Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:36 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

2004 a inceput cu o scadere de sapte milioane de euro a valorii marfurilor exportate

ro

16 Mar, 2004 00:00 723 Marime text

In prima luna a acestui an, valoarea marfurilor exportate a fost de 45 milioane de euro, in timp ce valoarea marfurilor importate a fost de 62 milioane de euro * La export, ponderi importante au detinut produsele din grupa "combustibili, uleiuri minerale,..." cu 51,1% (produse petroliere), fonta, fier si otel, cu 18,6%, si materialele plastice, cauciuc si articole din acestea, cu 10,4% * Preturile de consum au crescut cu 0,4% la marfurile alimentare, cu 1,8% la marfurile nealimentare si cu 1,2% la servicii * Majoritatea agentilor economici apreciaza ca, in ultimele trei luni, evolutia situatiei economice a prezentat o anumita stabilitate, in timp ce pentru urmatoarele trei luni se releva o mentinere a tendintei pozitive a situatiei economice din sectorul comertului cu amanuntul (sold conjunctural +27%)

Agentii economici din judetul Constanta care desfasoara activitate de import-export au raportat, la sfarsitul lunii ianuarie, o activitate de import in crestere fata de cea consemnata in luna corespunzatoare a anului trecut, in timp ce activitatea de export a consemnat o usoara scadere. Astfel, conform raportului statistic lunar realizat de catre Directia Judeteana de Statistica Constanta, reiese faptul ca, in prima luna a acestui an, valoarea marfurilor exportate a fost de 45 milioane de euro, in timp ce valoarea marfurilor importate a fost de 62 milioane de euro. In cazul exporturilor, valorile au fost obtinute in functie de pretul de la frontiera tarii exportatoare, in timp ce in cazul importurilor acestea sunt exprimate in functie de preturile de la frontiera tarii importatoare. In ceea ce priveste activitatile de import-export desfasurate in perioada 1-31 ianuarie, la import, valoarea marfurilor care au facut obiectul acestei activitati a crescut cu aproximativ 14,5 milioane de euro fata de valoarea inregistrata in luna ianuarie a anului trecut si cu sapte milioane de dolari fata de finele anului trecut. In structura, in prima luna a acestui an, au predominat produsele din grupa "combustibili, uleiuri minerale,..." atat la export, cu 51,1% (produse petroliere), cat si la import, cu 57,0% (petrol si, in cantitati mai mici, produse petroliere). De asemenea, la export, ponderi importante mai detin fonta, fier si otel, cu 18,6% si materialele plastice, cauciuc si articole din acestea, cu 10,4%. Pe de alta parte, un aport important in activitatea de import l-au mai avut si masinile, aparatele, echipamentele electrice si aparatele audio-video, cu 17,8% din totalul marfurilor importate, precum si cerealele, cu 4,9%. In activitatea de import-export de la nivelul judetului sunt incluse toate schimburile de bunuri realizate de judetul Constanta si alte tari, avand ca obiect importul de marfuri direct pentru consum, marfurile importate scoase din antrepozitele vamale sau zonele libere, pentru a fi puse in consum. De asemenea, mai sunt cuprinse importurile temporare de bunuri straine pentru prelucrarea in interiorul tarii si exporturile de produse compensatoare dupa prelucrarea in tara.

Au crescut si preturile de consum

Conform aceluiasi raport al Directiei Judetene de Statistica Constanta, la finele lunii ianuarie a acestui an, preturile de consum erau cu 1,1% mai mari decat cele inregistrate la finele anului trecut. Astfel, preturile de consum au crescut cu 0,4% la marfurile alimentare, cu 1,8% la marfurile nealimentare si cu 1,2% la serviciile prestate de catre agentii economici catre populatie si care reprezinta acele activitati care fac obiectul vanzarii si cumpararii pe piata, avand ca principal beneficiar populatia. In ceea ce priveste perioada imediat urmatoare, rezultatele sondajelor efectuate de catre Institutul National de Statistica in randul comerciantilor arata o tendinta de crestere a activitatii din comertul cu amanuntul. Rezultatele obtinute din prelucrarea raspunsurilor la ancheta de opinie din luna februarie a acestui an releva, pentru urmatoarele trei luni, mentinerea tendintei pozitive a situatiei economice din acest sector (sold conjunctural +27%). Aceasta tendinta este sustinuta atat de evolutia ascendenta a vanzarilor de marfuri, pe total activitate de comert cu amanuntul (sold conjunctural +34%), cat si de cresterea volumului fizic al comenzilor adresate furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +33%). Nivelul stocurilor de marfuri in perioada mai sus-amintita se va mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii in conditii normale a activitatii. Totodata, angajatorii estimeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de stabilitate a numarului de salariati din sectorul comertului cu amanuntul. Rezultatele sondajului mai arata ca putin peste jumatate dintre cei chestionati apreciaza ca, in ultimele trei luni, evolutia situatiei economice a prezentat o anumita stabilitate, in timp ce 39% au optat pentru cresterea acesteia si doar 10% au apreciat o posibila scadere. Pe de alta parte, cei intervievati din acest domeniu au prognozat pentru urmatoarele trei luni o crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +19%).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii