Maşina mea a fost lovită! Cum obţin despăgubiri?
Maşina mea a fost lovită! Cum obţin despăgubiri?Oricărui şofer constănţean i se poate întâmpla la un moment dat să îi fie lovită maşina în cadrul unui accident auto.
Ce este de făcut într-o astfel de situaţie? În special conducătorii auto tineri din Constanţa nu vor şti exact cum anume trebuie să procedeze. Există câţiva paşi care trebuie făcuţi de cel păgubit, în aşa fel încât să primească despăgubiri pe baza poliţei RCA a şoferului vinovat.
Ce fac după accident?
Cei doi şoferi implicaţi în accident pot completa un formular de constat amiabil, atunci când este vorba doar de pagube materiale şi doar dacă ambii şoferi cad de acord în acest sens. În schimb, în cazul în care este vorba şi de vătămări corporale sau deces, este interzisă completarea constatării amiabile şi trebuie chemata Poliţia Rutieră pentru întocmirea unui proces verbal de constatare.
Ulterior, se ia legătura cu compania de asigurări la care este încheiată polita RCA a şoferului vinovat, pentru deschiderea unui proces de daună. În urma analizei cauzelor şi a aspectelor specifice respectivului caz, compania de asigurări stabileşte valoarea despăgubirilor care pot fi acordate celui păgubit. Legislaţia prevede ca într-un termen de maxim 10 zile de la depunerea ultimului document solicitat, asigurătorul să ofere un răspuns referitor la despăgubiri.
Şoferul poate fi trimis într-un service agreat de asigurător, deşi companiile de asigurări nu ar trebui să impună un anumit service. Cel păgubit trebuie să aibă libertate de alegere în acest sens.
Care sunt actele necesare pentru dosarul de despăgubiri?
- o copie după certificatul de înmatriculare a maşinii;
- o cerere de despăgubire realizata de victima;
- procesul verbal realizat de Poliţia Rutieră, în care sunt realizate măsurători şi în care se regăseşte schiţa accidentului;
- procesul verbal făcut de inspectorul de daune din partea companiei de asigurări;
- o copie după certificatul medico-legal şi alte acte medicale în caz de vătămare corporală.
Ce fac dacă şoferul
vinovat nu are RCA?
Într-o astfel de situaţie, păgubitul se poate adresa Fondului de Protecţie a
Victimelor Străzii. Instituţia se ocupă de astfel de cazuri, oferind
despăgubire celor prejudiciaţi în urma unui accident. Ulterior, Fondul îşi
recuperează banii de la persoana vinovata de producerea evenimentului rutier.
Atenţie, însă! În cazul în care vinovatul fuge de la faţa locului, Fondul nu oferă despăgubiri decât în cazul existenţei vătămării corporale. Daunele materiale nu vor fi despăgubite.
Ce fac dacă şoferul vinovat are maşina înmatriculată în străinătate?
În acest caz, şoferul trebuie să se adreseze Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, care va oferi despăgubirile necesare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp