Agrointel.ro Alertă alimentară! Fermierii cer excluderea de pe piaţă a acestor produse din carne!
Agrointel.ro Alertă alimentară! Fermierii cer excluderea de pe piaţă a acestor produse din carne!Reacția fermierilor români vine ca urmare a scandalului ”Carne Slabă” aflat în plină desfășurare în Brazilia și despre care Agrointeligența a scris pe larg în data de 20 martie.”Solicităm de urgență excluderea de pe piața românească a tuturor alimentelor de origine animală cu origine în Brazilia! Solicităm controale întărite la produsele alimentare care ajung pe masa noastră și interzicerea intrărilor din oricare alt stat în caz de suspiciune – până la definitivarea anchetei!”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) din România.
Autoritățile braziliene au suspendat din funcții peste 30 de oficiali guvernamentali asupra cărora planează suspiciuni după ce în spațiul public au apărut acuzații privind activitatea celor mai procesatori de carne de vită și de pui. Se pare că aceste companii au comercializat în ultimii ani ”carne putrezită, carne de vită și de pui”, conform informațiilor prezentate de BBC.
Ca urmare a articolului publicat de Agrointeligența, Ambasada Braziliei la București ne-a transmis o informare cu măsurile luate în cazul scandalului ”Carne Slabă”.”Alături de fermierii și organizațiile din Copa-Cocega, nu suntem mulțumiți de acțiunile obediente ale Comisiei Europene – interzicerea celor patru unități braziliene cu fraudă pe carne- având ca scop protejarea negocierilor cu MERCOSUR. Suntem deosebit de îngrijorați și vă aducem aminte de copiii României decedați din motive alimentare, de producători români ajunși în prag de faliment din cauza unor suspiciuni. A venit timpul să ne uităm și in curtea altora, nu numai a noastră, să controlăm importurile și achizițiile comunitare! Există circulația liberă intracomunitară a produselor, este adevărat. Dar atunci când există risc sau numai suspiciune pentru sănătatea consumatorului, se iau măsuri radicale de statul membru afectat, nu numai retragerea produselor de pe piață! Ce încredere poți să mai ai, în calitate de consumator, când afli că o carne expirată din Brazilia și reambalată în Olanda ajunge pe masa europenilor?”, mai spun fermierii reprezentanți de ACEBOP.
Astfel, pe data de 17.03.2017 a fost suspendata preventivă activitatea următoarelor firme: BRF S.A., localizată în Mineiros/GO, cod SIF 1010, Peccin Agro Industrial Ltda, din Curitiba/PR, cod SIF 2155 și Peccin Agro Industrial Ltda – EPP, din Jaraguá do Sul/SC, cod SIF 825. Pe lângă firmele menționate mai sus, au fost controlate alte 18 firme citate în “Operațiunea Carne Slaba”. Au fost colectate mostre ce au fost trimise retelei oficiale de laboratoare a MAPA, dându-se o atenție specialî produselor menționate în investigație. MAPA a deschis un proces de control al presupuselor fapte necorespunzătoare comise de către funcționarii săi și la suspendarea ocupanților de posturi de conducere citați în Operațiune.”Ministerul Agriculturii, Zootehniei și Aprovizionării din Brazilia (MAPA) informează ca operațiunea “Carne Slabă”, începută cu doi ani în urmă și finalizată pe 17.03.2017, a fost motivată inițial de un denunț al unui inspector agricol federal. Poliția Federală a pus în aplicare mai multe mandate de cercetare, percheziție și arestare preventivă sau temporară, pe numele unor funcționari ai MAPA și ai firmelor investigate, precum și al altor persoane”, se arată oficialii Braziliei.
În afara acuzațiilor privind comercializarea cărnii alterată, companiile investigate sunt acuzate că ar fi folosit chimicale cu risc cancerigen. Aceste substanțe ar fi fost folosite pe scară largă pentru procesarea cărnii stricate, pentru tratarea ei în scopul redării aspectului comercial. Pe de altă parte, se pare că în carnea tocată de pui se adăugau cartofi, apă și chiar carton pentru a crește cantitatea și, implicit, profitul realizat. Referitor la aceste acuzații, oficialii brazilieni ne-au comunicat următoarele:
• La Departamentul de Inspecție a Produselor de Origine Animala (DIPOA) sunt înregistrate 4.837 firme cu un total de 11.000 de funcționari. Din acest total, au fost citate în “Operatiunea Carne Slaba” 21 de firme și un total de 33 funcționari implicate in activitati necorespunzatoare. De aceea, putem considera ca neregulile constatate sunt cazuri izolate.
• Referitor la riscurile asociate prezentei Salmonella in carnea de pasare, mentionam ca MAPA realizeaza inca din 2003 controale specifice, în conformitate cu standardele internationale, prin intermediul “Programului de reducere a patogenilor, monitorizare microbiologica si controlul Salmonella sp. in carcase de pui si curcan”, program actualizat in octombrie 2016.
• Când sunt detectate loturi de carne in care exista tipuri de Salmonella relevante pentru sanatatea publica, legislatia prevede ca produsele sa fie supuse unui proces termic care sa asigure distrugerea agentului patogen. Durata si temepratura procesului termic sunt controlate la nivelul industriei pentru a elimina riscul de transmitere a acesui agent patogen catre consumatori.
• În 2016 au fost primite 184 de notificari internaționale privind incalcarea parametrilor microbiologici sau fizico-chimici sau alte probleme de conformitate la produse animale exportate din Brazilia către 15 țări. Cele mai frecvente au fost notificarile provenind din Rusia (75 microbiologice, 25 fizico-chimice si 16 de alt fel, în total 133 de notificari). În aceeași perioadă, Brazilia a exportat 852.000 partide de produse de origine animala destinate pieței internaționale.
• Referitor la presupusa utilizare de carton în procesul de fabricație al produselor de carne, situația relatată se referea de fapt la folosirea unor ambalaje de carton pentru păstrarea de saci de plastic conținând carne dezosată mecanic, pentru ca aceștia să obtina o anumită forma în timpul congelării. Firma la care s-a descoperit aceasta neregulă a procedat, conform solicitării serviciului de control, la distrugerea loturilor respective.
articol preluat de pe agrointel.ro
Sursa foto: agrointel.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Victor 27 Mar, 2017 12:57 Oare olandezii care au reambalat acea carne pentru UE ,conform articolului,mai bine zis pentru o parte din tarile ei (stim noi care )chiar nu au banuit nimic ? EI nu controleaza marfa pe care o primesc? Oare nu ar trebui sa fim cel putin suspiciosi si asupra altor produse alimentare care sunt livrate de Olanda (vezi fructe si legume)si sa luam masurile care se impun?