Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:21 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viorel Laurenţiu Pîslaru, avocatul preotului George Ciulei - „Arhiepiscopia Tomisului săvârşeşte un abuz“

ro

12 Apr, 2016 00:00 5919 Marime text
Pe data de 19 martie 2015, Nicolae Răzvan Chiţu, un tânăr de 26 de ani, din Constanţa, a condus, în jurul orei 00.30, un autoturism pe bulevardul Aurel Vlaicu, dinspre strada Nicolae Filimon către strada Baba Novac, şi, ajungând în zona Arabesque, a pierdut controlul asupra direcţiei, a pătruns pe sensul opus de mers şi a intrat în coliziune cu un alt autoturism, condus în banda nr. 2 de George Ciulei (un bărbat de 35 de ani, preot la Parohia „Sf. Apostol Andrei“ din Cernavodă). Poliţiştii au stabilit că Nicolae Răzvan Chiţu avea 1,24 g/l alcool pur în sânge. În urma impactului, acesta şi-a pierdut viaţa. Preotul Ciulei a avut nevoie de 120 de zile de îngrijiri medicale. Din păcate, drama sa a continuat, deoarece reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au decis să-l suspende şi să-l oprească de la slujire la parohia unde activa de 12 ani. Preotul a apelat la avocatul Viorel Laurenţiu Pîslaru pentru a-l ajuta.
 
Sunteţi avocatul lui George Ciulei, preotul implicat într-un accident provocat de un alt şofer, care a decedat. Care este motivul pentru care clientul dumneavoastră a fost îndepărtat de la slujire de Arhiepiscopia Tomisului? Cum explică Arhiepiscopia Tomisului această decizie?
 
Da, am fost angajat de familia preotului George Ciulei să îi reprezint interesele juridice, atât în dosarul în care domnia sa este parte vătămată ca urmare a accidentului din data de 19.03.2015, cât şi în raport cu Arhiepiscopia Tomisului, ce a dispus suspendarea acestuia din preoţie şi îndepărtarea acestuia de slujire în altar. Arhiepiscopia Tomisului justifică această îndepărtare prin prisma existenţei unei aşa-zise „ucidere fără vină“, echivalent canonic al infracţiunii prevăzute şi pedepsite de dispoziţiile art. 192, alin. 1 şi 2 Cod Penal - ucidere din culpă. Deşi, în repetate rânduri, am arătat împrejurarea că preotul George Ciulei are calitatea de parte vătămată în acest dosar, suferind vătămări fizice grave, Arhiepiscopia persistă în această interpretare eronată, făcând o confuzie gravă între noţiuni: pe de o parte, calitatea de parte vătămată, pe de altă parte, autorul unei infracţiuni.
 
Ce demersuri a făcut preotul George Ciulei în faţa reprezentanţilor Arhiepiscopiei Tomisului pentru a-şi dovedi nevinovăţia? 
 
Arhiepiscopia deţine toate înscrisurile ce fac dovada nevinovăţiei preotului, inclusiv adrese de la Poliţie, în care se face menţiunea „expressis verbis” că acesta are calitatea de parte vătămată. Ca ultim act, am depus expertiza tehnică judiciară, unde sunt expuse concluziile expertului desemnat de Parchet. Singurul vinovat de producerea accidentului se face numitul Nicolae Răzvan Chiţu. Mai mult, Arhiepiscopia deţine toate filmările din care reiese clar că numitul Nicolae Răzvan Chiţu a intrat pe contrasens cu farurile autoturismului stinse. În scurt timp, suntem optimişti că vom obţine şi ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa de clasare a cauzei.
 
Cum îşi motivează Arhiepiscopia Tomisului decizia de a-l opri pe preotul George Ciulei de la oficierea slujbelor religioase, în condiţiile în care nu el se face vinovat de producerea accidentului rutier?
 
Arhiepiscopia Tomisului săvârşeşte, în opinia mea, un abuz, de aceea justificarea acestei atitudini trebuie efectuată de această instituţie. Eu cred că ne aflăm în faţa unui abuz, este o opinie personală, clientul meu niciodată nu şi-a manifestat revolta sau dezavuarea faţă de atitudinea superiorilor săi. Din contră, acesta a îndurat cu smerenie şi răbdare toate aceste şicane şi nedreptăţi, o atitudine ce l-a caracterizat întotdeauna în activitatea şi viaţa sa de preot.
 
În calitate de avocat al preotului George Ciulei, ce acţiuni veţi întreprinde, pe cale juridică, pentru a dovedi nevinovăţia preotului? Credeţi că, pe cale juridică, există posibilitatea ca Arhiepiscopia Tomisului să-l repună în funcţie pe preotul George Ciulei? 
 
Demersurile mele juridice vor viza, în primul rând, obţinerea unor reparaţii morale pentru preotul George Ciulei, ce trece printr-o adevărată tragedie spirituală, fiind îndepărtat de biserică şi de enoriaşii cărora le-a slujit 12 ani. La cea de-a doua parte a întrebării, cred că Arhiepiscopia Tomisului poate, acum, în ceasul al 12-lea, să îşi recunoască greşeala şi să nu mai chinuiască un om care nu a făcut nimic rău, ci doar a dorit să nu fie nedreptăţit.
 
Părintele George Ciulei este la primul contact cu legea penală?
 
Preotul Ciulei nu a mai avut de-a face cu legea penală.
 
A mai fost acesta cercetat de superiori din Biserica Ortodoxă Română?
 
Niciodată. 
Printre clienţii din Constanţa ai avocatului Viorel Pîslaru se numără şi Georgiana Elena Ghegeliu, care a câştigat un milion de euro după ce a intentat un proces Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Ghegeliu şi-a pierdut mâna dreaptă într-un accident rutier, evenimentul având loc în anul 2006. Ulterior anchetei, a ieşit la iveală faptul că vinovat de producerea evenimentului rutier a fost chiar administratorul drumului, respectiv CNADNR.
 
Facem precizarea că în ediţiile următoare vom reveni asupra subiectului, pentru a prezenta şi punctul de vedere al Arhiepiscopiei Tomisului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii