Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:38 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Cristea s-a folosit de un muribund pentru a-si acoperi falsurile

ro

11 Dec, 2003 00:00 3543 Marime text

Cooperativa de Credit Victoria - masina de spalat bani a fostului trezorier PSD

Gheorghe Cristea s-a folosit de rude si apropiati pentru a intocmi documente fictive cu care jonglau sume importante din conturile Cooperativa de Credit Victoria * Scopul era de a spala bani de la CCV * Pentru a nu ajunge sa raspunda vreodata penal pentru falsurile din documentele cooperativei, Cristea a avut angajat presedinte pe Petre Anastase, care suferea de o boala incurabila * Toate falsurile erau semnate de Petre Anastase, care a decedat la inceputul lunii decembrie # Este posibil ca Gheorghe Cristea sa-l fi angajat deliberat pe Anastase, ca sa scape de raspunderea penala in cazul in care s-ar fi ajuns la o ancheta * Acum, Cristea este acoperit de semnaturile defunctului Anastase

Una dintre practicile gulerelor albe aparute in perioada de dupa revolutie a devenit deja binecunoscuta. Atunci cand este vorba de falsuri sau de documente care pot deveni probe sunt bagate la "inaintare" persoane care sufera de boli incurabile, cum ar fi cancerul, care au orizontul de viata foarte scurt si care isi asuma responsabilitatea prin semnatura. In cazul in care se ajunge la cercetarea penala, aceste persoane nu pot fi arestate din motive medicale, iar in momentul in care survine decesul, totul ramane in sarcina decedatului si cazul este inchis. Se pare ca o astfel de metoda a folosit si Gheorghe Cristea, consilier judetean PSD, fost director al Bancii Agricole si patron al Cooperativei de Credit Victoria (CCV). Gheorghe Cristea a manipulat in scopuri personale unul dintre angajatii CCV, care suferea de o boala incurabila si care a decedat la inceputul lunii decembrie. Ziarul ZIUA de Constanta a publicat anul trecut o serie de articole care au avut ca subiect afacerea de "familie" a lui Gheorghe Cristea - Cooperativa de Credit "Victoria". In articolele publicate anterior am aratat cum Cooperativa de Credit "Victoria" a fost transformata intr-un instrument care este folosit de fostul trezorier al PSD Constanta, Gheorghe Cristea, pentru a-si finanta afacerile personale. ZIUA de Constanta a demonstrat modul in care credite de miliarde erau acordate rudelor si apropiatilor lui Gheorghe Cristea. Multe dintre aceste credite erau fictive si, probabil, unii dintre membrii familiei Cristea nici nu cunosteau faptul ca au beneficiat de aceste credite. Gheorghe Cristea gestiona afacerea si se foloseste de un cerc de persoane apropiate pentru a-si atinge scopurile. Gheorghe Cristea deschidea si lichida credite, dupa cum avea interesul. El se folosea de numele sotiei, mamei sale paralizate, al fratelui, al fiului si al fiicei, dar si de cel al unor oameni de incredere.

Mortii cu mortii, viii cu viii

De altfel, intr-o perioada in care multe dintre documentele de credit erau fictive, Cristea a renuntat la functia de presedinte al Cooperativei de Credit "Victoria" si l-a numit pe unul dintre oamenii sai de incredere, Anastase Petre. Acesta era, pentru ca se poate vorbi la trecut despre el, o mai veche cunostinta a lui Gheorghe Cristea din perioada in care era director la Banca Agricola. Anastase era un fel de mana dreapta a lui Cristea. El a ocupat functia de sef serviciu credite si a dus la indeplinire multe din aranjamentele fostului sau director. Probabil ca aceasta functie l-a solicitat mult, pentru ca s-a imbolnavit de rinichi. Anastase a fost chiar cercetat intr-un dosar penal in care subiectul principal a fost Gheorghe Cristea. Este vorba de dosarul 578/P/1999. Gheorghe Cristea era cercetat pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu. Fostul director al Bancii Agricole, Gheorghe Cristea, a fost scos de sub urmarirea penala pe motiv ca lipseste unul din elementele constitutive, respectiv latura obiectiva. Nu se stie daca procurorul a fost si el obiectiv in aceasta cauza. Anastase suferea de insuficienta renala si era dependent de dializa. De la inceputul activitatii de la "Victoria", pe fostul sau colaborator Cristea l-a numit presedintele CCV. Asta, probabil pentru a se proteja. De ce s-a ascuns Cristea dupa semnaturile lui Anastase? Raspunsul este simplu. La primul control mai amanuntit, creditele si debitele fictive facute sub semnatura falsa, cu scopul de a scoate bani din diferenta de dobanda, vor face probabil obiectul unui dosar penal. Cine va fi primul anchetat? Petre Anastase. Cazul va fi, probabil, clasat pentru ca Petre Anastase a decedat si a fost inmormantat pe 2 decembrie. Am aflat ca sotia lui Petre Anastase, Maria Anastase, a fost si ea angajata la CCV pe functia de casiera. Documentele de intrari si iesiri de numerar trebuiau sa fie intocmite de casiera, care nici nu trecea pe la sediul cooperativei. In locul sau semna Petre Anastase si totul era confidential. Nimeni nu stia daca intr-adevar erau incasati sau livrati banii din documentele intocmite, decat Cristea si Anastase. Raspunzator era doar Anastase, care si semna. Suntem in posesia unor probe care arata ca Gheorghe Cristea a semnat, in numele apropiatilor sai, pe documentele de depunere sau eliberare de numerar. Lista cu situatia creditelor si a depozitelor din luna iulie 2002 contine clienti ca portarul institutiei, Valeriu Patrahau, si sotia sa Mihaela, care sunt finii lui Gheorghe Cristea, verii Marinel Lazar, fostul sofer al presedintelui pe vremea cand era director la Banca Agricola. Marinel Lazar era director economic la "Victoria", Marius Frentescu este de asemenea unul dintre oamenii de incredere ai lui Cristea si restul rudelor apropiate. Pentru alte tranzactii Gheorghe Cristea a folosit ca "paravan" si alte persoane.

Falsurile defunctului Petre Anastase

In continuare vom arata care era algoritmul dupa care Cristea scotea bani din tranzactii fictive. Pe baza datelor de identificare, pe care le cunoaste din contractele incheiate cu adevarat, Cristea intocmea alte documente pentru depozite fictive. Sumele trecute in aceste depozite erau mari si aveau o dobanda de 48-57% pe an. In acelasi timp, prin dispozitiile lui Gheorghe Cristea, angajatii intocmeau contracte de credite, care aveau dobanzi de 12%. De fapt, prin casieria cooperativei nu trecea nici un ban, ci erau intocmite documente doar pentru o noapte. Din acestea reies sumele intrate ca depozit si iesite cu destinatia credit. Diferenta de dobanda dintre cea la credit de 12% si 48-56% de la depozit reprezinta, de fapt, bani pe care Cristea ii putea scoate din cooperativa cash, dupa ce creditele si depozitele fictive erau stinse. Un alt motiv pentru care Gheorghe Cristea a practicat aceste falsuri, prin care s-au modificat actele contabile ale cooperativei, este pentru a nu inregistra un activ net, cu scopul de a induce in eroare organele de control ale BNR, care au efectuat verificari la "Victoria". Toate documentele mai delicate erau semnate de Anastase, care acum ne-a parasit. Bineinteles ca, daca se va ajunge cu cercetarea la ceea ce s-a intamplat, Cristea nu poate fi tras la raspundere pentru ca fostul presedinte semna toate documentele de intrare si iesire a banilor din casa cooperativei. Sa-l fi numit special Cristea pe Anastase ca sa scape de raspundere?

Contracte fictive pe numele nepoatei

Un exemplu ar fi cazul nepoatei lui Gheorghe Cristea, Violeta Delia Dumitrascu. Exista pe numele acesteia un contract de depozit incheiat in regula pe data de 16 august 2001, pentru suma de 5.000.000 lei, iar un altul incheiat in fals la data de 7 mai 2002, pentru un depozit de 265.000.000 lei, cu dobanda de 48%. Se pot observa de catre orice novice diferentele dintre cele doua semnaturi. Mai mult, pe cel de-al doilea, pe verso, la articolul 4, intitulat "Clauze speciale", este trecut ca imputernicit chiar Gheorghe Cristea, care putea sa retraga total sau partial suma din depozit. Gheorghe Cristea isi continua activitatea mai mult printr-un joc al listelor si a ajuns consilier judetean din partea PSD. De altfel, el a fost trezorierul partidului la alegerile din 2000.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii