Agrointel.ro O nouă cerere pentru subvenția la motorină! Unde și cine trebuie să o depună!
Agrointel.ro: O nouă cerere pentru subvenția la motorină! Unde și cine trebuie să o depună!Potrivit unui proiect de hotărâre, aflat în dezbatere publică pe site-ul MADR, se instituie o nouă schemă de ajutor de stat pentru pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură și a fost aprobat și modelul de cerere care trebuie depus. Autoritățile competente responsabile cu derularea schemei de ajutor de stat sunt Direcțiile pentru agricultură județene și Agenţia Națională pentru Pescuit și Acvacultură prin structura centrală și Serviciile regionale/Direcția pentru Politici și Inspecții Marime Constanța.
”În România, în ultimii 15 ani nu s-a acordat niciun fel de sprijin pentru producătorii din acvacultură. În prezent sunt licențiate pentru producţia de puiet de peşte un număr de 221 de unităţi care exploatează o suprafaţă de peste 6400 ha. Pentru producţia de peşte de consum sunt licenţiate 666 unităţi cu o suprafaţă depeste 68.000 ha. În anul 2016, producţia internă de pește a fost de 12.472 tone, care au asigurat cca 10% din consumul de peşte. Beneficiarii viitoarei scheme de sprijin sunt intreprinderile mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în acvacultură, respectiv: persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale și familiale ori persoane juridice”, se arată în nota de fundamentare susținută de Ministerul Agriculturii.
Schema de ajutor de stat nu se aplică daca beneficiarii se află în una din următoarele situații:
- intreprinderile aflate în dificultate
- intreprinderi care fac obiectul unui ordin de recuperare neexecutat
- intreprinderi care nu pot solicita ajutor din partea Fondului European pentru pescuit și afaceri maritime.
Schema de ajutor de stat reprezintă reducerea accizei care se acorda sub formă de rambursare, respectiv diferența dintre rata accizei standard. Rata accizei reduse pentru motorina utilizată la desfășurarea activităților în acvacultură este de 99,498 lei/1.000 litri.
Vă reamintim că fermierii din vegetal, zootehnie sau apicultorii primesc un sprijin de 1,4185 lei/litru.
Perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat este de la data intrarii în vigoare a hotărârii până la 31 decembrie 2020. Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2017-2020 este de 22.128.60 mii lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul MADR. Suma alocată pentru plata ajutorului de stat în 2017 este de 5.532,15 mii lei și se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate de MADR pe 2017.
Cererea de acord prealabil pentru finanțare conţine informaţii cu privire la suprafețele de luciu de apă, inclusiv efectivele piscicole pe care le exploatează și/sau lucrările și activitățile în acvacultură pe care beneficiarii le execută până la sfârșitul fiecărui an calendaristic aferent solicitării. Împreună cu cererea de acord prealabil pentru finanțare se depune și licența/licențele de acvacultură.
Cantităţile maxime anuale de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare.
Instituţia publică responsabilă cu implementarea măsurilor cuprinse în proiectul de act normativ este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Direcțiile pentru agricultură județene și Agenţia Națională pentru Pescuit și Acvacultură.
Articol preluat integral de pe agrointel.ro.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp