuzla, vicepreşedintele CJC având, de această dată, în spatele său elicopterul medicalizat. Facem precizarea că la finalul declaraţiilor, vicepreşedintele CJC nu ezită să ne prezinte caracteristicile elicopterului medicalizat la bordul căruia s-a aflat pentru şi în numele perdelelor forestiere, mai bine de o oră.
Mărturisirile vicepreşedintelui CJC din elicopter: „Suntem acum la Viişoara şi imediat se vor vedea primele perdele de protecţie a culturilor agricole. Acum se filmează perdeaua de protecţie! Aici este o îmbinare fericită, o parte din perdeaua de protecţie a culturilor este şi perdea de protecţie a drumului. Se vede că în dreptul perdelei de protecţie drumul este mai puţin înzăpezit. În depărtare se văd toate acele linii negre, care sunt perdele de protecţie a unor terenuri agricole. Discutând cu fermierul Albu, care a participat în program cu noi la realizarea acestor perdele, producţia pe aceste terenuri, peste 600 de hectare de teren arabil, este cu aproximativ 30% mai mare decât pe celelalte terenuri, unde au folosit aceeaşi sămânţă şi aceeaşi tehnologie. Aici iar vedem o perdea de protecţie a unei ferme agricole.
Este un alt program pe care noi l-am încurajat cu fermierii şi le-am spus că pot primi gratuit puieţi pentru protejarea fermelor, pentru protejarea localităţilor, nu numai a drumurilor. Acum putem observa, aici, pe Drumul Judeţean 223, această minunăţie de perdea, este chiar mai mult decât o perdea de protecţie, am făcut-o ceva mai lată şi se vede că a reţinut toată zăpada în pădure. Aici, pe Drumul Judeţean 222, între Medgidia şi Peştera, este prima perdea forestieră înfiinţată în programul de protecţie a drumurilor judeţene. Este o perdea înfiinţată pe aproximativ 13 kilometri. Se vede foarte bine cum zăpada este oprită imediat după perdeaua de protecţie. A fost un bun exemplu, are porţiuni în care întreaga perdea este acoperită de zăpadă, ceea ce dovedeşte că şi-a făcut datoria şi a oprit zăpada înainte de ajunge pe drum. Acum putem observa aici, pe Drumul Judeţean 223, această minunăţie de perdea, este chiar mai mult decât o perdea de protecţie, am făcut-o ceva mai lată şi se vede că a reţinut toată zăpada în pădure. Este cel mai bun exemplu. Se vede şi faptul că, chiar şi aici, în pădure unde au fost depuneri foarte masive de zăpadă, lucrătorii, drumarii de la Drumuri Judeţene şi-au făcut datoria. Se anunţă pentru noaptea asta un alt viscol cu precipitaţii sub formă de zăpadă, deci drumurile sunt pregătite. De fapt acesta este şi scopul acestui zbor să verificăm. Uitaţi! Se văd utilajele cum... Putem să dăm un ocol, uitaţi, utilajele astea pe dreapta! Da, vedem utilajele, este o freză care lucrează pentru a lăţi drumul! Foarte bine! Pentru că resturile de zăpadă de la furtuna care a avut loc ieri, alaltăieri... Uitaţi se vede cum lucrează freza şi cum eliberează drumul! Acum putem să ne întoarcem, să mergem spre Medgidia!”.
Discurs realizat lângă aparatul de zbor:
„Deci am făcut un zbor de recunoaştere cu elicopterul Consiliului Judeţean Constanţa, achiziţionat prin Programul de cooperare transfrontalieră cu Bulgaria, tocmai pentru situaţii de urgenţă şi de necesitate. Am trecut printr-o perioada de două zile de furtuni, şi de viscol, şi de zăpadă. Am avut o zi de pauză, zi în care utilajele de la Drumurile Judeţene şi de la Drumurile Naţionale au încercat şi au şi reuşit, după cum am şi văzut în acest zbor, să elibereze toate căile de acces spre toate localităţile. Aşteptăm să vedem dacă previziunile meteorologice se adeveresc. În noaptea aceasta o să reînceapă furtuna şi viscolul. Deci drumurile să fie pregătite pentru acest nou eveniment! Se dovedeşte că achiziţia acestui elicopter este foarte bună fiind şi dotat, în primul rând de fapt fiind dotat cu echipament medical de urgenţă, poate să şi transporte două tărgi, un doctor şi o asistentă.
Deci sperăm să nu fie nevoie, dar aşa cum am văzut, şi viaţa ne-a arătat că va fi nevoie, îşi va dovedi eficacitatea şi eficienţa în judeţul Constanţa şi, nu numai, chiar şi în judeţele limitrofe bulgăreşti”.
Conversând cu pilotul
Înregistrarea video se încheie cu câteva imagini filmate în Aerodromul Tuzla, fiind surprinsă şi următoarea conversaţie între vicele CJC şi pilot: „Auzi! Ştii cum vreau să o iau? Aş vreau să o iau de aici, de la Tuzla... Eu pot să-ţi dau o hartă, că am două! Să mergem spre Topraisar, Osmancea, până la Deleni, Pietreni... Vrei să-ţi dau o hartă?” „Nu! Că ştiu eu toată zona!”, răspunde pilotul.
Cristian Darie - „Nu a fost un zbor de plimbare!”
În urma vizualizării înregistrării video, am luat legătura cu vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, pentru a-l întreba un singur lucru: „Este normal să se apeleze la elicopterul medicalizat pentru astfel de plimbări/misiuni nemedicalizate?”. Iată răspunsul vicelui CJC dat reporterului cotidianului ZIUA de Constanţa: „Nu a fost un zbor de plimbare! Este un elicopter pentru situaţii de urgenţă (...) Este o acţiune în cadrul pregătirii noastre pentru cel de-al doilea viscol anunţat. A trebuit să vedem dacă drumurile sunt pregătite şi pot să suporte acest, al doilea, viscol! A fost folosit exact în scopul pentru care el a fost achiziţionat. Este pentru prima dată când zbor cu el. Credeţi dumneavoastră că eu ieri aveam chef să mă plimb cu elicopterul? Părerea dumneavoastră este că eu, ieri, după cât am stat, 24 de ore, numai prin judeţ, eu aveam chef să mă plimb cu elicopterul? A trebuit doar să mă conving, şi convingându-mă, şi văzând unde sunt probleme, am indicat să se acţioneze acolo unde am constatat că sunt probleme astfel încât astăzi să fie drumurile deschise pentru situaţiile de urgenţă!”. Vicele CJC a mai declarat: „Elicopterul este la Aerodromul de la Tuzla, la dispoziţia unui centru regional, în subordinea ISU, centrul acesta se află chiar la ISU. ISU poate să dispună de acest elicopter oricând!”.
Dotări de milioane de euro
Elicopterul multifuncţional din gama 2.700 - 3.175 kg, medicalizat a fost achiziţionat, în toamna anului trecut, de Consiliul Judeţean Constanţa. Potrivit SEAP, contractul a fost atribuit pe 12 noiembrie societăţii Eurocopter România SA din Braşov. Valoarea elicopterului este de 4.221.524 de euro şi a intrat în proprietatea Consiliului Judeţean Constanţa. Elicopterul este dotat cu terminal de radiocomunicaţii, proiector de noapte de mare intensitate, care va fi folosit pentru operaţiuni de recunoaştere aeriană, căutare-salvare, căşti de protecţie compatibile pentru ochelari de vedere pe timp de noapte, sistem de flotabilitate, echipament de salvare pentru echipaj şi pasageri pentru zborul deasupra apei, troliu cu minim de 50 metri şi cu cablu pentru descărcarea energiei electrostatice, căşti de protecţie pentru operatorul de troliu, cască de protecţie salvator cu sistem de comunicaţie integrat, microfon cu protecţie la vânt pentru comunicare între salvator şi echipajul elicopterului, mănuşi de protecţie pentru operatorul troliului, harnaşament pentru persoana salvată şi salvator, scaun de salvare sub formă de triunghi, targă specială dotată cu saltea vacuum pentru pacient, nacelă cu element de flotabilitate pentru evacuarea a minim patru persoane din locuri greu accesibile, schiuri pentru zăpadă. Aparatul de zbor este dotat şi cu echipament de resuscitare pentru adulţi şi copii, sistem de alimentare cu oxigen medical, defibrilator, monitor EKG, pompe de perfuzie, ventilator portabil, tuburi de oxigen portabile.
Video - /diverse/stiri-calde/imagini-din-elicopter-cu-situatia-drumurilor-din-judetul-constanta-video-482999.html
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii