Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:02 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pacienţii constănţeni ar putea să nu mai beneficieze de medicamente ieftine compensate

ro

19 Jul, 2012 01:00 2682 Marime text

medicamente.jpgPacienţii din Constanţa ar putea să nu mai beneficieze de medicamente compensate atunci când vine vorba de afecţiuni uşoare, cum ar fi răceala sau gripa, ci acestea vor trebui cumpărate cu bani din buzunarul propriu.

Propunerea a venit din partea actualului Ministru al Sănătăţii, care doreşte ca pachetul medical de bază să acopere cheltuielile date de boli grave, precum cancerul.

Nu vor mai fi decontate medicamente care costă mai puţin de 10 lei şi care sunt antiinflamatorii, antispastice şi expectorante, deoarece acestea aduc cheltuieli majore pentru bugetul de sănătate. De aceea se doreşte ca banii aceştia să fie îndreptaţi către afecţiuni mai costisitoare.

În 2011, au fost decontate 20 de milioane de euro pe siropuri, 11 milioane de euro pe medicamente antiinflamatorii şi 10 milioane de euro pe pastile împotriva durerilor. Proiectul pentru noua lege a sănătăţii impune deductibilitatea fiscală şi în cazul asigurărilor facultative de sănătate, nu doar în cazul abonamentelor, aspect care poate duce la trecerea de la abonamente la asigurări private, precum şi la creşterea gradului de concurenţă între clinicile medicale private.

O astfel de trecere va oferi un avantaj clienţilor. Abonamentele medicale nu prevedeau şi acoperirea cheltuielilor date de spitalizare, în timp ce asigurarile de sanatate private oferă de cele mai multe ori o indemnizaţie pentru zilele de spitalizare.

Se vehiculează ideea conform căreia noua lege a sănătăţii ar putea creşte piaţa asigurărilor medicale la 1,5 miliarde de euro în următorii patru ani. Proiectul legislativ prevede existenţa a cinci tipuri de pachete de sănătate diferite, în funcţie de categoria în care se încadrează pacientul.

Pachetul minimal - include servicii medicale şi urgente, care vor fi acoperite din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Pachetul de bază - include acele servicii medicale şi medicamente pentru persoanele asigurate, decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

Pachetul social - destinat acelor asiguraţi cu venituri mici.

Pachetul special - creat pentru pacienţii cu boli rare, care includ costuri mari.

Pachetul facultativ - poate fi obţinut de cei care îl doresc, existând doua tipuri de asigurări: asigurarea facultativă complementară (acoperă serviciile medicale care nu se regăsesc în pachetul de baza) şi asigurarea facultativă suplimentară (care mai include şi accesul la un anumit personal medical, condiţii de spitalizare superioare şi opţiunea de a solicita o a doua opinie medicală).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii