Ce drepturi îţi conferă asigurarea RCA?
Ce drepturi îţi conferă asigurarea RCA?Poliţa RCA reprezintă o asigurare obligatorie, astfel că de cele mai multe ori şoferii nu îi acordă o atenţie prea mare. Ce se întâmplă însă în momentul în care fiecare dintre noi este pus în situaţia de a fi cel păgubit în cazul unui accident şi de a obţine despăgubiri pe baza acestei poliţe? Îţi cunoşti drepturile?
Deseori se poate întâmpla ca un şofer păgubit să se confrunte cu diverse probleme, venite fie din partea şoferului vinovat, fie din partea companiei care trebuie să ofere despăgubirile. Astfel de nereguli pot fi însă semnalate, astfel încât despăgubirile să fie plătite când şi cum trebuie.
1. Şoferul poate solicita despăgubiri şi înainte de efectuarea reparaţiilor în service, în baza unei decizii luate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) încă din 2010.
2. Compania de asigurări este obligată să plătească despăgubirile aferente în maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar pentru dosarul de daună sau să dea un răspuns, dacă cererea de despăgubire este sau nu întemeiată.
3. Şoferul păgubit poate solicita despăgubiri şi pentru imposibilitatea folosirii maşinii după accident, însă doar în instanţă. Compania de asigurări este obligată prin lege să plătească aceste despăgubiri, fără necesitatea intentării unui proces, doar în momentul în care este vorba de o firma specializată în transportul de pasageri sau de marfă.
4. Compania de asigurări nu are voie să impună şoferului un anumit service în care să îşi realizeze reparaţiile. Acesta are libertate de alegere în privinţa unităţii în care vrea să îşi repare maşina.
5. În cazul în care compania de asigurări nu vrea să accepte circumstanţele prezentate în care a avut loc accidentul şi impune realizarea de investigaţii, acestea nu pot dura mai mult de 3 luni.
6. Dacă un şofer îşi vinde maşina, el are dreptul de a-şi recupera banii pe RCA şi pe Casco pentru perioada de valabilitate a poliţei rămasă nefolosită. Atenţie însă! Acest lucru se întâmplă doar în momentul în care şoferul nu a fost implicat în niciun fel de accidente şi nu a înregistrat daune.
7. Dacă şoferul vinovat nu deţine un RCA, păgubitul se poate adresa Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii, care îi va oferi despăgubiri pe care ulterior le va recupera de la şoferul care a provocat accidentul. Atenţie însă! În cazul în care cel vinovat fuge de la faţa locului, sunt acordate despăgubiri doar pentru daunele materiale şi nu şi pentru vătămări corporale sau deces.
8. În cazul în care şoferul vinovat are maşina înmatriculată în străinătate, cel păgubit se poate adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, care îl va ajuta să primească despăgubiri.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp