Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:29 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizitele la mediator vor fi obligatorii Infracţiuni ce vor fi „anulate" la masa discuţiilor

ro

30 Jan, 2013 22:33 4367 Marime text
DESCHIDERE_Mediere__sala_de_judecata_19.jpgPoate cel mai important punct face referire la cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat

Intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Civilă pare că va revoluţiona sistemul judecătoresc! Mai exact, din 15 februarie, persoanele fizice ori juridice implicate în dosare civile, de familie ori penale vor fi obligate să meargă la mediatori şi să participe la şedinţe de informare privind medierea, inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, instanţa de judecată are posibilitatea de a respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea.

Legea mai arată că „părţile şi/sau partea interesată, după caz, sunt ţinute să facă dovada că au participat la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii, în următoarele materii: a) în domeniul protecţiei consumatorilor, când consumatorul invocă existenta unui prejudiciu ca urmare a achiziţionării unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectării clauzelor contractuale ori garanţiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori şi operatorii economici ori a încălcării altor drepturi prevazute în legislaţia naţională sau a Uniunii Europene în domeniul protecţiei consumatorilor". Poate cel mai important punct face referire la cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate şi împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat. Există şi o condiţie: victima să îşi exprime consimţământul de a participa la şedinţa de informare împreună cu făptuitorul.

Astfel, odată cu împăcarea părţilor la mediator, vor scăpa de repercusiunile legii persoanele trimise în judecată pentru lovire sau alte violenţe, pentru vătămare corporală, pentru vătămare corporală din culpă, violare de domiciliu, furt între rude apropiate, abuz de încredere, distrugere (fără condiţii agravante, tulburare de posesie, abandon de familie, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului şi tulburarea folosinţei locuinţei. Conform noilor reguli, în cazul în care judecătorul recomandă medierea, părţile se vor prezenta la mediator, în vederea informării lor cu privire la avantajele medierii. „După informare, părţile decid dacă acceptă sau nu soluţionarea litigiului prin mediere. Până la termenul fixat de instanţă, care nu poate fi mai scurt de 15 zile, părţile depun procesul-verbal întocmit de mediator cu privire la rezultatul şedinţei de informare", se mai arată în documentele oficiale. Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator mai arată că „părţile acordului de mediere se pot înfăţişa la instanţa judecătorească pentru a cere, îndeplinind procedurile legale, să se dea o hotărâre care să consfinţească înţelegerea lor". Competenţa aparţine fie judecătoriei în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul oricare dintre părţi, fie judecătoriei în a cărei circumscripţie se află locul unde a fost încheiat acordul de mediere. Hotărârea prin care instanţa încuviinţează înţelegerea părţilor se dă în camera de consiliu şi constituie titlu executoriu în condiţiile legii.

Ce mai prevede legea

„În cazul în care conflictul a fost dedus judecăţii, soluţionarea acestuia prin mediere poate avea loc din iniţiativa părţilor sau la propunerea oricăreia dintre acestea ori la recomandarea instanţei, cu privire la drepturi asupra cărora părţile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect soluţionarea în tot sau în parte a litigiului. Mediatorul nu poate solicita plata onorariului pentru informarea părţilor. La închiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, în toate cazurile, să transmită instanţei de judecată competente acordul de mediere şi procesul-verbal de încheiere a medierii în original şi în format electronic dacă părţile au ajuns la o înţelegere sau doar procesul-verbal de încheiere a medieri", potrivit noilor reglementări.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Barabulea 01 Feb, 2013 14:53 toto,dacă tot te-ai decis să dai pe cineva în judecată ,asta înseamnă că ai motive să o faci,nu?Asta presupune că știi de ce te-ai hotărât să faci plângerea penală sau,după caz,acțiunea civilă.Nu este vina ta că durează 3 ani.Poate dura și mai puțin sau,mai mult.cert este că,necunoașterea legii nu te exonerează de efectele ei.Deci,trăind într-o democrație,este obligația fiecărui cetățean să cunoască legea,ba,mai mult este în avantajul tău să fii tot timpul informat.Așadar acționezi în cunoștință de cauză.Ce te faci dacă după așa zisa mediere nu îți schimbi părerea...să zicem în cazul în care ți-a umflat unul felinarele?Mai dai un ban și la mediator bașca înșiruirea ta cu avocați și tot calabalâcul,nu?Plus,mai ai timp să mai primești pe blat și niscai amenințări și să te răzgandești subit...halal mediere,monșer!Într-o țară în care totul este de bășcălie și corupția a devenit legea nescrisă a țării nu este de mirare cum de apar astfel de legi care să te oblige să îți temperezi setea de justiție...apropos...care justiție?!
  • toto 31 Jan, 2013 11:45 este obligatorie participarea la o sedinta informativa despre mediere. dupa sedinta asta, care dureaza 10-15 minute tu alegi cum doresti sa iti rezolvi problema: 2-3 ani in instante(cheltuieli cu taxe de timbru, avocati, deplasari, timbre judiciare) sau in 1-2-3 sedinte de mediere ce dureaza maxim 2 ore per sedinta. fiecare e stapanul propriului timp si il petrece cum doreste, eu unul prefer sa imi rapesc 2 ore din viata la un mediator decat 3 ani prin sali de tribunal, dar poate mentalitatea mea e diferita decat societatea in care traiesc
  • Partizanu 31 Jan, 2013 06:41 Vai vai iar se umbla cu SOPIRLICA....
  • Barabulea 31 Jan, 2013 02:57 Uite cum mai papă unii bănuți...legal.De parcă,dacă mă apuc să fac o plângere penală o fac în necunoștință de cauză și am nevoie de unul să-mi deseneze pe banii mei ceea ce știu deja...Obligația de a merge la un mediator este abuzivă și încalcă drepturile și libertățile cetățeanului stipulate în Constituția Țării!Dar...vorba ceea...care Constituție?!Așa lehamite m-a apucat de țara asta de n-o pot descrie în cuvinte...