Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:24 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Brutariilor fantoma li s-a retras licenta de fabricatie

ro

03 Feb, 2003 00:00 1047 Marime text

Nereguli in comercializarea vinurilor

Inspectorii din cadrul Directiei Judetene Generale pentru Agricultura au amendat agentii economici care nu au respectat legislatia din domeniul viti-vinicol * Vinurile ambalate in recipiente de plastic la doi litri, din nou, nu au corespuns calitativ * Majoritatea unitatilor de producere a painii din Constanta nu mai functioneaza

Inca de la inceputul anului, Directia de Inspectii din cadrul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara Constanta si-a intensificat activitatea de control al agentilor economici din teritoriu pentru a verifica modul de respectare a legislatiei privind producerea si comercializarea anumitor produse. Astfel, ca urmare a planului de inspectie privind modul de respectare a legislatiei viti-vinicole de catre agentii economici care desfasoara activitati in domeniu, precum si a tematicii de control pe luna februarie, la agentii economici din judet s-a verificat modul cum sunt comercializate vinurile neimbuteliate privind provenienta, evidenta, autenticitatea, naturaletea si conditiile de depozitare. Astfel, in aceasta luna au fost controlati sase agenti economici constanteni (SC Racotim SRL, SC Theo-Trantu SRL, SC Floricard SRL, AF Tudoricescu, AC Andromela SRL, AF Cazacu Vasile) privind modul cum sunt respectate prevederile Hotararii de Guvern 1134/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei viti-vinicole, privind comercializarea vinurilor de masa si a celor de calitate. In cazul primelor patru firme s-au constatat nereguli in ceea ce priveste evidenta, provenienta, inscriptionarea vaselor cu vin, aplicandu-se amenzi in valoare de 20 milioane lei. Tot in cadrul inspectiei in domeniul viti-vinicol, inspectorii au controlat agentii economici din judet care produc si comercializeaza vinuri varsate (Vin-Vico Constanta, SC Nazarcea Ovidiu, SC Gramed SRL Cernavoda). In aceste cazuri s-au urmarit concordanta dintre datele inregistrate in Declaratia de recolta si cantitatea existenta, respectarea practicilor si tratamentelor oenologice autorizate, existenta buletinelor de analiza si incadrarea corecta in categoria de calitate, efectuandu-se, de asemenea, si o degustare organoleptica, nedescoperindu-se abateri de la legislatia in vigoare.

80% din brutarii nu mai produc

In actiunea de control au fost prelevate doua probe de vin de masa alb si rosu, imbuteliat in recipiente din plastic de doi litri de catre SC Giogiu Prod SRL, cu sediul in comuna Mihail Kogalniceanu, Constanta. Buletinele de analiza emise de laboratorul autorizat de la Murfatlar au evidentiat ca vinurile respective prezentau un extract sec nereducator sub limita legala, precum si o aciditate sub limita admisibila. Avand in vedere ca societatea respectiva si-a inceput activitatea de aproximativ o luna de zile, s-a retras temporar licenta de imbuteliere, incepand cu data de 13 februarie, pana la remedierea neregulilor constatate. Vinul respectiv provine din zona Vrancea, fiind achizitii de la persoane fizice. In cadrul actiunii de control in domeniul activitatii unitatilor de producere a painii, in ultima perioada de timp au fost controlate, in total, 37 de unitati din orasele Mangalia, Constanta si localitatile limitrofe acesteia deoarece, in ultimele doua saptamani, drumurile inzapezite au ingreunat circulatia in judet. In urma verificarilor s-a constatat ca majoritatea unitatilor controlate nu mai functioneaza datorita lipsei materiei primei, concurentei sau falimentului. Astfel, pentru cele 30 de unitati care si-au incetat activitatea (SC Energomont SRL, SC Fornax SRL, SC Elcos Company SRL, SC Valmar Exim SRL, SC Balada Nej SRL, SC El Pan Trade SRL, SC Uniserf SRL, SC Colonadelor International SRL, SC Valmar Prod SRL, SC Fila SH SRL, SC Ildis Ecmec SRL, SC Russel SRL, SC Otellya SRL, SC Elmira Pan SRL, SC Pan Grano SRL, SC Sisters Panicom SRL, SC Panex SRL, SC Tofan Pan SRL, SC Vanimar SRL, SC Unipan SRL, SC Transport Auto SA, SC Costelino Impex SRL - toate societatile sunt din Constanta; SC Akdeniz SRL Techirghiol, SC Turk Locum Impex SRL Techirghiol, SC Agro Tour SRL Agigea, SC Agro-Nis SRL Agigea, SC Eny-Edy SRL Agigea, SC Cerbul SRL Cumpana) se va retrage licenta de fabricatie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii