Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:52 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agrointel.ro S-a calculat! Ce subvenție plătește APIA pentru legumele în solarii!

ro

13 Oct, 2016 17:09 7484 Marime text
Subvenții pentru fermieri! Noi sume de bani au fost deblocate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) iar primele autorizări la plată urmează să fie făcute pentru o categorie de producători agricoli care încă așteaptă banii în conturi. Agrointeligența – www.agrointel.ro este publicația care vă dezvăluie care este cuantumul pe care îl vor primi pe hectar producătorii care au cultivat în anul 2015 legume în sere și solarii! De altfel, aceasta este ultima schemă de plată pe care agenția de plăți trebuia să o mai deblocheze.

EXACT 12.791,2945 euro/ha! Acesta este cuantumul pe care APIA îl plătește ca sprijin cuplat fermierilor care au cultivat în anul 2015 legume în sere și solarii. Așa cum vă anunțam într-un articol postat ieri pe site-ul www.agrointel.ro, Ministerul Agriculturii a modificat printr-un proiect de lege plafoanele pentru această subvenție. Astfel, noile sume alocate erau de 4.784,200 euro pentru legume cultivate în sere: tomate, castraveţi, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare și 8.370,400 euro pentru legume cultivate în solare: tomate, castraveţi, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare”.

Inițial, în Hotărârea de Guvern nr. 427/2016 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii şi schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, se specifica că plafoanele alocate pentru legumele cultivate în sere și solarii vor fi de 2.392,100 euro  pentru legume cultivate în sere: tomate, castraveţi, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare și 10.762,500 euro pentru legume cultivate în solare: tomate, castraveţi, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare. 

Iată pentru câte hectare au cerut fermierii sprijinul cuplat vegetal, legume în sere:
 
Sprijin cuplat – 7.12 Legume cultivate în sere 18,40
Sprijin cuplat – 7.12.1 Tomate din sere 92,53
Sprijin cuplat – 7.12.2 Castraveţi din sere 91,56
Sprijin cuplat – 7.12.3 Ardei din sere 5,56
Sprijin cuplat – 7.12.4 Varză din sere 1,05

Iată pentru câte hectare au cerut fermierii sprijinul cuplat vegetal, legume în solarii:
 
   
Sprijin cuplat – 7.13.1 Tomate din solarii 17,71
Sprijin cuplat – 7.13.2 Castraveţi din solarii 4
Sprijin cuplat – 7.13.3 Ardei din solarii 2,75
Sprijin cuplat – 7.13.4 Varză din solarii 1,7
Sprijin cuplat – 7.13.5 Vinete din solarii

Doar 148 de fermieri au cerut sprijinul cuplat în campania 2015

Potrivit unei situații a cererilor unice depuse în anul 2015 pentru sprijinul cuplat pentru legumele cultivate în sere și solarii, soar 148 de fermieri au cerut acești bani.

Iată situația pentru fiecare categorie în parte:

 
Sprijin cuplat – 7.12 Legume cultivate în sere 6 fermieri
Sprijin cuplat – 7.12.1 Tomate din sere 16 fermieri
Sprijin cuplat – 7.12.2 Castraveţi din sere 9 fermieri
Sprijin cuplat – 7.12.3 Ardei din sere 5 fermieri
Sprijin cuplat – 7.12.4 Varză din sere 1 fermier
Sprijin cuplat – 7.13.1 Tomate din solarii 46 fermieri
Sprijin cuplat – 7.13.2 Castraveţi din solarii 20 fermieri
Sprijin cuplat – 7.13.3 Ardei din solarii 16 fermieri
Sprijin cuplat – 7.13.4 Varză din solarii 4 fermieri
Sprijin cuplat – 7.13.5 Vinete din solarii 15 fermieri
Sprijin cuplat – 7.5 Cânepa pentru ulei 10 fermieri

Deși cuantumurile sunt foarte mari, legumicultorii nu par atrași de această subvenție. ”Fenomenul” a fost sesizat și de președintele OIPA Legume-Fructe, Aurel Tănase care susține că deși se plătesc subvenții de mii de euro la hectar pentru culturile de legume în spații protejate, producătorii preferă să vândă haotic decât să se pună în ordine și de a beneficia de acești bani. În cazul serelor/solariilor, sprijinul este de 12791,2945 euro/ha  iar pentru a primi acești bani, legumicultorii trebuie să facă dovada comercializării cu acte a recoltei.

Vă reamintim care sunt cerințele APIA pentru a acorda sprijnul cuplat pentru legume în sere:

Sprijinul cuplat se acordă fermierilor care fac dovada comercializării următoarelor cantităţi minime anuale pe hectarul cultivat, în funcţie de legumele cultivate, pe baza factură fiscală sau filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor agricole, în cazul persoanelor fizice:

-85 tone la tomate pentru consum în stare proaspătă;
-50 tone la castraveţi pentru consum în stare proaspătă;

– 50 tone la castraveţi destinaţi industrializării pentru care trebuie să aibă un contract încheiat cu o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008, cu modificările şi completările ulterioare;
– 29 tone la ardei pentru consum în stare proaspătă;
-46 tone la varză pentru consum în stare proaspătă.

Fermierii trebuie să prezinte la APIA următoarele documente:

-Fila/filele din carnetul de comercializare;
-Contractul încheiat cu o fabrică procesatoare şi factura fiscală;
-Documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea „sămânţă admisă pentru însămânţare”, sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea „Necesar propriu” şi „Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate.

Nu sunt eligibile la plată suprafeţele de sere în care legumele nu sunt cultivate pe pământ.

Sprijinul cuplat pentru culturile în solarii  se acordă fermierilor care fac dovada comercializării următoarelor cantităţi minime anuale pe hectarul cultivat, în funcţie de legumele cultivate, pe baza factură fiscală sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor agricole, în cazul persoanelor fizice:

-32 tone la tomate pentru consum în stare proaspătă;
-30 tone la castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau procesare. În cazul castraveţilor destinaţi procesării să aibă un contract încheiat cu o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, cu modificările şi completările ulterioare ;
-16 tone la ardei pentru consum în stare proaspătă;
– 22 tone la varză pentru consum în stare proaspătă;
-20 tone la vinete pentru consum în stare proaspătă.

Fermierii trebuie să prezinte la APIA următoarele documente:

-Fila/filele din carnetul de comercializare;
-Contractul încheiat cu o fabrică procesatoare şi factura fiscală;

Nu sunt eligibile la plată suprafeţele de solarii în care legumele nu sunt cultivate pe pământ.

Autor: Roxana Dobre

Text preluat de pe agrointel.ro.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii