Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agentii de asigurari vor fi controlati si de Garda Financiara

ro

10 Feb, 2003 00:00 789 Marime text

Dinamica sustinuta in ultimii ani

Ofertei mari de produse si servicii de asigurare nu ii corespunde o cerere pe masura * In editiile anterioare ale suplimentului "Pagina financiara" aratam ca pe piata romaneasca a asigurarilor vor ramane numai firmele puternice si bine capitalizate

Piata romaneasca a asigurarilor a cunoscut, in ultimii ani, o crestere atat din punctul de vedere al calitatii produselor oferite, cat si din punctul de vedere al diversitatii serviciilor, al tipurilor de asigurari. Deopotriva, marile companii de asigurari, romanesti sau straine, cat si firmele mai mici vin in intampinarea potentialilor clienti cu produse cat mai personalizate si adaptate la cererea acestora. Un exemplu este cel al politelor de asigurare de tip unit linked, care, pe langa componenta de asigurare, ofera si o componenta investitionala, devenind astfel mult mai atractiva pentru clientul potential.Insa, ofertei mari de produse si servicii de asigurare nu ii corespunde nici pe departe, cel putin deocamdata, o cerere pe masura. Acest fapt se datoreaza, pe de o parte, nivelului scazut al veniturilor populatiei, care nu permite alocarea unor sume pentru asigurare, iar pe de alta parte, mentalitatii, care influenteaza inca nefavorabil decizia de incheiere a unei polite de asigurare.

Conditii tot mai stricte

In editiile anterioare ale suplimentului "Pagina financiara" aratam ca pe piata romaneasca a asigurarilor vor ramane numai firmele puternice si bine capitalizate, anticipand ca din cele aproximativ 70 de companii de asigurari prezente in acel moment vor ramane doar o treime. Lucru care, partial, s-a si intamplat odata cu masurile luate anul trecut de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, care a autorizat circa 47 de companii de asigurare, unul dintre criteriile de autorizare fiind legat de nivelul minim al capitalului social al acestora. "Asigurarile de viata au avut o crestere spectaculoasa in ultimii doi ani, iar piata romaneasca a asigurarilor este una dintre cele mai atractive piete pentru investitorii straini. Succesul de piata al pensiilor private va depinde in mare masura de avantajele pe care acestea le pot oferi clientilor", a declarat Violeta Ciurel, general manager ING Nederlanden Asigurari de Viata.

Inca un mijloc de control

Daca pana in prezent Garda Financiara avea doar rolul de constatare a infractiunilor economico-financiare, ea va putea sa faca si cercetare penala pe parte economica, o data ce proiectul de lege pentru reorganizarea si functionarea institutiei va fi aprobat de Guvern. Sub incidenta proiectului de lege vor intra distribuitorii de produse, agentii de asigurare si comis-voiajorii, persoane care pana acum nu erau incadrate in nici o lege. Gheorghe Dulca, director sucursala Constanta Romas-CECCAR, a declarat: "Ca structura functionala, o agentie de asigurari este organizata astfel: director sucursala si inspectori. Acestia au dreptul sa isi angajeze colaboratorii, dar numai cu contract de colaborare, inscrisi la Camera de Munca, deci intr-un circuit legal. Unii inspectori nu mai angajeaza agenti, ci se merge pe colaborare tacita, ii folosesc fara sa aiba nici un contract, acestia nu isi cunosc comisionul, deci nu se indeplinesc conditiile legale. Pentru astfel de cazuri, Garda Financiara va avea un rol benefic, in sensul fluidizarii si urmaririi intr-un mod mai usor a incasarilor primelor intr-o companie de asigurari".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii