Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:49 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bitcoin, mai apropiat de un bilet de loterie decât de o investiţie

ro

17 Jan, 2024 21:06 1150 Marime text
Sursa foto: Unsplash





• „Bitcoin şi alte jetoane se bazează pe teoria fraierului mai mare", crede Rosenberg
• Autorităţile de reglementare din Statele Unite au aprobat lansarea unor ETF-uri pe Bitcoin spot, săptămâna trecută

Bitcoin şi alte criptomonede sunt atât de volatile şi dificil de evaluat încât achiziţia lor este mai apropiată de jocurile de noroc decât de investiţii, crede vestitul economist David Rosenberg, conform Business Insider, potrivit Bursa.ro.

Conform fondatorului şi preşedintelui Rosenberg Research, acţiunile reprezintă un drept asupra fluxurilor viitoare de numerar ale unei companii, obligaţiunile şi conturile de economii plătesc dobândă, în vreme ce mărfurile au utilizări industriale, iar cererea pentru ele poate fi modelată folosind date economice.

„Aceste lucruri sunt reale", a scris Rosenberg într-o notă. „Vreţi să vă îmbogăţiţi crezând în «monede» cripto? Atunci, aplicaţi o strategie barbell pentru deţinerile voastre cu bilete de loterie".

Barbell este o abordare investiţională conform căreia, cel mai bun mod de a găsi un echilibru între risc şi recompensă este prin construirea unui portofoliu care să includă active foarte riscante şi active cu un grad mare de siguranţă, fără active cu risc şi rentabilitate potenţială medie.

Fostul economist-şef pentru America de Nord la Merrill Lynch susţine că Bitcoin şi alte jetoane se bazează pe teoria „fraierului mai mare". Cu alte cuvinte, oamenii le cumpără nu pentru că ar avea vreo valoare intrinsecă, ci pentru că speră să le vândă cu profit cuiva şi mai fraier.
Opiniile lui Rosenberg vin după ce, săptămâna trecută, autorităţile de reglementare din Statele Unite au aprobat lansarea unor ETF-uri pe Bitcoin spot. Dar, economistul a remarcat că preţul celei mai populare criptomonede a coborât de la un maxim al ultimilor doi ani de 49.000 de dolari, joia trecută, la 44.000 de dolari în seara zilei următoare.

 

„Cine are nevoie de acestă volatilitate în viaţa sa? Cu siguranţă nu eu," a spus economistul.

Nu este prima dată când Rosenberg critică criptomonedele. Anul trecut, economistul a subliniat că preţurile din piaţa cripto pot oscila cu 20% sau 30% în câteva săptămâni.

„De ce să introduci aşa ceva în portofoliul tău, decât dacă eşti un gambler?" a punctat el.

În plus, acesta a subliniat dificultatea de a evalua un activ care, spre deosebire de o companie sau de o obligaţiune, nu aduce un randament pentru investitori.

„Nu ştiu cum să-l evaluez", a afirmat Rosenberg citat de Business Insider.
 

 

 Citește și
Cotația Bitcoin scade continuu. La ce valoare a ajuns
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii