Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:02 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agrointel.ro Ce asociații de crescători mai fac înscrierea animalelor în Registrul Genealogic de Rasă

ro

30 Oct, 2016 14:27 5159 Marime text
Înscrierea unui animal în Registrul Genealogic al Rasei este condiție obligatorie pentru a încasa sprijinul cuplat zootehnic pentru ovine, caprine, bovine sau bubaline. Agrointeligența-www.agrointel.ro vă spune care sunt principalele asociații care mai fac aceste înscrieri astfel încât să nu pierdeți sumele plătite de APIA în baza cererii ce se va depune anul viitor.
 
Crescătorii de animale trebuie să-și înscrie efectivul în Registrul Genealogic (RG) al Raselor și în Controlul Oficial al Performanțelor productive (COP) pentru a beneficia de sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ) pentru anul 2017.
 
Perioada de înscriere diferă în funcție de asociația care deține registrul de rasă și tocmai pentru a evita situația din anul de cerere 2015, când numărul animalelor eligibile la plată a fost mult mai mic decât cel estimat – ducând la o creștere neașteptată subvenției pentru vaca de carne și cea de lapte, multe asociații au decis să prelungească perioada de primire a animalelor în registru, astfel pentru ca sprijinul să ajungă în cât mai multe exploatații.
 
Pentru a-i ajuta pe crescătorii să nu piardă sume importante de bani, Agrointeligența- www.agrointel.ro a luat legătura cu cele mai importante asociații, care dețin Registre de Rasă, pentru a vedea dacă fermierii mai au timp să-și înscrie animalele, sau dacă perioada s-a încheiat. Iată cum se prezintă situația acolo unde am reușit să luăm legătura cu responsabilii organizațiilor:
 
La Asociația Crescătorilor de Bovine și a Operatorilor Însămânțatori Dobrogea s-au încheiat înscrierile pe 30 septembrie
 
Asociația crescătorilor de bovine Dobrogea a încheiat perioada de înscriere a animalelor la 30 septembrie, pentru a începe Controlul Oficial al Performanțelor începând cu 1 octombrie.
 
”Fermierii și-au putut înscrie animalele în RG până la termenul de 30 septembrie, pentru că anul de control începe la 1 octombrie. Începând cu această lună trebuie să recoltăm probe de la animale. Anul acesta, față de anul trecut, probabil și încurajați de subvențiile pe care le-au primit, avem 28 de exploatații care s-au înscris în plus față de 2015, care se adaugă la cele 83 de exploatații pe care le avem înscrise încă din 2014. Ca și număr de animale deținem undeva până în 3.000 de animale”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Radu Ene, vicepreședinte al Asociației Crescătorilor de Bovine și a Operatorilor Însămânțatori Dobrogea.
 
Taxa de înscriere: 30 lei pentru persoanele fizice și 50 lei pentru societăți

 
În ceea ce privește costurile pe care fermierii au trebuit să le suporte pentru a-și înscrie animalele în registru, acestea au fost diferențiate în funcție de statutul lor. Personalele fizice au achitat o taxă de înscriere de 30 lei, în timp ce persoanele juridice au scos din buzunar 50 lei. La aceste costuri se mai adaugă și o cotizație lunară de 2 lei pentru persoanele fizice și 5 lei pentru cele juridice.
 

”În ceea ce privește costurile, fermieri au trebuit să plătească o taxă de înscriere pentru persoane fizice, care este 30 lei și cotizația de 2 lei pe lună. Asta e valabil pentru asociația mea, cotizația se percepe pe exploatație, nu pe cap de animal. Că are omul 100 de vaci, că care 10 vaci tot 54 lei plătește pentru prima dată. Cei care sunt înscriși din 2014 plătesc numai 24 lei pe an, nu contează câte animale dețin. Societățile plătesc 50 de lei taxa de înscriere și 5 lei cotizația”, a mai spus reprezentantul asociației.

 
La Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine „Dacia”, pentru Țurcană – înscrierea se face GRATUIT, până la 1 decembrie
 

Crescătorii de ovine, cei care au Țurcane, mai au la dispoziție cel puțin o lună pentru a-și înscrie animalele în Registrul Genealogic al Rasei.
 
”Crescătorii de ovine, cei care au Țurcane își pot înscrie animalele în Registrul Genealogic deținut de Asociația Dacia tot timpul anului, nu avem o perioadă fixă. Ca să beneficiem de sprijinul de la stat, trebuie ca până la 1 decembrie să semnăm contractele cu cei care și-au înscris efectivul în RG”, ne-a spus Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine ”Dacia”.
 

Potrivit președintelui asociației, costurile de înscriere sunt zero, crescătorul nu plătește nimic, trebuie doar să aibă documentele și să dorească să-și înscrie animalele pentru a beneficia de sprijinul cuplat în zootehnie pentru ovine.
 

”Nu se plătește nimic – nici de către cei care au deja animale înscrise, nici de cei care le înscriu în acest an pentru prima dată, pentru toți e la fel. Fermierii care efectuează controlul oficial al performanțelor trebuie să țină Registre de Montă și Fătări, asta e primul lucru. Trebuie să-și crotalieze mieii în timp util, la câteva zile. În primăvară încep bonitările. Specialiștii noștri din cadrul asociației sunt la dispoziția fermierilor, le explică toți pașii și îi sprijină ca să facă aceste lucrări. Avem înscrise până acum undeva 120.000-140.000 de capete în Registrul Genealogic. Sunt destul de mulți fermieri care, încurajați de această dublare a subvenției, vin să-și înscrie animalele. Sper să ajungem la 300.000-400.000 de capete”, ne-a spus crescătorul de ovine.

 
Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” tip Simmental a făcut înscrieri până la 1 octombrie
 
Potrivit vicepreședintelui asociației care deține Registrul de Rasă pentru Bălțata Românească, există o reglementare legală, care spune foarte clar că anul de control începe la 1 octombrie și asociația nu a făcut altceva decât să se conformeze acestei reglementări.
 
”Pentru a începe controlul la 2 octombrie trebuie ca toate animalele să fie înscrie în Registrul Genealogic până la acea dată, astfel încât asociațiile care prestează servicii de COP, respectiv controlul oficial al performanțelor la lapte să poată să se organizeze, să facă grafice de control, să facă angajări de personal dacă e cazul și să înceapă de la 1 octombrie, conform legii, controlul oficial. Că cineva primește cereri în luna octombrie, chiar și noiembrie poate are o justificare. Oamenii s-au înscris până la 1 octombrie, cred că avem 2-3 cazuri care nu s-au conformat perioadei. Am făcut adrese și am publicat ce trebuie să facă fermierii pentru a se putea înscrie și perioada-limită”, a explicat Zoltan Haller, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” tip Simmental.
 
Fermierilor care și-au înscris bovinele până la 1 octombrie nu li s-a perceput nici o taxă de înscriere. Din momentul în care asociația realizează controlul oficial al performanțelor, fermierul trebuie să achite în baza unei facturi 30% din costul COP.
 
”La înscriere nu sunt costuri, există costuri pentru COP în valoare de 30% din valoarea totală a controlului. Banii se achită în momentul în care începe să se presteze acel serviciu, nu înainte, nu la înscriere. Totul se face în baza unei facturi emisă de asociația care prestează COP-ul lună de lună. La nivel de registru genealogic s-a înregistrat o creștere de 10% a efectivului înscris”, ne-a mai spus crescătorul de vaci din rasa Bălțată Românească.
 
La Asociația Aberdeen Angus România nu există o dată limită de înscriere
 
Asociația Aberdeen Angus România este acreditată pentru controlul oficial al producției la bovinele de carne din această rasă și cea mai solicitată de către crescători. În cadrul asociației nu există un termen limită până la care fermierii își pot înscrie animalele, dar ca recomandare este bine ca aceștia să se prezinte cu toate documentele până la 1 decembrie.
 

”Pentru înscrierea în Registrul Genealogic nu avem o limită sau o perioadă de înscriere anume. Având în vedere că urmează perioada de depunere a listelor, le recomandăm fermierilor ca într-un timp cât mai scurt să aducă documentele necesare pentru a-și înscrie efectivul, ca să avem și noi timp să prelucrăm baza de date, să avem timp să-i putem cuprinde pe fermieri în aceste liste. La elaborarea programului pentru anul de control trebuie să ținem cont de numărul fermierilor pentru care trebuie să facem cântărirea. Nu avem o limită, dar recomandăm ca fermieri să se înscrie până cel târziu la 1 decembrie”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Aurelian Florea, directorul administrativ al Asociația Aberdeen Angus România.

 
La Asociația Crescătorilor de Vaci “Holstein Ro”, înscrierea se face până la 15 noiembrie
 

Pentru crescătorii de vaci din rasa Holstein și care vor să-și înscrie animalele în registrul deținut de această asociație mai pot face asta până la data 15 noiembrie.
 
”Pentru înscriere nu se percepe nici un cost, numai că fermierii vor face un contract pentru COP și RG și trebuie să achite pe an 35 lei cotizația plus TVA/cap de vacă. În ceea ce privește înscrierile, numărul a rămas constant, din cauza faptului că ANZ și ministerului Agriculturii au permis mai multor asociații să dețină registre ale aceleași rase. Astfel rămâne la latitudinea fermierului să meargă către ce asociația dorește. Noi avem laboratoarele noastre proprii și o infrastructură mult mai bună. În momentul de față deținem în registru undeva la 23.000 de capete, suntem reprezentativi la nivel național și aproape toți marii crescători de Holstein sunt la noi în asociație”, a spus Florin Dumitru, coordonator al Controlul Oficial al Performanțelor din cadrul asociației HolsteinRo.
 
Analize complete și corecte
 
”Cea mai importantă informație care ar trebui să ajungă la fermieri, pe lângă cea referitoare la documentele de care au nevoie, este că suntem cea mai importantă asociație și care face lucrurile așa cum trebuie. Oferim rezultate corecte, punctuale și prompte în același timp. Mergem și luăm probe individuale pentru fiecare animal și oferim șapte parametri, începând cu proteină, uree, celule somatice. Avem o infrastructură completă”, a mai spus specialistul.
 
Vă reamintim că, în baza Ordonanţei nr.619/2015 şi regulamentelor UE, fermierii care vor să beneficieze de Sprijinul Cuplat în Zootehnie trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Printre acestea se numără:
 
  • Toate animalele să fie individualizate cu crotalii şi înregistrate în S.N.I.A., conform reglementărilor legale;
  • Metodele de reproducţie folosite în fermă să fie însămânţarea artificială, monta naturală autorizată sau transferul de embrioni;
  •  Creşterea în rasă curată;
  •  Fermierul trebuie să permită efectuarea controlului oficial al performanţelor la întreg efectivul de animale din fermă, conform planificării asociaţiei de COP;
  •  Mulsul vacilor de lapte trebuie să fie mecanic (aparat de muls/sală de muls);
  • Trebuie să fie deţinut un registru de fermă cu evidenţă la zi a tuturor animalelor;
  •  În cazul montelor naturale autorizate sau prin inseminare artificială, taurii/berbecii/ţapii de reproducţie utilizaţi trebuie să fie din secţiunea principală a Registrului Genealogic. De asemenea, fermierii care fac însămânţari artificiale, trebuie să solicite buletinul de însămânţare, precum şi paietele folosite de la operatorii însămânţători autorizaţi Nu se acceptă înscrierea parțială a animalelor în Registrul Genealogic.
 
Documentele necesare pentru înscrierea animalelor în Registrul Genealogic:
 
  •  Cerere TIP care se solicită de la asociaţiile acreditate pentru controlul oficial al performanţelor (COP);
  •  Adeverinţă de la medicul veterinar precum că ferma este indemnă de boli infecto-contagioase sau clinic sănătoasă;
  • Tabel cu toate animalele, completat pe rase autorizate şi vizat de Oficiul Judeţean în Zootehnie;
  •  Copie carte de identitate al proprietarului exploataţiei (fermei)
  • Copie C.U.I dacă are firma sau atestat de producător în cazul persoanelor fizice;
  • Copie după paşapoartele animalelor/formularelor de identificare şi certificate de origine după caz.
 
La ovine, conform legislației în vigoare și care s-a aplicat pentru anul de cerere 2016, solicitanţii de sprijin cuplat trebuie să aibă de la 150-600 capete ovine sau berbeci de reproducție, inclusiv mioare şi miori cu vârsta minimă la 31 martie de 1 an.
 
Femelele ovine și berbecii de reproducție din exploataţie să aibă vârsta maximă 8 ani la oi şi 6 ani la berbecii de reproducţie (subvenţia se primeşte o singură dată în viaţă) la data-limită de depunere a cererii unice de plată. Efectivul să fie înregistrat în RNE, iar tabelele cu aceste efective să fie aprobate de OJZ.
 
Este nevoie şi de adeverinţă de la medicul veterinar conform căreia animalele (ferma) sunt indemne de boli infecto-contagioase.
 
Persoanele juridice, inclusiv persoanele fizice cu atestat de producător, potrivit Legii 145/2014, vor plăti numai 30% din valoarea COP şi RG. Întreaga activitate se va derula pe baza unor contracte încheiate între ascociaţie şi fermier.
 
Autor: Gabriela Gimbășanu
Sursa: Agrointel.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii