Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:53 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Economia Chinei a cunoscut un adevarat miracol"

ro

27 Sep, 2007 00:00 2277 Marime text
1190835828.jpg

1 octombrie este ziua Republicii Populare Chineze. Pe aceasta tema, am stat de vorba cu Excelenta Sa, domnul Wang Tieshan, consulul general al Consulatului Republicii Populare Chineze la Constanta.

Domnul Wang Tieshan s-a nascut in luna mai 1950, in provincia He Bei, China. Are studii superioare. Intre anii 1977-1989 a fost redactor si traducator la Editura Revista Ilustrata "CHINA". A continuat cu o noua incercare, pana in 1994, fiind pe rand, secretar III, secretar II si secretar I la Ambasada RP Chineze in Romania, iar intre 1994 si 1995 secretar I la Departamentul Europa de Est si Asia Centrala. Timp de cinci ani, intre 1995 si 1999 a fost secretar I la Ambasada RP Chineze in Romania, pana in 2001 secretar I si apoi director la Departamentul Europa de Est si Asia Centrala. Intre 2001 si 2003 este numit consilier la Ambasada RP Chineze in Republica Moldova, dupa care, din 2003 consilier la Ambasada RP Chineze in Romania. De anul acesta este consulul general al Consulatului Republicii Populare Chineze la Constanta. Este casatorit si are o fata. Vorbeste aproape perfect limba romana.

- Care este semnificatia zilei de 1 octombrie pentru poporul chinez si de cand se sarbatoreste?


- Ziua de 1 octombrie 1949 marcheaza victoria Revolutiei Populare, al sfarsitului unei dominatii a fortelor straine in China. De fapt, eliberarea Chinei s-a facut in 1945, cand, alaturi de alte popoare ale lumii, s-a obtinut victoria asupra fascismului japonez. Intre 1945 si 1949, China a fost macinata de un puternic razboi civil, condus de Partidul Comunist Chinez si fortele straine, care doreau subjugarea statului nostru.

- Ce transformari economice si sociale au fost resimtite de populatie, dar si de institutiile statului dumneavoastra, de la proclamarea Republicii Populare Chineze?


- Aici putem vorbi mult, mai ales ca transformarile sunt uriase. Imediat dupa 1 octombrie 1949, Guvernul s-a ocupat de refacerea economiei. Nu a fost usor. Apogeul cresterii economice a fost inregistrat in 1966, cand a avut loc asa zisa Revolutie Culturala. Care a tras economia in jos. S-a ajuns in zece ani la un dezastru in economie. In anul 1978, PC Chinez a lansat conceptul "politica de reforma si deschidere catre exterior". A fost o crestere fulminanta. Din 1988 pana in 2000, Produsul Intern Brut s-a dublat. Pana in anul 2012 acesta se va dubla din nou. Economia chineza a constituit un miracol chiar si pentru cei mai buni analisti in domeniu, pentru ca nimeni nu a mai vazut o asa dezvoltare rapida. Din 1978 pana acum ritmul de crestere economica a fost de 10 % si chiar mai mare, China aflandu-se pe locul 4, in acest sens, in lume. Specialistii apreciaza ca, in anul 2020, China va deveni prima putere economica a lumii, mai ales ca, deja, a devenit tara cu cele mai multe investitii straine in lume.

- Considerati ca relatiile economice si comerciale dintre China si Romania s-au schimbat dupa decembrie 1989?


- Aici trebuie facuta o precizare: China promoveaza o politica externa de pace si de construire a unei lumi armonioase. Iar relatia noastra cu Romania este una deosebita, inca de la 1 octombrie 1949. La numai cinci zile de la proclamarea RP Chineze, Romania a fost a treia tara, dupa Uniunea Sovietica si Bulgaria, care a recunoscut independenta noastra si noul guvern constituit. De atunci s-au facut nenumarate vizite reciproce la cel mai inalt nivel, inclusiv de presedinti de stat.

- Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si, implicit, in NATO, ar putea modifica, in urmatoarea perioada, relatiile dintre tarile noastre?


- Desigur, NATO se afla intr-o continua transformare. Iar Romania avea nevoie de NATO si de Uniunea Europeana. Noi am felicitat Romania si la intrarea in NATO si in UE.

- Ce ati recomanda romanilor care ar vrea sa viziteze China?


- Nu numai pentru romani, ci pentru oricine ar vrea sa vina la noi in concediu, dar si pentru afaceri: trebuie sa vada neaparat Marele Zid Chinezesc, Palatul Interzis al Beijingului, Pagodele, Armata de Teracota, Piata Tiananmen. Dar nu numai acestea sunt minunatiile Chinei. China este o minune prin faptul ca exista.

Scris de: {autor}Emilian ANDREI{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii