Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:35 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

agrointel.ro Ce li se pregăteşte fermierilor!

ro

24 Oct, 2016 12:34 2519 Marime text
Agricultorii care irigă culturile agricole li se pregătește o schimbare importantă în privința costurilor pe care le presupune această tehnologie agricolă. Astfel, fermierii care au păstrat vechile sisteme de irigații în stare de funcționare, dar și cei care au accesat fondurile europene pentru modernizarea infrastructurii secundare au posibilitatea, începând cu anul următor, să achiziționeze energia necesară pentru a pune în funcțiune pompele, direct de la Bursă. În acest fel, fermierii vor avea acces la cel mai mic preț de pe piață, iar  organizațiile de udători vor fi însoțite și susținute în procesul de negociere a costului de către conducerea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

Organizațiile de udători vor putea negocia prețul energiei la Bursă

Costurile cu energia utilizată la funcționarea sistemului de irigații ar putea scădea substanțial începând cu anul următor, întrucât fermierii vor putea negocia direct prețul plătit cu societățile direct la Bursă.

”La modificarea legislativă a Ordonanței nr. 79/2013 și completarea Ordonanței nr. 82/2011, adică prin Legea nr. 158/2016, am adus un nou articol în această lege, prin care am considerat că la achiziția în Bursă a energiei, prin care Agenția a obținut prețul cel mai mic din țară, undeva la 146 lei/MW. Am considerat că organizațiile de udători, prin Liga Utilizatorilor de Apă, să-și facă un necesar pentru 2017 de energie, pe care o vor consumă în campania de irigații pentru anul următor și vor puteam participa, eu ca lider ANIF, în asociere cu aceștia, pentru a veni pe Bursă pentru achiziționarea de energie de pe Bursă la fel de ieftină cum a luat și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Împreună vom merge în Bursă, va fi o negociere transparentă, cu societăți care vor participa. La Bursă chiar am participat la ultima tranzacționare de energie de pe Bursă, se licitează până în ultima secundă și s-a obținut prețul cel mai mic din țară”, a declarat Florin Ionuț Barbu, directorul general al Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, în cadrul unui interviu acordat pentru emisiunea Viața Satului, de la TVR1.

În 2016, costurile cu energia pentru irigat au scăzut cu 26%

Potrivit directorului ANIF, în 2016, instituția a încheiat contracte cu beneficiari (organizațiile de udători – n.r) pentru a iriga o suprafață de 350.000 de hectare, dintr-un total de 823.000 de hectare. Udările cumulate au ajuns la 446.000 de hectare. Încurajarea fermierilor de a-și iriga culturile grav afectate de secetă în acest an s-a făcut prin reducerea costurilor. Numai în Ialomița agricultorii au înregistrat o scădere a costurilor cu energie cu aproximativ 26%.

”De exemplu în județul Ialomița, dacă pe o amenajare în anul 2015 s-a udat cu 120 lei/1.000 m³, anul acesta au undat undeva la 82-88 lei/1.000 m³. Este un avantaj și producția în zonele irigate este dublă decât în zonele în care nu se udă”, a exemplificat directorul de la ANIF.

Ajutor de minimis pentru irigații


Vă reamintim că, vineri (21 octombrie – n.r) Ministerul Agriculturii a postat un proiect de lege pe site-ul instituției, ce prevede acordarea unui ajutor de minimis care vine în sprijinul fermierilor români. Mai exact, beneficiarii direcți ai schemei de ajutor de minimis sunt organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații și/sau federații de organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații, care aplică irigații pe baza contractelor multianuale/sezoniere încheiate cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare sau cu alți prestatori de acest tip de servicii. Valoarea totală a sprijinului financiar pentru fiecare beneficiar, nu depăşeşte echivalentul în lei a sumei de 200.000 euro pe durata celor trei exerciţii financiare, respectiv suma de 900.000 lei.

Sursa: agrointel.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii