Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:54 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanțul controalelor DSV, efectuate în minivacanța de Sfânta Maria pe litoral

ro

21 Aug, 2024 10:54 1020 Marime text
Sursa foto: Primăria Constanța




 
  • În perioada minivacanței de Sfânta Maria, inspectorii din cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2024” au efectuat  controale la unități de alimentație publică și comercializare având ca scop prevenirea toxiinfecţiilor alimentare.
 
Principalele neconformități constatate în urma controalelor efectuate au fost referitoare la condiții necorespunzătoare de igienă din spațiul unde se manipulează și prepară alimente,  la ambalarea și etichetarea produselor alimentare, la întreruperea lanțului frigorific al produselor alimentare care necesită regim termic de păstrare, depozitarea produselor alimentare peste capacitatea maximă proiectată, potrivit unui comunicat al DSV Constanța.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 154.200 lei, au fost confiscate 95,9 kg.

Totodată, a fost suspendată temporar activitatea la o unitate de alimentație publică de tip bufet.
 
 
De asemenea, la solicitarea ANPA-Direcția Politici și Inspecții Maritime Constanța privind combaterea fraudelor legate de originea, proveniența și destinația moluștelor bivalve vii și a gasteropodelor marine vii, în data de 14.08.2024 a avut loc o acțiune comună în zona de sud a Portului Constanța, unde a fost identificată o ambarcațiune maritimă care transporta ilegal o cantitate de 950 de kg moluște bivalve vii, recoltată din zonă neclasificată și fără documente care să ateste recoltarea acestora din zone clasificate de autoritatea competentă.
După stabilirea viabilității acestora, întreaga cantitate de moluște bivalve vii (midii) a fost redată habitatului natural sub supravegherea autorităților competente.

 
În acest interval, au fost verificate 125 de unităţi unde au fost verificate următoarele aspecte:
  • Respectarea cerințelor generale de igienă aplicabile unităților unde se prepară, tratează sau se prelucrează produse alimentare;
  • Respectarea cerințelor de igienă aplicabile echipamentelor și ustensilelor de lucru;
  • Respectarea cerințelor legate de alimentarea cu apă potabilă și verificarea potabilității surselor de apă utilizate la prepararea alimentelor destinate consumatorului final;
  • Respectarea dispozițiilor legale privind aprovizionarea cu materii prime din surse autorizate/înregistrate sanitar veterinar;
  • Verificarea stării de sănătate și formarea profesională a personalului angajat;
  • Verificarea eliminării deșeurilor de origine animală. 
 
Datorită eforturilor depuse de echipele de control din cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2024” în această perioadă nu au fost identificate cazuri de îmbolnăviri fiind atins dezideratul „zero toxiinfecții alimentare”.
 
 
 
Citește și
DSVSA Constanța dă undă verde pentru cules midii și rapane din Marea Neagră!
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii