Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:48 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bani publici "arsi" in centralele termice ale lui Pintilie

ro

20 May, 2004 00:00 1433 Marime text

Locuitorii Medgidiei vor plati pentru toate ilegalitatile primarului

Proiectul de trecere pe gaze a centralelor termice din Medgidia ascunde o multime de ilegalitati * Pintilie a manevrat licitatia, neinformand complet firmele interesate si scurtand termenul de primire a ofertelor * A castigat SC "Start Erg Burners" SRL Ploiesti * Primaria a obtinut un credit de 1662.378 euro pentru lucrari, credit pe care l-a garantat cu doua blocuri ANL, pe care le considera in proprietatea domeniului privat al Medgidiei * Nu de aceeasi parere este directorul General al Directiei pentru Constructii Locuinte, Mariana Ionita, care precizeaza intr-o adresa oficiala ca aceste locuinte "nu se pot constitui garantii reale" si "nu pot fi trecute in proprietatea privata" * Candidatul PD la Primaria Medgidia, Dumitru Moinescu, a solicitat producatorului italian al echipamentelor industriale folosite la centrale o oferta de preturi; a adaugat dobanda si un pret estimativ al cheltuielilor de montare si nu a reusit sa ajunga nici macar la un milion de euro * Locuitorii Medgidiei vor fi obligati insa sa plateasca in urmatorii ani aceasta investitie si sa suporte si facturile la gaz, din ce in ce mai mari

Pe masura ce se apropie ziua alegerilor, ies la iveala tot mai multe ilegalitati ale primarului PSD al municipiului Medgidia, Mircea Pintilie. Sunt lucruri pe care marea majoritate a populatiei nu le cunoaste. E vorba tot de banii publici, foarte dragi lui Pintilie. Atat de dragi incat ii dirijeaza spre firmele prietenilor, acolo unde sunt in siguranta, nu-i asa? Dupa fantana de aproape patru miliarde de lei, scandalul locuintelor ANL, contract incredintat firmei SC "Georgiana Company" din Calarasi, concesionarea unui teren intravilan catre SC "Sanrival Med" SRL Constanta, care va primi si activitatea de transport, depozitare si neutralizare a deseurilor, se profileaza un alt scandal pe bani publici, in care e implicat Pintilie. E vorba de modernizarea centralelor termice din oras si trecerea lor pe gaz. La prima vedere, e vorba de un demers pozitiv, caci, in ultimii ani, locuitorii municipiului au suferit ingrozitor de frig. O analiza atenta a modului in care s-a derulat afacerea scoate la iveala o suita de ilegalitati comise de Pintilie, precum si costurile imense pe care cetatenii vor fi obligati sa le plateasca. E vorba de acoperirea creditului de peste un milion si jumatate de euro, precum si de pretul facturii la gaze, care va creste in mod constant in anii ce vor urma. De asemenea, valoarea contractului ridica semne de intrebare cu privire la drumul pe care l-au luat acesti bani.

Licitatia cu cantec

Consiliul Local Medgidia s-a intrunit in 31 iulie 2003, pentru a vota "Hotararea privind aprobarea studiului de fezabilitate-modernizare centrale termice 1-5 situate in municipiul Medgidia in vederea schimbarii bazei energetice din CLU in gaze naturale", pe un proiect de hotarare initiat de primarul Pintilie. In urma sedintei, studiul de fezabilitate a fost aprobat, urmand ca Pintilie sa asigure executarea lucrarii, impreuna cu serviciile de specialitate. Pe 21 august 2003 a fost convocata Comisia pentru evaluare pentru o sedinta legata de licitatia pentru deschiderea plicurilor cu oferte. S-a constatat ca, pana la termenul limita, numai doua firme s-au aratat interesate de acest proiect: SC "Petroconst" SA Constanta si SC "Start Erg Burners" SRL Ploiesti. "Petroconst" se oferea sa monteze cazane din otel marca Lamborghini Caloreclima, pentru prepararea apei calde, cu pompe de circulatie marca Dab, la o valoare a lucrarii de 3295.888 de euro. SC "Start Erg Burners" aducea cazane italiene marca Giordani Naval, iar lucrarea costa 1662.378 de euro. Dupa studierea ofertelor, a fost aleasa firma din Ploiesti. S-a trecut apoi la gasirea unui credit furnizor pentru acoperirea intregii sume. Consiliul Local a decis prin Hotararea nr. 143/22.08.2003 ca perioada de creditare sa fie de cinci ani cu o perioada de gratie de patru luni. Primaria a garantat creditul cu cele doua blocuri, MS5 si MS6, construite la Medgidia prin programul ANL.

Toboganul ilegalitatilor

Analiza atenta a documentelor scoate la iveala o suita nesfarsita de ilegalitati si neconcordante. Mai intai, licitatia a fost organizata prin incalcarea legii. Articolul 13 din Legea nr. 219 din 25 noiembrie 1998 privind regimul concesiunilor prevede la capitolul 13 ca "in cazul procedurii licitatiei publice deschise, concedentul are obligatia sa publice in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, intr-un cotidian de circulatie nationala si intr-unul de circulatie locala, anuntul licitatiei publice deschise, care va contine in mod obligatoriu (...) actele doveditoare privind calitatile si capacitatile cerute ofertantilor, data si locul de primire a ofertelor, durata in care ofertantii raman angajati prin termenii ofertelor lor, data, ora si locul de deschidere a ofertelor". Anuntul publicat de Consiliul Local sufera de mai multe vicii, caci nu respecta cerintele expuse mai sus, incalcand astfel legea. Il reproducem, asa cum a aparut el in cotidianul "Telegraf": "Consiliul Local Medgidia intentioneaza sa modernizeze un numar de cinci centrale termice de cvartal, CT1-CT5, situate in municipiul Medgidia, prin schimbarea bazei energetice din CLU tip 3 in gaze naturale. Consiliul Local Medgidia solicita agentilor economici interesati oferte de executare a lucrarilor prin credit furnizor pe o perioada de cinci ani. Agentii economici interesati pot obtine relatii suplimentare la sediu - str. Decebal nr. 35, sau la tel. 0241-810.489-serviciul urbanism, tehnic, amenajarea teritoriului- ing. Valeria Nichitus". Hotararea Comisiei de evaluare a Primariei recunoaste ca publicitatea licitatiei nu a respectat legea, ci s-a realizat prin publicarea anuntului in cotidienele "Cuget Liber" si "Telegraf", fara a se pomeni nimic de Monitorul Oficial sau de vreun ziar central. Articolul 14 al Legii privind regimul concesiunilor stabileste: "Termenul de primire a ofertelor nu poate fi mai mic de 20 de zile calendaristice si nu poate depasi 60 de zile calendaristice, incepand cu data publicarii anuntului licitatiei publice deschise". Or, cele doua anunturi au fost publicate pe 10 august, respectiv 18 august 2003, iar termenul limita de depunere a ofertelor a fost 21 august 2003. Putem considera astfel ca lipsa informatiilor despre documentatia pe care fiecare societate comerciala interesata de proiect ar fi trebuit sa o depuna, precum si scurtarea termenului au impiedicat intrarea in competitie a unor oferte mult mai bune.

Pintilie face ce vrea cu blocurile ANL

Ilegalitatile nu se opresc insa aici. Asa cum reiese din Hotararea Consiliului Local Medgidia, creditul va fi garantat cu cele doua blocuri ANL care, spun "specialistii" primariei, apartin domeniului privat al municipiului Medgidia. Nimic mai fals! O adresa oficiala a Directiei Generale pentru Constructii si Locuinte din cadrul Ministerului Transporturilor Constructiilor si Locuintelor, semnata de director general Mariana Ionita, precizeaza referitor la blocurile ANL din Medgidia: "Aceste locuinte fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, context in care, potrivit prevederilor art. 11 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, nu pot fi instrainate, nu pot fi supuse executarii silite si asupra lor nu se pot constitui garantii reale si nu pot fi dobandite de alte persoane prin uzucapiune. Locuintele pentru tineri, destinate inchirierii, nu pot fi trecute in proprietate privata a municipiului Megdidia".

Platesc contribuabilii

Daca insa cetatenii Medgidiei s-ar putea gandi ca modul in care a decurs licitatia si ingineriile prin care a fost obtinut creditul nu ii incurca cu nimic, le propunem un calcul simplu. Contracandidatul lui Pintilie la Primaria Medgidia, din partea PD, Dumitru Moinescu, a solicitat firmei producatoare de cazane de otel sa ii trimita o lista de oferte cu preturile acestor produse. Italienii au raspuns ca pretul trece putin peste 400.000 de euro. Daca am adauga la aceasta suma un credit maximal de 15 procente si am mai pune, cu multa larghete, inca 50.000 de euro pret de montaj pentru fiecare centrala, cu greu am putea ajunge la un milion de euro. In aceasta situatie, cat sa fi platit in plus Primaria, pentru service si depanare, ca sa se ajunga la 1662.378 euro?! Iar daca nu se poate ajunge la aceasta suma, unde s-a dus restul de bani? Bani care vor fi platiti de catre contribuabili. Luand ca baza de discutie aproximativ 1700 de apartamente, reiese ca fiecare familie va trebui sa plateasca pentru aceasta lucrare cu varf si-ndesat, adica aproximativ 1000 de euro. Daca insa ne gandim ca in Medgidia sunt in total 18 centrale termice, putem calcula cu usurinta cu ce suma va indatora Pintilie orasul daca va reusi sa mai iasa inca o data primar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii