Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:50 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

agrointel.ro Cum se păstrează merele peste iarnă

ro

10 Dec, 2016 11:37 3080 Marime text
Păstrarea fructelor peste iarnă, în special a merelor, își are secretele sale care fac ca roadele din livadă să nu mucegăiască și să nu se înmoaie. Primul pas pentru a avea mere și pentru colidători, dar și în ianurie și chiar în februarie este la culesul fructelor prin selecția lor. 

Merele care se păstrează cel mai bine iarna sunt cele care sunt culese mai devreme, înainte de a-și atinge vârful de maturitate. Fructele se selectează să fie perfect sănătoase, fără urme de lovituri sau de dăunători. O mare importanță o are și soiul merelor – adică merele dulci se recoltează mai devreme, cele acrișoare pot și culese mai târziu.

Dacă aveți mereu din soiuri diferite, se recomandă depozitarea lor separată.

Sunt soiuri de mere care se țin mai bine peste iarnă, între care merele Ionatan sau Jonathan.

Modul de păstrare al merelor poate fi în lăzi sau pe rafturi, cât mai puțin îngrămădite, preferabil chiar să nu se atingă fructele între ele. Dacă aveți posibilitatea, înveliți fiecare fruct în hârtie de ziar. Se pot pune merele în rumeguș sau în fân, metodă pe care o foloseau și bunicii noștri pentru că permite aerisirea recoltei, ferirea ei de lumină și de umezelaă excesivă. O altă soluție veche de păstrare era cea în cereale, însă cum rezultatele nu erau așa de bune ca la păstrarea în fând, treptat s-a renunțat la ea.

Încăperea, spațiul în care se face depozitarea merelor trebuie să fie un loc răcoros, dar unde fructele să nu înghețe – magaziile sau pivnițele sunt cele mai la îndemână. Un element important este umiditatea, care trebuie să fie de circa 80-90%, iar dacă simțim că aerul devine uscat, se pot pune tăvițe cu apă călduță. Fără umiditate, merele se vor zbârci.

Pe perioada depozitării, merelor trebuie să se facă verificări periodice în care să se înlăture fructele care prezintă chiar și cele mai mici semne de alterare. Atenție, merele nu se vor păstra lângă cartofi, care le grăbesc alterarea.

Corect depozitate, merele se țin până la 6-7 luni fără probleme!


Sursa: agrointel.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii