Silenzio stampa in institutia condusa de Grigore Mertoiu
Silenzio stampa in institutia condusa de Grigore MertoiuCarne comercializata prin substituirea speciei
Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Constanta, a descoperit in Saptamana Luminata, deci in preajma sarbatorilor pascale, ca se comercializa carne prin substituirea speciei * Intr-o tacere suspecta, in documentul remis presei, doctorul Grigore Mertoiu, directorul institutiei, nu sufla o vorba despre ce fel de jivine au fost oferite spre vanzare constantenilor pentru festinul de Paste * De asemenea, nu se spune nimic despre agentul economic sau persoana fizica vinovata de comercializarea carnii prin substituirea speciei * In schimb, Mertoiu se lauda ca in cele 365 de controale au fost verificate 81 de unitati de productie produse alimentare, 62 de unitati de comercializare produse alimentare, 57 de unitati de alimentatie publica, 67 de piete si targuri, 30 de laboratoare cofetarie si patiserie si 68 de depozite * Despre eficienta controalelor in care s-au constatat reale atentate la sanatatea populatiei nu se spune, din nou, nici o vorba * Normal ca de aici se nasc anumite intrebari * Este aspectul privind comercializarea carnii substituite speciei unul de neglijat pentru populatie? * Pe cine si de ce acopera inspectorii sanitari? * Ce carne de animal au mancat constantenii de Paste? * Are vreo legatura fraza din comunicat cu intensificarea activitatii unor grupuri ilegale de hingheri care alergau ca bezmeticii prin oras?
Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Constanta, sub semnatura directorului Grigore Mertoiu, trimite presei, in fiecare saptamana, un comunicat prin care anunta ce a facut institutia in cauza in ultimele sapte zile de activitate. Numai ca, potrivit ultimului document de acest gen, in Saptamana Luminata, cand toti crestinii erau agitati sa gaseasca produsele specifice sarbatorilor pascale, inspectorii sanitari, ori au fost legati la ochi, ori au vrut sa fie mai ingaduitori, pentru ca numai asa pot fi interpretate rezultatele muncii lor de atunci. Pentru a nu se crede ca avem ceva cu cineva, iata si ce au gasit inspectorii in periplul lor prin locurile unde se comercializeaza si se depoziteaza ce ii intereseaza pe dansii. In cele 365 de controale din perioada 25 aprilie-1 mai, au fost verificate 81 de unitati de productie produse alimentare, 62 de unitati de comercializare produse alimentare, 57 de unitati de alimentatie publica, 67 de piete si targuri, 30 de laboratoare cofetarie si patiserie si 68 de depozite. Ca urmare a constatarilor din teren s-au aplicat patru amenzi, cu o valoare totala de 60 de milioane de lei. Pana aici, toate bune si frumoase, sau cel putin asa par sa fie. Numai ca, daca ar fi sa ne luam dupa rezultate, si unui nespecialist i s-ar parea ineficienta activitatea din cadrul acestei institutii.Noi cu drag muncimNu este posibil ca o echipa de inspectori, cu salarii bune, pe masinile si benzina statului, care efectueaza 365 de verificari, sa confiste, in medie pentru fiecare control, produse alimentare de origine animala dupa cum urmeaza: 800 de grame de carne si preparate din carne, 2,7 kilograme de lapte si produse lactate, 0,137 kilograme de peste si preparate din peste, 11,2 oua sparte si 3,3 kilograme de alte produse, si sa dea amenzi tot in medie pentru fiecare control de circa 160 de mii de lei. Surprinzator de suspecta este insa tacerea DSVSA cand spune ca au fost aplicate sanctiuni pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare privind comercializarea carnii prin substituirea speciei. Cand am ajuns la acest capitol al comunicatului semnat de doctorul Mertoiu, directorul DSVSA, ne-au trecut fiorii si nu am putut sa nu ne punem niste intrebari, pe care si le-ar fi pus orice om cu capul pe umeri, si pe care i le punem si noi capilor institutiei. Este aspectul privind comercializarea carnii substituite speciei unul de neglijat pentru populatie? Pe cine acopera inspectorii sanitari, in speta Grigore Mertoiu atunci cand nu face deloc tam-tam pe acest grav atentat la sanatatea populatiei, cand s-a comercializat carne prin substituirea speciei? Ce carne de jivina au mancat constantenii de Paste? Ce agent economic sau persoana fizica le-a livrat constantenilor aceasta carne de specie substituita? Unde au avut loc aceste fapte si cati constanteni s-au infruptat din aceste "delicatese" de sfintele sarbatori pascale? Cate dosare penale s-au intocmit pentru faptele descrise deosebit de discret in materialul inaintat presei si semnat de doctorul veterinar Grigore Mertoiu? Si in toate aceste conditii institutia care are menirea sa protejeze populatia din punct de vedere sanitar-veterinar si al sigurantei alimentelor, dupa ce constata ca manipularea produselor de origine animala se face cu incalcarea normelor sanitare in vigoare, depozitarea oualor se face in conditii necorespunzatoare de temperatura sau comercializarea produselor de origine animala se face cu tot felul de ilegalitati, DSV confisca, mai mult de ochii lumii, vreo cateva kilograme de carne, cateva oua si niste peste si cateva kilograme de alte produse. Si ultima mare intrebare este urmatoarea: sunt eficiente verificarile pe care le face institutia pe care o coordoneaza doctorul Mertoiu? Face treaba care ii este atribuita prin lege si acte normative DSVSA Constanta? Are vreo legatura fraza din comunicat cu intensificarea activitatii unor grupuri ilegale de hingheri care alergau ca bezmeticii prin oras pentru prinderea cainilor? De ce nu este informata corect opinia publica asupra unor aspecte precum cele cu carnea comercializata prin substituirea speciei? Sunt intrebari grele, apasatoare, care nu ar trebui sa-i lase indiferenti pe mai marii institutiei, dar si pe cei care le coordoneaza activitatea.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp