Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:29 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viitorul unui șef de promoție din Tulcea, decis de judecătorii constănțeni. De ce a fost dat afară din examenul de Bacalaureat

ro

08 Aug, 2020 00:00 2715 Marime text
 
  • Un adolescent dobrogean şi-încredinţat soarta judecătorilor, pentru a primi o nouă şansă să susţină examenul maturităţii – Bacalaureatul.
  • Cazul se află acum în atenția judecătorilor Curții de Apel Constanța, unde a fost recent înregistrat dosarul civil cu numărul 788/88/2020.
  • Tânărul este șef de promoție și șef de clasă și a susținut că, la ultima probă de la Bac, de emoții, din neatenție, dar și din obișnuiță, și-a uitat telefonul în buzunarul pantalonilor, care a sunat în timpul examenului.
  • Băiatul a fost eliminat de la Bac și, potrivit legislației, i se interzice să mai susțină examenul timp de două sesiuni.

Vineri, 13, pisica neagră, ceasul rău sau cum poate o clipă de neatenţie să te coste ani din viaţă. Este povestea unui adolescent dobrogean, care şi-încredinţat soarta judecătorilor pentru a primi o nouă şansă să susţină examenul maturităţii - Bacalaureatul. Cazul se află acum în atenția judecătorilor Curții de Apel Constanța, unde a fost recent înregistrat dosarul civil cu numărul 788/88/2020. Termenul de judecată nu a fost încă stabilit.
Şef de promoţie, şef de clasă, cu rezultate deosebite la învăţătură, tânărul este la un pas de a rata complet bacalaureatul de anul acesta după ce, la ultima probă de examen, telefonul uitat într-un buzunar al pantalonilor l-a anunţat cu un sunet ce a răsunat în liniştea de mormânt a sălii că are o notificare pentru una dintre aplicaţii. 
De emoţii, din neatenție, dar şi din obişnuinţă, spune tânărul, la ultima probă a uitat complet de telefonul mobil, pe care l-a lăsat, cu sunetul la volum maxim, în buzunarul hainelor.
Ghinionul l-a urmărit încă şi mai mult, căci aproape de finalul probei, smart phone-ul l-a anunţat, tare şi conştiincios, că are o notificare. Un sunet scurt, care însă ar putea avea ecouri pentru tot restul vieții asupra destinului liceanului în cauză.
Cu păţania considerată tentativă de fraudare a bacalaureatului, băiatul a fost eliminat din examen, rezultatele probelor anterioare i-au fost anulate şi i se interzice să mai dea Bac-ul încă doi ani acum înainte.
Cazul a ajuns în instanță, unde adolescentul şi-a încredințat destinul judecătorilor, cerându-le acestora să anuleze procesul verbal de eliminare din examen şi să îi permită să susţină Bacul anul acesta.
Şi pentru ca timpul să nu fie pierdut până la judecarea procesului, adolescentul a cerut să fie analizată, cu caracter urgent, cererea sa de suspendare a documentului prin care fusese înlăturat din examen. De altfel, tânărul a şi obținut un prim câştig de cauză în acest sens, după ce magistraţii Tribunalului Tulcea au suspendat, momentan, efectele procesului verbal de eliminare. În replică, însă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea a declarat recurs împotriva acestei decizii, aşa încât judecătorii constănțeni, de la Curtea de Apel, sunt cei care vor avea ultimul cuvânt în această privinţă.
Cazul a fost recent înregistrat pe rolul Secției a II-a civile, de contencios administrativ și fiscal a instanței constănțene, urmând ca prima înfățișare să fie stabilită ulterior.
 

A dat în judecată ISJ și Comisia de Bac


Potrivit cererii de chemare în judecată, citată în Hotărârea nr. 554/2020 a Triunalului Tulcea, menționată pe www.rolii.ro, adolescentul a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, Comisia Județeană de Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2020 din ISJ Tulcea, Comisia de Bacalaureat din Centrul de examen unde a susținut primele probe, dar și liceul.
Acesta a cerut ca „prin hotărârea ce se va pronunța, să se dispună suspendarea executării p rocesului-verbal nr. (...)/25.06.2020 de sancționare a candidatului C. F.  și anexei acestuia, până la soluționarea definitivă a dosarului privind anularea acelorași acte administrative, cu consecința de a se permite reclamantului înscrierea la sesiunea a II-a a examenului de bacalaureat 2020 (...) și recunoașterea notelor obținute la probele scrise de limba și literatură română și matematică tehnologică“, potrivit sursei citate.
Băiatul a arătat că prin procesul-verbal contestat a fost sancționat cu eliminarea din proba scrisă, motivul fiind că în buzunarul pantalonilor a fost descoperit un telefon mobil, în urma unui mesaj / apel.
„Referitor la descoperirea acelui telefon ca material interzis în cadrul probei arată reclamantul că s-a prezentat la liceu, era a treia și ultima probă pe care o susținea în cadrul bacalaureatului, a venit la timp, a trecut de triajul epidemiologic, a mers să își lase bagajele în sala special amenajată în acest scop, loc în care anterior depozitării genții și-a scos din buzunar e actele, telefonul, portofelul“, potrivit www.rolii.ro.
Băiatul a arătat că „din portofel și-a luat cartea de identitate, a lăsat restul obiectelor în geantă și, din neglijență, neatenție, obișnuință a pus telefonul în buzunarul pantalonului, acolo unde îl purta în mod obișnuit. Pe fondul emoțiilor și agitației inerente unui examen atât de important, telefonul a fost efectiv uitat în buzunar, iar obișnuința a făcut ca nici să nu îl mai simtă asupra sa“. 
Se mai arată că „a intrat în sala de examen la timpul potrivit, a discutat cu colegii, a început examenul și, undeva la aproape o oră de la începerea examenului, a primit o notificare de la o aplicație a telefonului. Telefonul nu a fost închis, nu a fost trecut pe silențios neexistând nicio tentativă de fraudă“.
 

„Unul dintre puținii elevi care învață“


Totodată, adolescentul a mai susținut că „telefonul acela uitat în buzunar nici măcar nu era trecut pe modul silențios pentru că doar obișnuința și emoțiile au făcut ca aparatul să fie pus în buzunar, dacă exista vreo intenție de furt/copiere, atunci persoana care dorea să fraudeze l-ar fi trecut pe silențios, ar fi pregătit tentativa de fraudă, ceea ce nu a fost cazul a cum“.
„Arată reclamantul că este un elev bun, șef de clasă, membru al Consiliului Elevilor, șef de promoție, unul dintre puținii elevi ai Liceului H. C. care învață, se implică în activități extrașcolare, muncește de la începutul lunii iunie 2020. Toate aceste aspecte reies din foaia matricolă, din caracterizarea dirigintei, din recomandarea unui profesor, din diplomele obținute inclusiv din rezultatele obținute la materia pe care o susținea în examenul de la care a fost eliminat“, potrivit sursei citate.
Eliminat „în mod temeinic și legal“, spune ISJ
La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Tulcea au solicitat ca acțiunea adolescentului să fie respinsă ca inadmisibilă și nefondată.
„Reclamantul a fost declarat în mod temeinic și legal eliminat din examen, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale și totodată fără a mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat“, sunt susținerile ISJ, potrivit hotărârii instanței.
După ce au analizat toată situația, judecătorii Tribunalului Tulcea, prima instanță care judecă acest caz, au hotărât să suspende efectele procesului-verbal prin care liceanul a fost eliminat de la bac.
În Hotărârea nr. 554/2020, judecătorii au arătat că „în ceea ce privește tentativa de fraudă este de reținut că, din înregistrarea pusă la dispoziția instanței, rezultă că reclamantul avea telefonul mobil în buzunarul pantalonilor, iar acesta a sunat în timpul examenului, deci nu a fost comutat pe modul silențios, astfel că există dubii serioase cu privire la faptul că s-ar fi urmărit fraudarea examenului“.
 

„Este fără putere de tăgadă că există un prejudiciu“


„Toate aceste aspecte impun concluzia că există o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ în discuție, fiind așadar îndeplinită cerința cazului bine justificat. În ceea ce privește paguba iminentă invocată de reclamant în susținerea cererii de suspendare, instanța reține ca fiind îndeplinită și această condiție de admisibilitate a cererii  întrucât prin interdicția de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat acesta este privat de dreptul de a urma cursurile de învățământ superior, fiindu-i afectat în mod ireparabil dreptul de acces la o profesie și de a avea o carieră“, conform hotărârii instanței.
Mai mult, spun judecătorii, „prejudiciul este cu atât mai evident cu cât reclamantul a urmat cursurile unui liceu de specialitate, având rezulte bune, după cum rezultă din caracterizările depuse la dosar, iar imposibilitatea de a continua aceste studii la un nivel superior determină în mod cert efecte negative raportat la abilitățile dobândite pe parcursul celor patru ani de liceu“.
Astfel, Tribunalul Tulcea a decis că „este fără putere de tăgadă că există un prejudiciu pentru reclamant, cu atât mai mult cu cât, în ipoteza în care, în dosarul de fond se dovedește și se stabilește în mod definitiv nelegalitatea actului atacat, perioada de timp trecută până la soluționarea acțiunii în anulare care face obiectul dosarului nr. (...) al Tribunalului Tulcea nu mai poate fi dată înapoi, iar o eventuală soluție favorabilă ar rămâne fără efect, cel puțin cu privire la proxima sesiune de bacalaureat, care se organizează de către Ministerul Educației Naționale“.
Decizia Tribunalului Tulcea a fost însă atacată în recurs de către Inspectoratul Școlar Județean din oraș, așa încât cuvântul final îl vor avea judecătorii Curții de Apel Constanța.
 

Citește și:

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii