Constanta si Burgas, puncte strategice pentru americani
Constanta si Burgas, puncte strategice pentru americani
23 May, 2007 00:00
ZIUA de Constanta
1615
Marime text
In ianuarie 2006, Institutul american pentru studii strategice nationale a organizat, la Bucuresti, prezentarea conceptului sau strategic de securitate -"Strategia euroatlantica pentru Marea Neagra". In ajun, fusesera semnate acordurile cu Romania si Bulgaria privind infiintarea de baze militare "in scopul imbunatatirii comunicatiilor cu gruparile armate din Irak". Una dintre ele - in perimetrul aerodromului din apropierea portului Constanta - gazduieste sediul statului major al Gruparii operative est-europene a Pentagonului.
Locurile de stationare - Constanta si Burgas - coincid cu puntele de plecare a terminalelor petroliere existente sau proiectate ale oleoductelor Burgas -Alexandroupolis si Constanta - Trieste, ceea ce nu pare simpla coincidenta. Potrivit anumitor informatii, SUA sondeaza, de asemenea, posibilitatea extinderii prezentei sale militaro-maritime la Trabzon si Sevastopol.
Una din motivatiile amplasarii bazelor este existenta in regiune a patru conflicte inghetate - in Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud si Nagorno-Karabah, care complica serios situatia din bazinul Marii Negre. Bazele americane ar trebui, in opinia presedintelui roman, Traian Basescu, sa echilibreze pozitia Rusiei in regiune si sa nu admita scenariul fortei in rezolvarea conflictelor. In acelasi timp, in opinia politologului georgian, Ghia Nodia, amplasarea bazelor pe malul vestic al Marii Negre reprezinta una dintre etapele avansarii SUA spre Estul Europei, care are o importanta politica, dar si strategico-militara, pentru ca ele se apropie de zonele de conflict, unde, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, ar putea fi nevoie de trupe.
Scris de: {autor}Emilian ANDREI{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii