Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:47 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Azbestoza, un subiect tabu pentru Lafarge-Romcim

ro

26 Mar, 2004 00:00 1135 Marime text

Tacere suspecta privind bolile profesionale

Fabricantul de ciment Lafarge a intarit masurile de protectie a muncii dupa ce au fost semnalate cele doua cazuri de azbestoza din primavara anului trecut * Societatea figureaza in evidentele Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta cu doi angajati cu boli profesionale * Acestia au fost depistati in mai anul trecut si au fost diagnosticati cu azbestoza * Afectiunea face parte din categoria bolilor profesionale si este cauzata de inhalarea prafului de azbest * Conducerea Lafarge-Romcim Medgidia are, la jumatate de an dupa depistarea celor doi angajati, curajul sa afirme ca "de sase ani nici unui angajat de la Medgidia nu i-au fost identificate boli profesionale"

In urma cu doua saptamani, cotidianul nostru facea public faptul ca productia de ciment produce nu numai castiguri, ci si pagube. Daca profitul este mai mult decat multumitor pentru producator, in schimb pagubele de care vorbeam mai devreme nu sunt pe placul nimanui, cu atat mai mult cu cat sunt produse in dauna omului, fie angajat sau locuitor in vecinatatea unei asemenea fabrici de ciment.Am publicat de multe ori reactiile unor organizatii non-guvernamentale locale si reclamatiile unor locuitori din judetul Constanta afectati de activitatea de fabricare a cimentului derulata de Lafarge-Romcim Medgidia.

Extractiile de calcar si mediul ambiant

Cativa sateni mai cu curaj s-au plans de faptul ca recoltele le sunt afectate de activitatea din cariera, iar satul a devenit un decor sordid care are pe fundal basculante de mare tonaj. Un singur lucru ii intereseaza pe agricultorii din zona: sa poata cultiva din nou pamantul. La putin timp de la preluarea Romcim Medgidia de catre celebrul producator francez de ciment "Lafarge", locuitorii din zona carierei Tasaul, respectiv comunele Luminita si Corbu, au inceput sa resimta efectul exploatarii carierei din apropiere. Praful produs de exploatarea calcarului si de transportul acestuia a accentuat fenomenul poluarii mediului inconjurator. Calitatile echilibrate ale celor trei factori aer-apa-sol au fost influentate de diversi produsi rezultati de procesele tehnologice aferente producerii cimentului. Astfel, apa a suferit o poluare prin infiltratiile in panza freatica a prafului de calcar transportat o data cu apa de ploaie. Tot acesta, provenind de la exploatatiile de suprafata si de la transportul perpetuu, circula liber in aer sub forma unei pulberi respirabile, purtata de curentii din zona. La randul lui, solul este grav afectat in situ, unde in timp s-a constatat calcarizarea stratului vegetal natural, afectand toate recoltele proprietarilor de terenuri din zonele adiacente. Exploatarea terenurilor arabile in parametri obisnuiti a devenit o problema si din cauza cresterii temperaturii solului, mai ales vara, cand apare un fenomen de refractie datorat de mixtura rezultata intre apele pluviale si depunerile de calcar, ce au format o pelicula la nivelul solului, care contribuie la incalzirea exagerata a acestuia. Per total, intreaga activitate care se desfasura normal pana acum catva timp a fost afectata mai mult sau mai putin de activitatea producatorului de ciment local, care si-a marit volumul in exploatarea carierei.

Victime printre muncitori

De asemenea, semnalam existenta unor cazuri de imbolnaviri profesionale in randul angajatilor Lafarge-Romcim, care au ajuns in evidentele Inspectoratului Teritorial de Munca din Constanta, in cursul anului 2003. Primele semnale de boli profesionale asociate cu producatorul de ciment local au fost in luna aprilie, la o societate din Medgidia, unde sase persoane au fost descoperite cu azbestoza. Acestora li s-au mai alaturat, la mai putin de o luna, alti doi angajati, diagnosticati cu aceeasi boala. Cele doua persoane proveneau din randul personalului aferent Lafarge-Romcim SA si Lafarge Var SA. Azbestoza face parte din categoria bolilor profesionale si este cauzata de inhalarea prafului de azbest, care este material de constructii folosit de catre producatorul de ciment. Cei doi angajati, potrivit fiselor de inregistrare ale ITM Constanta, au o vechime de cel putin 28 ani in cadrul fabricii de ciment, respectiv sase ani din 1997, de cand exista Lafarge-Romcim Medgidia. Pana la privatizarea fabricii de ciment, cei doi se ocupau de transportul si depozitarea azbestului, respectiv a fibrelor de azbest, loc predispus pentru aparitia bolii. Dupa depistarea azbestozei, muncitorii au fost reorientati pe meseriile de lacatus si electrician. Prin urmare, specialistii din cadrul institutiei de protectie a muncii au dispus efectuarea unor controale medicale periodice. Concluzia medicului de specialitate in medicina muncii a fost ca aparitia acestei boli a fost favorizata de inexistenta unor echipamente corespunzatoare de munca.

Diversiune informationala

De la preluarea fabricii de ciment de la stat de catre consortiul francez Lafarge s-au facut o serie de mutari privind reorientarea activitatii, in functie de profitabilitate si interese proprii. Francezii au renuntat intai la sectia de azbociment, pe care au pasat-o altcuiva, devenind societate independenta, sub numele de SC Etermed SA Medgidia. Intr-o a doua faza, mai recenta, Lafarge-Romcim a vandut activitatile de var catre un operator din domeniul materialelor de constructii, si anume Simcor Management SA din Oradea. O data cu preluarea in 1997 a sectiei de productie azbociment, francezii au preluat si niste stocuri de azbest, care a fost utilizat un timp in amestec la fabricarea de gips-carton, spun unii specialisti din domeniu care au avut, la un moment dat, de-a face cu fabrica de ciment de la Medgidia. Desi Lafarge-Romcim Medgidia nu mai are nimic de-a face cu aceasta sectie de azbociment, cele doua cazuri de azbestoza nu pot fi sterse din evidentele institutiei care se ocupa cu protectia muncii. Mai grav este alt fenomen: conducerea a ascuns acest lucru! Poate aceasta a socotit ca doar doi angajati nu reprezinta un semnal de alarma, cu atat mai mult cu cat acestia fac parte din lotul vechi, dinainte de privatizare.Intr-o adresa a Lafarge-Romcim din Medgidia catre cotidianul nostru, conducerea consortiului afirma ca s-au luat permanent masuri de protectie a personalului, fiind dotat cu echipament de protectie: salopete, bocanci, ochelari, masti, manusi, unguent dupa spalarea mainilor. "Mai mult decat atat, starea de sanatate a angajatilor nostri este controlata periodic, conform tuturor reglementarilor legii in vigoare. Din momentul preluarii de catre Lafarge a activitatii de la Medgidia si pana in prezent, deci de mai bine de sase ani, nici unui angajat de la Medgidia nu i-au fost identificate boli profesionale", mai declara producatorul de ciment in adresa catre noi, datata ianuarie 2004. De la aceleasi surse oficiale din cadrul ITM Constanta am mai aflat ca masurile de protectie a personalului prin dotarea cu echipament de protectie specific unui astfel de loc de munca s-a facut de-abia dupa semnalarea celor doua cazuri de azbestoza. Din informatiile culese de la persoane avizate in sfera productiei materialelor de constructii si protectiei mediului, se pare ca, in viitor, producatorul local de ciment va trebui sa se ocupe cu prioritate de sanatatea angajatilor, daca va achizitiona SC Etermed SA Medgidia, asa cum umbla zvonul, aceasta lucrand practic cu azbest, chiar daca este de import sau adus de la Orsova, chiar si sub forma de fibre, asa cum se poarta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii