Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:20 28 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANRE a aprobat reguli noi pentru prevenirea creșterii costurilor

ro

28 Aug, 2024 20:25 169 Marime text
Sursa foto: Facebook




 
  • Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri reguli noi pentru diminuarea costurilor cu echilibrarea sistemului electroenergetic.

"Aceste măsuri au fost luate de către ANRE pentru a preveni creşterile într-un mod nejustificat a preţurilor din piaţa de echilibrare în beneficiul tuturor clienţilor de energie electrică", a declarat preşedintele ANRE, George Niculescu, precizează Agerpres.

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate, în data de 28.08.2024, Ordinul nr. 60 pentru modificarea unor ordine ale preşedintelui ANRE privind piaţa de energie electrică. Actul normativ aprobat prevede ca măsură pentru temperarea preţurilor de dezechilibru utilizarea de către operatorul de transport şi de sistem (OTS) a conceptului de cerere elastică.

Potrivit sursei citate, conceptul de cerere elastică care este folosit pe platforma europeană de echilibrare, la care sunt interconectate toate ţările din Europa, poate fi utilizat de acum înainte şi pe perioadele de funcţionare neconectată la platforma unică de echilibrare cu aplicarea unor reguli locale. Acest concept permite OTS optimizarea şi reducerea costurilor de echilibrare a sistemului energetic prin folosirea unor oferte alternative ca de exemplu produse specifice de echilibrare locale.

"În timpul utilizării acestui concept OTS comunică preţurile maxime pe care este dispus să le plătească pentru energia de echilibrare selectată, acest fapt fiind în beneficiul tuturor participanţilor la piaţa de energie electrică prin reducerea costurilor de echilibrare. De asemenea, OTS are obligaţia publicării a doua zi după ziua de livrare, în mod transparent şi nediscriminatoriu, preţurile ofertelor pe tipuri de rezerve, precum şi a preţurilor marginale a energiei de echilibrare selectate pentru fiecare interval de decontare", precizează ANRE în comunicat.

De asemenea, au fost modificate regulile aplicate centralelor aflate în funcţiune pentru perioada de probe prin modificarea preţului oferit acestora pentru energia electrică produsă care este corelat cu preţul pentru piaţa pentru ziua următoare (PZU) pentru intervalul de decontare respectiv. Perioada de probe va fi efectuată într-un program stabilit cu OTS pentru fiecare producător în funcţie de puterea şi tensiunea de funcţionare a acestuia.

Nu în ultimul rând, s-a aprobat o prevedere prin care se impune operatorilor de reţea să transmită furnizorilor informaţii, în timp util, privind valorile măsurate aferente consumului acestora pentru a facilita luarea de măsuri proactive în vederea echilibrării portofoliilor acestora, cu aplicare de la 1 ianuarie 2025. Această prevedere s-a adoptat în vederea ameliorării prognozelor de consum, acest fapt putând duce la reducerea costurilor cu echilibrarea şi implicit a costului energiei electrice pentru clientul final.

În concluzie, măsurile adoptate de către ANRE oferă cadrul de reglementare util pentru diminuarea costurilor cu echilibrarea sistemului electroenergetic şi în final acestea pot avea un impact de reducere a preţurilor de dezechilibru plătite de părţile responsabile cu echilibrarea, respectiv de către participanţii la piaţă şi, la final, de consumatori. 
 
 
 
Citește și
ANRE vrea să demareze o campanie media de informare a consumatorilor
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii