Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:51 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marmura O piatră naturală cu finisaje perfecte

ro

09 Jun, 2012 01:00 7801 Marime text

img_371.jpgMarmura este o rocă metamorfică, compusă în cea mai mare parte din calcit (forma cristalină a carbonatului de calciu, CaCO3) şi obţinută prin metamorfoza calcarului.

Marmura este o rocă metamorfică foarte densă, dură, cu granulaţie fină, care poate fi lustruită uşor, cu rezultate spectaculoase. Ca majoritatea calcarelor, este însă sensibilă la acizi, grăsimi şi produse abrazive, care-i pătează suprafaţa. Materialul este recunoscut ca fiind relativ fragil şi scump, totuşi rămâne superb.

De secole, marmura a fost folosită ca o piatră naturală eternă pentru a reflecta bogăţia, opulenţa, statutul şi clasa socială. Finisajul marmurei este evident şi astăzi la clădirea Panteonului, la David - renumita sculptura a lui Michelangelo, la Basilica Sfântul Petru din Vatican şi la alte clădiri şi monumente importante din lumea întreagă.

Blocurile de marmură albă au fost întotdeauna apreciate în domeniul sculpturii. Această preferinţă are de-a face cu anumite caracteristici ale pietrei, precum: moliciune, omogenitate şi o rezistenţă destul de mare la fisurare şi spargere.

Marmura a început să fie folosită cu sute de ani în urmă în Roma şi Grecia Antică datorită finisajului ei foarte şlefuit. De fapt, cuvântul marmură este derivat din cuvântul grecesc „marmaros", care înseamnă „piatră strălucitoare".

Marmura este rezultatul metamorfismului pietrelor sedimentare carbonate, cum ar fi calcarul, care are în compoziţie în principal calcit. Procesul de metamorfism constă într-o recristalizare completă a pietrei originale într-o combinaţie de calcit, argonit şi cristale dolomite.

Marmura este extrasă de peste tot din Irlanda şi Spania, până în China şi Australia. Una dintre cele mai fine varietăţi de marmură ale lumii vine din Italia, oraşul Roma fiind considerat cel mai mare producător de marmura. Unele dintre cele mai dezvoltate cariere de marmura sunt în Grecia, Turcia şi Spania.

Procesul de extragere a marmurei s-a schimbat dramatic în ultimii ani. În perioada Renaşterii, marmura era extrasă prin introducerea unui cârlig din lemn în piatră, ceea ce ducea la crăparea şi fisurarea acesteia. Mai târziu, se turna apă în carieră, ceea ce ducea la crăparea pietrei. În perioada contemporană şi astăzi se foloseşte un cablu cu diametrul de un centimetru, care conţine bucăţi de diamante. Muncitorii din carieră găuresc piatra, trec cablul prin aceste găuri pentru a forma o buclă sau pentru a prinde cu un nod, care este pus în mişcare cu un motor electric.

Marmura a fost folosită ca o piatră arhitecturală pentru clădiri şi structuri renumite din zilele noastre, cum ar fi Taj Mahal.

img_372.jpg

Culorile marmurei

Cele mai obişnuite culori pentru marmură sunt următoarele: albă, crem, cenuşie, gri, neagră şi roşie. În timp ce culoarea cea mai cunoscută a marmurei este albul, mineralele accesorizate care acţionează ca agenţi de colorare produc o supraabundenţă de culori. Diversitatea substanţelor şi impurităţilor condiţionează culoarea şi nervurile pietrei. În funcţie de provenienţă, marmura prezintă aspecte foarte diferite. De la alb la negru, care oferă suprafeţe perfect unicolore, până la verde sau roşu, cu vine mari, albe, există numeroase colorituri discrete sau tari; de altfel, se obişnuieşte ca marmura să fie numită prin culoarea ei, uneori urmată de numele locului de extracţie, de exemplu „marmură albă de Carrara" sau „verde de India". Fineţea granulaţiei permite şlefuirea până la obţinerea unui finisaj de un luciu deosebit, punând în valoare atât nervurile, cât şi nuanţa.

Deseori, designerii şi arhitecţii preferă umbre de alb şi marmură de culori deschise pentru băi şi bucătării, deoarece aceste pietre naturale pot compensa sau suplimenta alte culori mai puternice din încăpere.

Accesaţi site-ul www.piatraonline.ro, unde veţi găsi toate tipurile de marmură necesare proiectelor dvs. Rock Star Construct vă pune la dispoziţie şi o echipă de montaj, gata să vă ajute indiferent de dimensiunea şi mărimea proiectelor dvs.

Aplicaţiile marmurei

Aplicaţiile marmurei sunt variate, ca şi culorile, începând de la chiuvete şi pardoseli şi mergând până la sculpturi şi artă decorativă încrustată. În funcţie de puritate, textură şi model, marmura este extrasă pentru folosirea în sculpturi şi în scopuri arhitecturale, dar şi pentru ornamentele interioare şi exterioare.

Marmura se găseşte în blocuri, pardoseală şi lastre şi are numeroase finisaje, cum ar fi şlefuite, mătuite sau scapitate.

Deşi este o piatră naturală nu foarte dură, marmura poate fi folosită pentru blaturi; impermeabilitatea la apă o transformă într-un material de folosit pentru amenajarea băilor.

Marmura este simbolul bogăţiei, grandorii şi statutului social şi cererile de folosire a acesteia pentru diferite proiecte sunt în creştere, fiind foarte promovată în revistele de specialitate.

sunny_split.jpg

Marmura a fost folosită ca o piatră arhitecturală pentru construcţia unor clădiri renumite, ca Taj Mahal, Catedrala din Pisa şi Panteonul.

Firma Rock Star Construct vă pune la dispoziţie un depozit situat în sectorul 1, care vă asigură stocuri permanente pentru toată gama de produse.Echipa vă stă permanent la dispoziţie, gata să vă ofere informaţii legate de produsele de care aveţi nevoie în proiectele dumneavoastră.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii