Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:51 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

33 de sate constănţene au probleme cu apa poluată cu nitraţi (galerie foto)

ro

11 Jul, 2012 01:00 2288 Marime text
poluare.jpgPeste 40% din populaţia României nu are acces la apă potabilă lipsită de risc. În judeţul Constanţa, există localităţi cu surse de apă afectate de nitraţi.

Ministerul Mediului şi Pădurilor organizează la Constanţa un workshop în cadrul campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului „Controlul integrat al Poluării cu Nutrienţi". Lucrările au fost deschise ieri, în prezenţa Danielei Şerban, director Serviciul Monitorizare din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, a lui Vasile Petro, prim-comisar al Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Regional Constanţa, a Vioricăi Bîscă, guvernator Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, precum şi a Lilianei Teodorof, şef Laborator Chimie al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării, şi a Danielei Popescu din cadrul ABADL Constanţa. Moderatorul workshopului este profesorul universitar doctor Vladimir Rojanschi.

În contextul evenimentului s-a vorbit despre parametrii de calitate ai apei de consum, despre cazurile de îmbolnăviri cu nitraţii din apă, dar şi despre apele care nu corespund standardelor de potabilitate. Conform declaraţiilor profesorului Rojanschi, România se află pe un loc deloc onorabil din punct de vedere al accesului la apă potabilă lipsită de risc şi aflată sub control. Mai exact, peste 40% din populaţie nu ar avea acces la apă pentru consum lipsită de risc.

În 17 localităţi, nivelul nitraţilor nu e monitorizat

Derulat sub deviza „Suntem ceea ce consumăm. Apa infestată ne poate îmbolnăvi. Putem opri poluarea cu nitraţi", workshopul care are loc la Constanţa face parte dintr-un proiect finanţat de Guvernul României dintr-un împrumut rambursabil de 50 de milioane de euro acordat de Banca Mondială şi dintr-un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 milioane de dolari, acordat de Fondul Global de Mediu.

În contextul discuţiilor de ieri, Daniela Şerban, director Serviciul Monitorizare din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, a declarat că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa monitorizează în permanenţă anumite surse de apă din judeţ. Astfel, conform monitorizării, în 2011 au fost constatate probleme în 33 de sate din cele 188 din judeţ. De asemenea, există 17 localităţi în care cantitatea de nitraţi din apă nu este monitorizată, susţine Şerban.

Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă cu nitraţi poate cauza chiar decesul sugarilor şi copiilor. Apa din fântână este cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii