Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:32 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce trebuie să ştim şi să facem când avem semne şi simptome ale regiunii ano-perianale

ro

15 Jun, 2012 01:00 8949 Marime text
OnClinic.jpg Profesorul universitar doctor Iusuf Timurlenc, medic primar în chirurgie generală, coordonatorul Clinicii Proctoline din cadrul ON Clinic Medical Advanced Institute, ne spune ce trebuie să ştim şi să facem când avem semne şi simptome ale regiunii ano-perianale. Cei care întâmpină astfel de probleme se pot adresa Clinicii Proctoline, la numărul de telefon 0241.54.84.63.

Patologia anoperianală cuprinde afecţiuni care au o largă răspândire. Schimbările în alimentaţie, sedentarismul, stresul şi ritmul alert pe care viaţa modernă le presupune, au dus la o creştere alarmantă a acestor boli, care au căpătat în ultimul timp un adevărat caracter social.

Potrivit prof. univ. dr. Iusuf Timurlenc, toate afecţiunile canalului anal se exprimă prin intermediul a 5-6 simptome şi sunt considerate ca afecţiuni aparent banale, dar în realitate sunt responsabile de suferinţe importante, cu complicaţii şi sechele majore, adeseori infirmizante.

Nu trebuie să omitem din vedere faptul că aceste simptome pot ascunde fie debutul, fie expresia unor boli loco-regionale de gravitate certă (colon, rect, vezică urinară, uter, prostată) a căror nedepistare poate determina pierderea momentului terapeutic optim, suficient fiind dacă amintim aici cancerul de colon şi rect.

Care sunt aceste simptome?

- Sângerarea anală - afectează 10% din populaţie, din care 70-75% este atribuită hemoroizilor, 15% fisurii anale, iar restul altor afecţiuni (cum ar fi: tumori benigne sau maligne, recto-colite, diverticuloza, boala Crohn, parazitoze).

Este important să ştim caracterul sângerărilor, cantitatea, relaţia cu momentul defecaţiei, dacă picură sau nu pe closet, coafează scaunul sau este amestecat cu acesta. Neglijarea poate duce la anemii severe sau la nedepistarea unor boli grave. Este interzisă astfel ataşarea exclusivităţii sângerărilor de hemoroizi!

- Durerea - sub formă de arsură, presiune, sfâşiere, tenesme, poate avea caracter acut sau cronic, pulsatil sau nu, declanşată de actul defecaţiei sau nu, cu sau fără interval liber. Aceasta poate fi atribuită unei fisuri anale, unor abcese sau tromboze hemoroidale, dar şi unei coccidinii, prostatite, fecaloame, cancere pelvine avansate.

- Tumefierile şi prolapsul - pot fi uneori externe, nedureroase - ca în chiste, adenoame, marisce, progresive - ca în cancerul epidermoid sau melanoame. Alteori, cel mai frecvent, apar după actul defecaţiei - ca în prolapsul hemoroidal, rectal, reductibile spontan sau nu după scaun, sau însoţite de durere - ca în prolapsul trombozei hemoroidale sau al papilitei hipertrofice ori a unui polip pediculat de canal anal sau rectal inferior.

- Scurgerile anale - pot fi mucoide în hemoroizi, prolaps rectal, rectocolite, adenoame viloase, colon iritabil, purulente în abcese, fistule, fisuri, furuncule sau fecaloide în incontinenţa fecală.

- Pruritul - este, de obicei, asociat acestor simptome majore, fiind consecinţa iritaţiei locale dată de secreţiile ce însoţesc aceste afecţiuni.

- Manifestările legate de defecaţie - trebuie analizate şi definite cu acurateţe: tulburările de ritm, constipaţia, dar şi diareea trebuie recunoscute şi tratate corespunzător, iar tulburările de continenţă manifestate prin dificultăţi de evacuare sau incontinenţă fecală, ce afectează mai mult de 10% din populaţie, pot trăda grave tulburări de statică pelvină sau alte afecţiuni obstetricale, neurologice etc.

onclinic-iusuftimurlenc.jpg

Cauzele acestor afecţiuni cu manifestările sus amintite, sunt majoritatea intrinseci, dar favorizate de multe ori de factori extrinseci, care depind de voinţa noastră şi pe care îi putem corecta, cum ar fi: abuzul de condimente, alcool, alimentaţie săracă în fibre şi lichide, care duce la constipaţie cronică, statul în şezut timp îndelungat, sedentarismul.

Întârzierea recunoaşterii şi prezentării la medic din neglijenţă, pudoare sau lipsă de educaţie sanitară, agravează şi pierde momentul optim de tratament, în ciuda faptului că regiunea canalului anal este uşor accesibil şi uşor de examinat, fără a necesita o aparatură deosebită.

„De aceea, îndemnăm pe toată lumea care prezintă vreunul dintre semnele şi simptomele amintite să se prezinte la un examen proctologic (inspecţie, tuşeu anal, tuşeu rectal, anuscopie, rectoscopie etc), care devine indispensabil pentru prevenirea agravării şi pentru tratamentul în timpi optimi a acestor afecţiuni", mai precizează prof. univ. dr. Iusuf Timurlenc, medic primar în chirurgie generală, coordonatorul Clinicii Proctoline din cadrul ON Clinic Medical Advanced Institute. Programările pot fi făcute la numărul de telefon 0241.54.84.63.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii