Tot ce trebuie sa stim despre OUA si calitatile lor nutritive
Tot ce trebuie sa stim despre OUA si calitatile lor nutritiveAlbusul si proteinele
Albusul este de fapt o solutie de albumine, al caror reprezentant principal este ovoalbumina.
Proteinele din albus au o valoare biologica inalta si contin toti aminoacizii esentiali necesari organismului - si in special cantitati crescute de tirozina, triptofan si lizina - atat de bine proportionati, incat oul a devenit referinta standard pentru compararea calitatii proteinelor din alte alimente.
Astfel, prin definitie, valoarea biologica a proteinelor din ou este considerata 100%.
Albusul nu contine grasimi si colesterol.
Galbenusul si vitaminele
Principala proteina a galbenusului este ovovitelina.
De asemenea, galbenusul este o sursa importanta de fosfolipide extrem de necesare in alimentatie, mai ales in cazul copiilor si al gravidelor.
Spre deosebire de albus, galbenusul este bogat in vitamine hidrosolubile
(in special complexul B) si liposolubile (vitaminele A, D, E si K).
Cu exceptia riboflavinei care este distribuita uniform in masa oului, toate celelalte vitamine se gasesc in galbenus.
De remarcat este faptul ca oul nu contine vitamina C.
Galbenusul concentreaza si substantele minerale din ou (fosfor, calciu si fier).
Datorita continutului crescut de grasimi emulsionate, galbenusul are o importanta actiune colecistokinetica; pe de alta parte, prezenta colesterolului in cantitate semnificativa impune limitarea consumului la coronarieni, dislipidemici sau la pacientii cu litiaza biliara.
Sursa: Prokid.roUrmareste-ne pe Grupul de Whatsapp